GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Güncel
12 Haziran 2024 Çarşamba 15:47

İşçiler iş bıraktı, olaylar büyüdü... Büyükşehir'de ayaklanma!

İzmir Büyükşehir Belediyesi'nde toplu iş sözleşmesinde istenen sonucun alınmaması sonrası sendika üyesi memurlar iş bıraktı. Bazı işçilerin bugün yapılacak belediye meclis toplantısının bulunduğu salona girmek istemesi üzerine olaylar çıktı.

Oktay GÜÇTEKİN/EGEDESONSÖZ- İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay ile sendika arasında süren toplu iş sözleşmesi görüşmesinde sonuç çıkmayınca sendika üyesi memurlar iş bıraktı.

Memurlar, belediye meclisinin yapılacağı salona girmek isteyince görevliler ile işçiler arasında gerginlik yaşandı. Gerginlik esnasında bazı görevliler yaralandı.

TİS KRİZİNDEN DETAYLAR

GÖRÜNTÜLER İÇİN TIKLAYINIZ

Olayların büyümesi üzerine çevik kuvvet polisleri işçilere kalkanları ile müdahale etti. Kapıları kıran işçiler meclis salonu önüne geldi.

BURADAN AYRILMIYORUZ
Emekçilerin haklarını yedirmeyeceklerini belirten Sendika Başkanı Cevdet Çayır, "Levent Yıldır’la görüştük şu anda taleplerimizi ilettik. Ekmeğimizi böldünüz dedik. Bu kararın geri çekilmesini istiyoruz dedik. Ve belediye başkanımız bu kararı geri çektiğini açıklayana kadar ve yarın tekrar toplu sözleşme masasına bir teklif sunacağını açıklayana kadar burada olacağımızı kendisine ifade ettik. Bugünkü yapılan teklif bizimle dalga geçmektir. Büyükşehir emekçileriyle dalga geçmektir. Bizim istediğimiz belediye bütçesini istemiyoruz arkadaşlar insanca yaşayacak bir ücret istiyoruz. Bizim talebimizin belediye bütçesindeki kapsadığı yeri de biliyoruz. Bu deryada deniz arkadaşlar, deryada denizdir. Bunu emekçilere çok göremezsiniz.4,5 milyonluk İzmir halkına doğumdan ölüme kadar hizmet eden belediye emekçilerine çok göremezsiniz. 24 saat hizmet eden belediye emekçilerine çok göremezsiniz. Evet burada bekliyoruz arkadaşlar. Bu karar geri alınan kadar burada bekleyeceğiz" dedi. 

Meclis üyelerine tepki
Eylem yapan memurlar, meclis toplantısının ardından meclis üyelerine tepki gösterdi.

Meclis toplantısına başkanlık yapan İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Zafer Levent Yıldır'ın önünü, aracıyla binadan ayrılmak istediği sırada kesen memurlar, kendilerine yerel seçim öncesinde "seçimin kazanılması halinde iyi bir TİS imzalanacağı" yönünde söz verildiğini, ancak bu sözün yerine getirilmediğini ifade etti.

Yıldır'dan özür dilemesini isteyen memurlar, özür dilemesinin ardından Yıldır'ın gitmesine izin verdi. Memurlar, İzmir Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Zeki Yıldırım'a da aynı sözlerle tepki gösterdi.

"Yarın tam gün iş bırakacağız"
Eylem sonrasında açıklama yapan Tüm-Bel-Sen İzmir 1 No'lu Şube Başkanı Cevdet Keleş, dialogdan yana olduklarını belirterek, "Elinizi ekmeğimizden çekin. Ekmeğimizi çaldırmayacağız. Bugün demokratik tepkimizi gösterdik. Eylemimiz burada bitmedi. Burada örgütlü olan tüm sendikalar yarın tam gün iş bırakıyoruz. Eğer sağır kulaklar bizi duymazsa duyuracak eylemleri biliyoruz, bunları tek tek yapacağız." diye konuştu.