GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
İnşaat/Emlak
26 Nisan 2023 Çarşamba 08:59

İnşaattaki fahiş artışa çözüm önerisi: Kamu eliyle arsa üretilmeli

İnşaat Maliyeti Endeksi’nde artışı değerlendiren Müteahhitler Federasyonu Başkanı ve İZTO Yönetim Kurulu Üyesi İsmail Kahraman,” En önemli girdi maliyetlerinden birisi arsa maliyetinin yüksek olması, kat karşılığı oranlarının yüzde 50 olması, önemli bir etken. Bu oranlar dikkate alındığında bir konut almak için iki konut bedeli ödemek zorunda kalıyorsunuz.  Bu nedenle kamu eliyle arsa üretilmesi zorunlu hale gelmiştir. Tarım ve Orman vasfını yitirmiş kamu ve özel alanların planlanarak şehirlerimize kazandırılması lazım" dedi.

Diren ÇELİK/EGEDESONSÖZ- Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Şubat ayı İnşaat Maliyet Endeksi'ni açıkladı. Buna göre inşaat maliyet endeksi, 2023 yılı Şubat ayında bir önceki aya göre yüzde 2,08, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 72,37 arttı.

Egedesonsöz’e değerlendirmelerde bulunan Müteahhitler Federasyonu Başkanı ve İZTO Yönetim Kurulu Üyesi İsmail Kahraman, Kahramanmaraş merkezli 11 ilde yaşanan büyük deprem felaketinden sonra  yeni binalara talebin arttığını ifade etti.

YENİ KONUTLARA TALEP ARTTI
Kahraman, deprem yönetmeliğine uygun yapılar olmadığı için yeni konutlara talebin arttığını vurgulayarak, ”Kahramanmaraş merkezli 11 ilde yaşanan büyük deprem felaketinden sonra yeni binalara talep arttı. Yaşanan depremde yıkılan binaların yüzde 98’inin eski ve deprem yönetmeliği ile yapılmayan ruhsatlı veya kaçak yapılardan olduğu Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından açıklanması yeni binalara ve konutlara talebi arttırdı” dedi.

KAMU VE ÖZEL ALANLAR ŞEHİRLERE KAZANDIRILMALI
Talep artışı dolayısıyla fiyatlarda fahiş artış yaşandığını kaydeden Kahraman, “Bu talebe paralel olarak 2 yıldır inşaat malzemelerinin fiyatları fahiş düzeyde artış göstermişti, son açıklanan verilere göre fiyat artışları devam ediyor dolayısıyla müteahhitler de bu artışları dikkate alarak fiyatlarını  revize ediyor. Ülkemizde riskli yapı stokunun yüzde 65 seviyesinde olması ve bu binaların dönüşmesi veya güçlendirmesi nedeniyle fiyatların geri geleceğini veya duracağını beklemiyoruz. Maliyetleri etkileyen en önemli girdi maliyetlerinden biri de, arsa maliyetinin yüksek olması, kat karşılığı oranlarının yüzde 50 olması, önemli bir  etken. Bu oranlar dikkate alındığında bir konut almak için iki konut bedeli ödemek zorunda kalıyorsunuz,  Bu nedenle kamu eliyle arsa üretilmesi zorunlu hale gelmiştir. Tarım ve Orman vasfını yitirmiş kamu ve özel alanların planlanarak şehirlerimize kazandırılması lazım. Kazandırılacak alanlar arsa fiyatlarını bir nebze olsa da düşürecek veya stabil seyrine katkı sağlayacaktır. Bu ve benzeri önlemler ile özelikle inşaat sektöründe fiyat istikrarı sağlamak zorundayız aksi halde deprem riski yüksek olan ülkemizde yaklaşık yüzde 65 olan riskli yapı stokumuzu dönüştürmek neredeyse imkânsız gözükmektedir” ifadelerine yer verdi.

DENETİM ŞART
Öte yandan inşaat malzemeleri fiyatlarına denetim yapılması gerektiğinin altını çizen Kahraman, “Diğer bir konu ise; çimento beton ve demir gibi inşaat malzemelerinin kaynağında denetim yapılması şart, bu denetimler fiyat istikrarı ve ürün kalitesini kapsayacak şekilde planlanması gerektiğini düşünüyoruz” diyerek sözlerine son verdi.