GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Güncel
11 Mayıs 2023 Perşembe 16:33

İnciraltı planında tüm detaylar!

İnciraltı Turizm Merkezi’nin imar planları askıya çıkarılırken ayrıntıları netleşti. Askıya çıkan planlarla birlikte alanın yarıdan fazlası ticaret, turizm ve konut alanlarına ayrıldı. 

Metehan UD/ EGEDESONSÖZ - Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, kentte uzun süredir tartışmalara neden olan İnciraltı Turizm Merkezi 1/5000 ölçekli Koruma Amaçlı Nazım İmar Planı ve 1/1000 ölçekli Koruma Amaçlı Uygulama İmar Planı’nı askıya çıkardı. 

Askıya çıkan planlarla birlikte toplam 513.28 hektar büyüklüğündeki sahip planlama alanının 214 hektar (yüzde 41,73) büyüklüğündeki kısmı ticaret turizm konut alanı, 31 hektar büyüklüğünde kısmı (yüzde 6,12) ticaret turizm alanı, 15 hektar yüzde 3) büyüklüğündeki kısmı günübirlik tesis alanı, 21 hektar büyüklüğündeki (yüzde 4,20) kısmı ticaret alanı, 82 hektar büyüklüğündeki (yüzde 15) kısmı yeşil alan (park, rekraaktif alan ve pasif yeşil) alan, 120 hektar büyüklüğündeki kısmı (yüzde 23) yol, geriye kalan alanlar ise kamusal alanlar (eğitim, cami, tesis, yurt, sağlık, açık spor tesisi) ilan edildi. 

Ticaret, turizm ve konut alanları için 0,60 emsal oranı ve 3 kat, turizm alanı için 0,80 emsal oranı ve 3 kat, konut alanı için 0,60 emsal oranı ve 2 kat, günübirlik tesis alanı için 0,20 emsal oranı ve 4,50 metre yükseklik izni verildi. 

Plan açıklama raporunda şu ifadeler yer aldı:

Hazırlanan 1/5000 Ölçekli Nazım İmar Planı kapsamında; kurum görüşleri, ilgili mevzuat ve yönetmelikler göz önünde bulundurularak imar planlama kararları oluşturulmuştur. 

Bu bölgede en son onaylı planların iptal edilmesi sebebiyle yeniden bir plan hazırlama gereksinimi doğmuştur. Sağlıklı ve uygulanabilir bir plan için; kurum görüşleri dikkate alınarak sit statüleri, doğal çevre varlıkları, çevresindeki mevcut onaylı plan ve yatırım kararları bir bütün içinde değerlendirilmiş ve yeniden bir plan hazırlanmıştır. 

Söz konusu planlama alanı Büyükşehir Belediyesi sınırları içinde yer alan Balçova İlçesi doğusunda Konak, batısında ve güneyinde Narlıdere, kuzeyinde ise İzmir Körfezi ile komşudur. İlçenin yüz ölçümü yaklaşık 29.000 dekardır (29 km²). Çalışma alanı ise kuzeyden Haydar Aliyev Bulvarı’na, güneyden ise İzmir-Çeşme Otoyolu’na cepheli olup toplam büyüklüğü 513 hektardır. 

Hazırlanan planda ağırlıklı kullanımı “Ticaret-Turizm-Konut”, “Ticaret Turizm Alanı”, “Ticaret T1” ve “Park” alanları oluşturmaktadır. Bölgenin doğal kaynakları ve doğal güzellikleri göz önünde bulundurulmuş ve bu eğilim yönünde devam etmesini sağlamak için “Günübirlik Tesis Alanı”, “Ticaret-Turizm-Konut Alanı”, “Ticaret Turizm Alanı” olarak önerilmiştir