GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Yerel Yönetimler
20 Aralık 2018 Perşembe 12:53

İnciraltı’na büyük müjde: Yetki artık belediyede!

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı İzmir’in en prestijli bölgesi İnciraltı’nın planlamasıyla ilgili yetkiyi Balçova Belediyesi’ne devretti. Belediye Başkanı Mehmet Ali Çalkaya, “Bölgeyi yeni karara göre hep birlikte planlayacağız. Büyükşehir ve mülk sahiplerinin katılımı, bakanlığın koordinasyonunda bu iş gerçekleşecek” dedi.

EGEDESONSÖZ- Planlama yetkisi Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nda bulunan Balçova İnciraltı ile ilgili önemli bir karar çıktı. Bakanlık, uzun yıllardır mülk sahipleri başta olmak üzere herkesin merakla beklediği planlama işlemlerini Balçova Belediyesi’ne devretti. 

SONSÖZ TV’de yayınlanan “Günaydın Ege” Programı’na katılan Balçova Belediye Başkanı Mehmet Ali Çalkaya Gazeteciler Fatih Yapar ve Aslı Eren’in sorularını yanıtladı.  Yerel seçim sürecinin masaya yatırıldığı programda Başkan Çalkaya, bakanlığın kararını açıkladı.

Çalkaya, “İnciraltı’nın planlama yetkisi ne Büyükşehir’de ne de Balçova Belediyesi’ndeydi. Bundan 10 gün öncesine kadar Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın yetkisindeydi. Yetki bizim elimize hiç geçmedi.  Şimdiye kadar da benden hiç öneri almadılar. Düşünün, İzmir’de EXPO için İnciraltı belirlenmiş ve burası planlanmıştı. Geçmişte bu süreci İzmir olarak yaşadık. EXPO’nun yürütme kurulunda bana o dönem yer vermediler. Belediye başkanı olarak fikrimi bile almamışlardı. Planlama yapılacak kimse sormuyordu. O süreç gitti, biti. Şimdi yeni ve son karar ile bakanlık tüm yetkiyi bize devretti. Planlamada 1/5000 ve 1/1000 ölçekli planları biz yapacağız. Bizim 9 Eylül Üniversitesi Hastanesi’nin karşısındaki alan üzerinden deneyimimiz var.  Kültür ve Turizm Bakanlığı bize yetki vermişti. Şimdi vatandaşlara ve kamuoyuna  ‘biz başardık’ diyerek tanıtımları yapacağız. Yeni yazının da gereğini yapar, planlama çalışmalarına başlarız” dedi.

YENİ RAPOR BEKLİYORUZ
Başkan Çalkaya, İnciraltı’nın geneli için daha önce “tarım yapılamaz” kararı olduğunu fakat EXPO alınamadığı için de toprak koruma kurulunun yeni rapor vermesi gerektiğini söyledi. Çalkaya, “Biz bakanlığın devrinden sonra İzmir Valiliği’ne yazı yazdık. Koruma Kurulu’ndan karar çıkmasını bekliyoruz. Biz planlama yaparız ama önümüzdeki bu engelin ve sorunun tamamen kaldırılması lazım. İnciraltı’nda bir tarım alanı, işleyen toprak yok denecek kadar az” diye konuştu.

MÜLK SAHİPLERİYLE PLANLAYACAĞIZ
Konuşmasında, “Ben iyi bir yöneticiyim” diyen Başkan Çalkaya, planlamanın ortak akıl ile yapılacağını söyledi. Çalkaya, “Yazı bana gelir gelmez İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’na gittim. O’na, ‘bana destek ver’ dedim. O da kabul etti. Şimdi ‘yetki bende, ben yaparım’ diyemem. Katılımcı davranacağız. Bakanlıktan bana ikinci bir şekilde ‘sorun çözüldü, koruma kurulu işi tamam’ derlerse hemen çalışmalara başlayacağız.  Orada mülk sahipleri sonuna kadar haklılar. Sizin denize sıfır arazileriniz var. Orada 10 bin kişiyi ilgilendiren işlem yapılacak. Araziniz var ama ne tarım var ne de bina yapabiliyorsunuz. Mülkü var ev yapamıyor, bina olmuyor. Burası yeşil alan kalabilir o başka bir şey ama hak sahiplerinin haklarını vereceksiniz. Bizim tapu sorunlarını çözmemiz gerekiyor.  Siz İzmir’in her tarafında konut yapacaksınız ama buraya gelince ‘yeşil kalacak’ diyeceksiniz. Kalabilir ama tapu sorununu çözün, insanları koruyarak parasını rayiç bedel üzerinden vereceksiniz.  Ver parasını al! O da gitsin parasıyla çocuğunu evlendirsin, evini, arabasını alsın” dedi.

SAĞLIK SERBEST BÖLGESİ
Başkan Çalkaya, İnciraltı’nın 5 milyon metrekare alanının tek konsept ile planlanamayacağını söyledi. Çalkaya, “Burada konut ama düşük yoğunluklu olabilir. Termal sağlık merkezleri olabilir, işyerleri olabilir, turizm olabilir. Benim şahsi düşünceme göre tadını kaçırmadan her şey uygun şekilde yerleştirilmelidir. Bizim 9 Eylül Üniversitesi gibi bir tıp fakültemiz var. Özel hastaneler var.  Ben diyorum ki bu alan Gaziemir’de serbest bölgemiz gibi ‘sağlık serbest bölgesi’ olsun. Bir alan da bunun için ayrılsın. Ben, Balçova Termal Tesisleri’nde belediye başkanı olmadan önce genel müdürlük yaptım.  Bu konuda deneyimlerim var. Biz kesinlikle ortak akıl ve birliktelikle bu alanı planlayacağız. Bundan kimsenin şüphesi olmasın. Bu planlama çalışmalarına seçim sürecinde de devam edeceğiz.  Ekibim, bakanlıktan yazı gelir gelmez çalışmalara başlayacak.  Birileri kampanya yaparak belediyeleri hedefe koyuyordu. Bizim alakamız yoktu. Şimdi var. Biz bir masanın etrafında toplanarak bu işi başaracağız” diye konuştu.  

Başkan Çalkaya ayrıca, yerelleşmenin önemi, ekonomideki sıkıntılar, başkanlık sisteminde tehlikeli bulduğu yönler ve 15 yıllık görev süresince hayat geçirdikleri üzerinden önemli açıklamalarda bulundu. Çalkaya şunları söyledi:

EKONOMİDEKİ ESAS SIKINTI 1 NİSAN’DAN SONRA YAŞANACAK
Türkiye’nin hem ekonomik anlamda hem de siyasi anlamda birçok sıkıntıyı yaşayacağı günlerin eşiğindeyiz.  Dışarıdan getirilen 10-15 milyar dolarla ekonomiyi seçime kadar bir şekilde götürmeye çalışıyor. Ben esas sıkıntının 1 Nisan’dan sonra başlayacağına inanıyorum. Bundan 10-15 sene önce hep yereller güçlenecek, demokrasi güçlenecek’ denirdi. Şimdi yerelleri küçülterek yok ederek yetkilerin tek noktada toplandığı bir sisteme doğru gidiyor Türkiye. Hem yaşadığınız üretimden, üretimin azalmasından kaynaklanan ekonomik krizi yaşayacağız hem de bunun getirdiği siyasi sıkıntıları yaşayacağız. Yurt dışından yurt içinden takip ettiğim ciddi analizlerin kaynaklarına dayanarak söylüyorum; önümüzdeki Nisan’dan itibaren ekonomi daralacak. Mayıs Haziran belki de pik noktalara ulaşacak. Bu dönemlerde ne yapacaksınız?  Demokrasiyi ancak yerellerle güçlendirebilirsiniz bu nedenle yereldeki belediye başkanları çok önemli. Hepimizin güçlü olması gerekiyor, hepimizin dik durması gerekiyor, hepimizin önümüzdeki dönemlerin sorunlarını bilerek aday olması gerekiyor.

EYALET SİSTEMİNİN ADIMLARI OLABİLİR
Türkiye’de bu farklı bir dönem…  Belediye yerel seçimleri belki de Türkiye’nin genel seçimlerini de etkileyecek. Genel yaşamını, genel hayatını etkileyecek. Türkiye’de belediye sayısı 143’e indirilecek diye bir söylem vardı. Bu neyin altlığı olabilir? Eğer siyaseti biraz iyi analiz edebilirseniz, bu eyalet sistemin, başkanlık sistemine yönelik bir çalışmanın adımları olabilir. Ben kendiliğinden gelmiş bir başkanlık sistemi olarak görmüyorum. Bunlar adım adım insanlara empoze edilen ve sonu eyalet sistemine gidecek bir yapıya gidecek. O yüzden bu seçimler çok önemli, o yüzden yeniden parlamenter sistemin güçlendirilmesinden yanayım. Biz tek adam sisteminin nereye kadar gidebileceğini gördük o yüzden bu seçime çok iyi hazırlanmalıyız.

ADAY OLURSAM 15 YILDA NELER YAPTIYSAM HEPSİNİ SUNACAĞIM
İlk başladığım sene hem kendimin hem rakiplerimin bildirgelerini inceledim. O bildirgelerde bulunan konuların yüzde 99’u yerine getirilmiş. Sanırım ne demek istediğimi anlatmışımdır. Biz resmi törenlerimizi kentin İnciraltı kavşağında yapıyorduk. Trafik en az 5 dakika duruyor siz resmi tören yapıyorsunuz buralardan geldi Balçova. Bunu aldık belediyenin yanında  tören alanı yaptık. Anlatmak istediğim şu; ben tekrar aday gösterildiğimde 15 yıl boyunca neler yapıldı hepsini sunacağım.