GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Ekonomi
18 Mart 2016 Cuma 10:33

İnvenura gıda güvenliğinde 7 bölgeye açılıyor

Türkiye’de gıda güvenliği alanında 3 laboratuvarla hizmet veren İnvenura, yol haritasını açıkladı. Kontrolsüz gıdaların 200’den fazla hastalığa yol açabileceğini söyleyen İnvenura CEO’u Burak Karapınar, 3 yıl içinde 7 bölgede 7 laboratuvarla hizmet vereceklerini açıkladı.

Onur DENİZ/EGEDESONSÖZ -  Türkiye’de gıda güvenliğinin sağlanması amacıyla 2011 yılında İzmir merkezli olarak kurulan İnvenura Holding, yeni sezondaki yol haritasını açıkladı.

Firma tarafından düzenlenen basın toplantısında konuşan İnvenura CEO’u Burak Karapınar, İzmir, Manisa ve İstanbul’da kurulan laboratuarların bütün Türkiye’de hizmet verebilecek bir ağ kurmak için çalışmalarının sürdüğünü ifade etti.

Türkiye’deki tarım ürünlerinin kalitesinin arttırılıp, ihracattaki payı yükseltmeyi hedeflediklerini söyleyen Karapınar, “Gıdaların üretim süreçlerindeki hatalı uygulamalar sonucunda oluşan son ürün kaybını ortadan kaldırarak ekonomimize katkı sunuyoruz” dedi.

7 İLDE TOPLAM 7 LABORATUVAR
Mevcut laboratuarları ile özellikle gıda analizinde pazar paylarının yüzde 10 olduğunun altını çizen Karapınar, 40 milyon dolarlık yatırım ile 3 yıl içerisinde hizmet verdikleri toplam il ve laboratuar sayısını 7'ye ulaştıracaklarını belirtti.  Karapınar, "Katma değerli ürünlerle çiftçimizin daha çok kazanması için İzmir ve Manisa laboratuarlarımızda analiz, danışmanlık ve denetimi kapsayan entegre hizmet modeli ile çalışıyoruz. Bu modeli Türkiye'de ilk defa uygulayan İnvenura Analiz Denetim Bitki Koruma Grubumuzun İstanbul şubesini ise bu yıl faaliyete alacağız. Böylece 2016 bitmeden laboratuar sayımızı 3'e ulaştıracağız ve önümüzdeki 3 yıl içerisinde ise ülkemize 40 milyon dolar daha yatırarak laboratuar sayımızı 7 ilde toplam 7'ye ulaştıracağız” şeklinde konuştu.

200’DEN FAZLA HATALIK
Tarımsal üretimde gıda güvenliğinin çok sayıda hastalığa kaynak oluşturabileceğini söyleyen Karapınar, gıda yolu ile bulaşan 200'den fazla hastalığın alerjik reaksiyondan felce kadar pek çok farklı sonuç ile insan sağlığını tehdit ettiğini söyleyerek, “Yanlış analiz sonuçlarının hem insan sağlığı hem de Türkiye ekonomisine önemli zararlar veriyor. Gıda güvenliğine dikkat edilmemesi halinde hamileler, bebekler, küçük çocuklar, yaşlılar ve bağışıklık sistemi zayıf olan bireylerin kalıcı hasar veya ölümcül risklerle karşı karşıya kalıyor” dedi.

KATKI MADDELERİ GIDA GÜVENLİĞİNE KARŞI TEHDİT
Gıda ürünlerindeki katkı maddeleri ve zirai ilaç kullanımının artması ile çevresel kirleticilerin gıdalara bulaşmasının gıda güvenliğini tehdit eden temel parametreler olduğunu söyleyen Karapınar, “Dünyada ve Türkiye'de gıda güvenliği oldukça önemli bir konu haline gelmişken İnvenura olarak toprak, yem, su ve gıda başta olmak üzere tüketicinin daha sağlıklı ve kaliteli besine ulaşması için tedarik, üretim, paketleme ve sunumun da yer aldığı tüm süreçleri kontrol ediyoruz. İnsan sağlığını tehdit eden gıda kaynaklı fiziksel, kimyasal ve biyolojik riskleri tespit  ediyoruz. Ayrıca kontrolsüz zirai ilaç kullanımını önlemeye yönelik üretici ve tüketici bilincinin gelişmesine katkı sağlıyoruz” ifadelerini kullandı.