GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Yerel Yönetimler
29 Nisan 2024 Pazartesi 18:45

İşçilerde büyük tedirginlik... Tugay o kararı verecek mi?

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin iştirakleriyle birlikte yaşadığı ekonomik sorunu aşmak için çıkış yolu arayan Belediye Başkanı Cemil Tugay kurmaylarına hazırlık talimatı verdi. Hazırlanan taslak listelere göre yeni yılda işe girişi yapılan işçilerin görevlerine son verilmesi gündeme geldi. Tugay’ın yanında bulunan bazı isimlerin işten çıkartma işlemi için tarihi adaylıktan sonraya almayı önerdiği ifade edildi

EGEDESONSÖZ- İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay’ın göreve geldikten sonra başlattığı kadro ve revizyon çalışmaları sürerken en büyük problem “mali konular” oldu. Başta belediye şirketi İZBETON olmak üzere şirketlerin tamamında büyük buhran yaşanırken sorun İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin ana yapısına, İZSU VE ESHOT’a da sıçradı. Borç ve kredilerle ilgili sorunları hızlıca aşmak isteyen Başkan Tugay’ın önerisiyle personel listeleri hazırlandı.

YENİ YIL MI ADAYLIK MI?
Başkan Tugay’ın kapalı ve dar toplantılarda ekibine “hazırlıklarınızı yapın” talimatı verdiği öğrenilirken büyük çaplı işten çıkarma kararları için uygun zamanın beklendiği ifade edildi. Başkan Tugay’ın kamuoyuna yansıyan “aday olduktan sonra çok sayıda işçi alınmış, binlerce kişi işe yerleştirilmiş” sözleri dikkat çekmişti.  Görevi bırakan Tunç Soyer ve ekibini suçlayan Başkan Tugay’ın kapalı toplantılarda eski yönetimi sert sözlerle eleştirdiği belirtildi.

Başkan Tugay’ın işçilerin işten çıkartılması konusunda kesin karar verdiği fakat tarih konusunda henüz kesin kararı vermediği öğrenildi. 1 Ocak 2024 tarihi itibariyle büyükşehir ve tüm birimlerde işe girenler yakın incelemeye alındı. Tugay’ın yakın ekibindeki isimlerin adaylaşma tarihini baz alması önerisinde bulunduğu ifade edildi. Eğer Tugay kesin kararını verirse CHP Parti Meclisi’nden adaylık için isminin ilan edildiği tarih olan 29 Ocak 2024 tarihi esas alınacak. Bu tarihten sonra işe girenlerin tamamı hiçbir bağlantısı, referansına bakılmaksızın işten çıkartılacak. İşten çıkartılacak kişilerin parti üyeliği, yönetimlerde bulunup bulunmadığı gibi konular da geçerli olmayacak.

Kulislere yansıyan bilgilere göre,  sendikaların da yöneticiler kademesinde yaşanacak durumla ilgili bilgilendirildiği, bu konuda belediye yönetimlerine destek verilmesinin istendiği ifade edildi. Belediyede örgütlü sendikaların bu gelişme karşısında nasıl bir tavır takınacağı henüz netleşmezken Başkan Tugay’ın önümüzdeki günlerde özel olarak sendika genel başkanlarına da bilgi vereceği konuşuluyor.

İşten çıkarma kararı netlik kazanırsa İzmir Büyükşehir Belediyesi başta olmak üzere, iştirakleri, bağlı birimleri ve şirketlere ait yerlerde çalıştırılan 3 bine yakın kişinin görevine son verilmiş olacak.