GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Ekonomi
5 Haziran 2024 Çarşamba 11:58

İranlıların rotası değişti… İzmir'e para yağacak!

Destinasyon İzmir Başkanı Bülent Tercan, İranlıların turizm rotası olarak İzmir’i belirlediğini belirtti. Tercan, İranlıların özellikle Konak ilçesine yoğunluk gösterebileceğini söyleyerek belediye başkanlarının bu anlamda adım atması gerektiğini söyledi.

Ozan EKİZ / EGEDESONSÖZ – Karadan sınır komşusu olması sebebiyle İranlı turistlerin yoğun olarak gittiği Van’dan sonra İranlılar Türkiye’de yeni bir rotaya giriyorlar. İranlılar bu yaz döneminde bir tur operatörünün tercihi ile İzmir’i de rotalarına eklediler.

‘İRANLILAR TÜRKİYE’Yİ ÇOK SEVİYOR’
Destinasyon İzmir Başkanı Bülent Tercan, yaşanan gelişmeleri Egedesonsöz’e değerlendirdi. Van’daki turizm işletmelerinden elde ettiği bilgileri aktaran Tercan, “Türkiye İran’a komşu bir ülke ve İranlılar Türkiye’yi çok seviyor. Kara sınırı olan Van’daki turizmci arkadaşlarımız İranlı müşterilerden çok memnunlar. Otelleri dolduruyorlar, esnaftan sıklıklar alışveriş yapıyorlar” dedi.

‘İZMİR İÇİN BİR FIRSAT’
İzmir turizmi için açılan bu yeni kapının büyük fırsatlar getireceğinden bahseden Tercan, “İranlı turist önceki İzmir’e yıllarda bu kadar gelmiyordu. Bir tur operatörü uçak koydu İzmir’e, bu sayede gelmeye başladılar. Esnaf ve oteller için çok sevindirici bir durum. Otellerimizde ciddi bir doluluk yaşanacak. Özellikle esnafımızı çok ilgilendiriyor. Türkiye ekonomisi enflasyon ve hayat pahalılığından dolayı insanların alım gücünü düşürdü. Turist cebindeki parayı harcayıp en azından esnafı kalkındıracak. Bu bir fırsat İzmir için. İranlılar Türkiye’yi seviyorlar, bu fırsatı iyi değerlendirmeliyiz” ifadelerini kullandı.

‘İRANLILARIN İLGİ ALANI KONAK OLACAK’
İranlıların özellikle Konak’ı tercih edeceğini belirten Tercan, “İranlılar ağırlıklı olarak Konak ve Çeşme’ye gelecekler. Özellikle Alsancak, Kordon, Kemeraltı ve Pasaport güzergahı onların ilgi alanı olacak. Konak Belediye Başkanı Nilüfer Çınarlı Mutlu’nun hazırlık yapması lazım. Tur operatörüyle görüşmesi lazım, neyden mutlu olurlar, ne yerler ne içerler sorması lazım. Esnaf ve zabıtasıyla beraber bu turistlere hazırlık yapması lazım. Başkan Mutlu da hemen tur operatörü ile görüşüp onları Konak ve Kemeraltı’na çekmenin yollarını bulması gerekir. Bu konuda mutlaka hazırlıklar yapmaları gerekiyor” dedi.

‘KEMERALTI RUHU İRANLILARA UYGUN’
Konak’ta bulunan tarihi çarşı Kemeraltı’nın özellikle İranlılara hitap edeceğini belirten Tercan, “İzmir esnafı için İranlı turistler çok iyi olacak. Kemeraltı için çok iyi olacak. Kemeraltı’nda İranlıların seveceği türde yemek kültürü var, mutfağımız onlara uygun. Alışveriş olarak yine onlara uygun bir lokasyon ruhu ile de. Kemeraltı Esnaf Derneği Başkanı Semih Girgin, hemen gidip tur operatörü ile görüşüp Kemeraltı’nı anlatması lazım. Onları Kemeraltı’na çekmesi lazım” ifadelerini kullandı.

‘ALSANCAK’TAKİ EĞLENCE MEKANLARI İŞ YAPACAKTIR’
İran’daki alkol yasaklarından dolayı Alsancak’taki eğlence mekanlarının İranlı turistler için cezbedici olduğunu belirten Tercan, “İranlılar ayrıca eğlenceyi de çok seviyor ülkelerindeki yasaklardan dolayı. Eğlence mekanları için Alsancak, Kıbrıs Şehitleri’ni tercih edeceklerdir. Buradaki eğlence mekanları iş yapacaktır bu sebepten” dedi.

‘LİSAN PROBLEMİ OLMAYACAKTIR’
İranlıların ana dili olan Farsça’nın İzmir turizminde yaygın olmamasının sorun olmayacağını belirten Tercan, “İranlılar arasında Türkçe bilen de çok. Azeri Türkü çok fazla var aralarında, İzmir için lisan problemi olacağını düşünmüyorum. Bu anlamda bir sorun çıkmayacaktır, Van’daki turizmci arkadaşlarımızdan bilgi aldık bu anlamda” ifadelerini kullandı.

‘GELECEK OLANLAR İYİ PARA HARCAYAN TURİSTLER’
Gelecek olan turistlerin gelir durumuna dikkat çeken Tercan, “Gelecek olan turistler ortanın bir üstü kimliğe sahip. Yeme içmeye ve alışverişe iyi para harcayan turistler gelecek. Bu fırsat kaçmamalı” dedi.

‘ÇEŞME’DEKİ BEACH CLUBLARI DA TERCİH EDECEKLERDİR’
İzmir’in turizm merkezi olan Çeşme’deki beach clubların da tercih edilebileceğini belirten Tercan, “Çeşme’deki beach clublara da geleceklerdir. Çeşme esnafına da faydası olacaktır. Çeşme Belediye Başkanı Lal Denizli’nin de ayrıca ilgilenmesi gerekiyor. Tur operatörünü ziyaret edip ‘şehrimize hoş geldiniz’ demeleri gerekiyor, ev sahipliği göstermeleri gerekiyor. ‘Bir sorun olursa beni arayın’ gibi direkt iletişim kanalları kurmaları gerekiyor. Dünyadaki uygulamalar bu şekilde ilerliyor” dedi.

‘İLK GİDEN BELEDİYE BAŞKANI PARSAYI KAPAR’
Belediye başkanlarının İranlı turistler için adım atması gerektiğini ve bunun kanunen görevleri olduğunu hatırlatan Tercan, son olarak şu ifadeleri kullandı:

5393 sayılı belediye kanununa göre turizm ve tanıtım belediyenin kanunen görevi. Çöpü toplamak görevi, alternatif veya hobi değil. Kanunen başkanları görevi bu. Resim, çanak çömlek kursu açmak gibi bir durum değil. Ağırlıklı olarak Konak ve Çeşme belediye başkanları adım atmalı. İlçesine turist katmak isteyen bütün belediye başkanları adım atmalı, tur operatörlerine hoş geldiniz demesi gerekiyor. Ben olsam benim ilçeme de gelin derim. Kimse operatörün yanına gitmezse ilk giden kişi turisti ve parsayı kapar. Foça, Menderes gibi sahil şeridi olan belediye başkanları öncelikle gitsinler. Sadece yaz için değil kış için de gelin demeleri lazım. Kışın turizm ölmesin diye İranlıları kışın da davet etmek gerekiyor. Nevruz zamanı var mesela İranlılar için özel gün, Nevruz’da da gelin demeleri gerekiyor. Belediye başkanları turizm müdürlüklerini hareketlendirmeli.