GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Güncel
10 Şubat 2022 Perşembe 12:54

İnciraltı planlandığında 1 metrekare toprak 30 bin lira olacak!

Bir dava sonucu bölgede değer tespit çalışması yapan bilirkişi heyetinin metrekare birim değerinin 10 bin 485 lira olarak açıklamasına tepki gösteren İnciraltı Gelişim Derneği Başkanı Tayfun Karabulut, “Plansız, tarımsız İnciraltı’nda bir metrekare yer bu fiyataysa, plan yapıldığında 30 bin liraya çıkacak. Plansız geçen her gün, kamu zararı oluşuyor” yorumunu yaptı

EGEDESONSÖZ – İnciraltı’ndaki arazilerin bir metrekaresi, 10 bin 485 lira olarak tespit edildi. Açılan bir dava sonucu yapılan bilirkişi incelemesi sonucu ortaya çıkan bu rakam, İnciraltı Gelişim Derneği Başkanı Tayfun Karabulut’un tepkisine yol açtı. Karabulut, bu rakamın, günkü haliyle bile İnciraltı toprağının bir metrekaresinin gerçek değerini yansıtmadığını, çok daha yüksek olduğunu söyledi.

PLAN YAPILDIĞINDA DEĞERİNİ ÜÇE KATLAYACAK

Meslek odalarının tarım yapılabilir görüşünü savunduğu İnciraltı’nda tarım yapılmadığını bir kez daha tekrarlayan Karabulut, “Plansız, tarımsız İnciraltı’nda bir metrekare yer, böyle bir değer layık görülmüş. Türkiye’nin neresinde, plansız tarım toprağı bu kadar değerlidir?” diye sordu. Plan yapıldığında İnciraltı’nda bir metrekare yerin 20 bin ila 30 bin lira arasında değere kavuşacağına vurgu yapan Başkan Karabulut, şu değerlendirmelerde bulundu:

BUGÜNKÜ HESABA GÖRE İNCİRALTI’NIN TOPRAK DEĞERİ 52,5 MİLYAR LİRA

“İnciraltı ve Bahçelerarası planlaması geciktikçe kamunun kazanacağı tüm gelirlerden kaybının yanında ; planlama olmayınca kamuya terk verilecek alanlar yaratılmadığı için de kamu zararı yine yaşanmaktadır. Geçmiş yıllarda izmir'in ihtiyacı için açılan ancak bizlerin sahibi olduğumuz topraklar üzerinden açılmış yollar için; İzmir Büyükşehir Belediyesi ile açılmış bugün kamulaştırmasız el koyma davalarında kamu ; cebinden para ödemek zorunda kalıyor. Halbuki yıllar önce bu planlar yapılsaydı; bu paralar çıkmayacaktı. Hep söyledik, yine söylüyoruz. Planların gecikmesi sadece İzmir ve İzmirliye değil, ülkemiz ekonomisine de kayıp yaratmaktadır. Bugün yapılan değerleme çalışmasıyla ortaya çıkan rakama göre, 5 milyon metrekarelik İnciraltı, 52,5 milyar lira yapar. Daha üzerinde planlama yapılmamış, yatırım gelmemiş bir araziden söz ediyoruz. Plan yapıldığında ve uygulandığında buranın değeri kat kat artacaktır. Artık bir gün dahi gecikmeye tahammülümüz yoktur. İnciraltı ve Bahçelerarası, İzmir’in ve İzmirlilerin geleceğidir.”