GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Ege
11 Eylül 2020 Cuma 14:38

İncir üreticisinin eli tetikte: Hırsız değil arsız!

Germencik'te 30 bin incir üreticisi, bu yıl sergilere dadanan hırsızlar için silahlı nöbet tutmaya devam ediyor. Yakalanan hırsızların ertesi gün serbest bırakıldığı ve kaldıkları yerden incir hırsızlığına devam etmesi, üreticileri iyice çileden çıkardı.

Muhittin AKBEL / EGEDESONSÖZ -  İncir üreticilerinin başı, hırsızlarla dertte. Üç hafta önce kurutmaya bırakılan incirlerin çalındığını fark eden üreticiler, hırsızlık olaylarının artması üzerine alarma geçti. Ürünlerini silahlı halde beklemeye başlayan çiftçiler, jandarma ve polisle birlikte hırsızlara karşı büyük bir mücadele sergilemeye devam ediyor.

20 LİRALIK İNCİRİ 9 LİRAYA SATIYORLAR
Germencik'e bağlı Mursallı köyündeki üreticilerden Tansel Önder, 20 liralık incirin tüccara sahte müstahsil makbuzlarıyla 9 liraya satıldığını, tüccarların da bu hırsızlığa alet olduğunu öne sürdü. İncir hırsızlığının, geçen yıllarda münferit olarak görüldüğünü ancak bu yıl organize halde gerçekleştiğine dikkat çeken Önder, "Jandarma ve polis, suçluları yakalıyor, ertesi gün, çoğu serbest bırakılıyor. Caydırıcı cezalar olmadığı için serbest kalan hırsızlar, bıraktıkları yerden incir hırsızlığına devam ediyorlar.Bunlar hırsızlığın ötesine geçip, arsızlaştılar. Bu iş kapkaça döndü. Kanun bazında yapılacak değişikliklerle bu tür hırsızlıkların önüne geçilebilir. Yoksa biz üreticiler her yıl aynı dertle boğuşmak zorunda kalırız" dedi.

HIRSIZLIK MALINI ALAN TÜCCARA ÇAĞRI
30 bin üreticinin incir hırsızları yüzünden stresli günler geçirdiğini anlatan Tansel Önder, "20-25 milyon liralık bir ekonominin döndüğü alandan bahsediyoruz. Germencik ovasındaki incir üreticilerinin sabrı taşmak üzere. Fırsatçılık yaparak 20 liralık inciri 9 liradan alan tüccarların da bizim verdiğimiz mücadeleye katılması lazım" diye konuştu.