GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Güncel
22 Ocak 2022 Cumartesi 13:32

İmar barışından yararlanmıştı... Tehlikeli atık toplayacak!

2018 yılında çıkan imar barışı uygulaması ile Kemalpaşa Organize Sanayi Bölgesi’ndeki ruhsatsız yapıları için yapı kayıt belgesi çıkaran Pagem Geri Kazanım Sanayi ve iş insanı Recai Çinkan işletmelerinin kapasitesini arttırmak için bakanlığa başvurdu. Bakanlık o yapılarda ‘tehlikeli atık ve ara depolama tesisi’ kurulması için onay verdi.

Metehan UD/EGEDESONSÖZ - İzmir Kemalpaşa’daki organize sanayi bölgesinde “tehlikeli maddelerle kontamine olmuş ambalaj atıkları, tehlikesiz atık geri kazanımı ve tehlikesiz ambalaj atığı geri kazanımı tesisi” faaliyetlerini sürdüren Pagem Geri Kazanım Sanayi ve iş insanı Recai Çinkan kapasitesini büyütmek için geçtiğimiz aylarda harekete geçmişti.

‘Tehlikeli atık ara depolama tesisi’ kurmayı amaçlayan işletme bakanlığa başvurdu. Proje tanıtım dosyasını inceleyen Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, çevresel etki değerlendirme sürecini işletmeden ‘ÇED Gerekli Değildir’ kararını verdi.

Proje alanı, 1/100.000 ölçekli Çevre Düzeni Planında “Organize Sanayi Bölgesi” olarak ilan edilmiş alan içerisinde yer alıyor.  1300 metrekare alan üzerine kurulacak tehlikeli atık depolaman alanı 1 milyon 854 bin TL’ye mal olacak.

YAPI KAYIT BELGELİ BİNADA TOPLANACAK

Atık depolama tesisi için işletme alanı yeni bir yapı yapılmayacak, işletme alanındaki tesisler kullanılacak. Ancak proje tanıtım dosyasında yer alan bilgilere göre depolama alanı olarak kullanılacak yapılar için ‘imar barışı’ kapsamında 2019 yılında yapı kayıt belgesinin alındığının bilgisi verildi.  Proje dosyasında “Faaliyetin planlandığı binalara ait 31.12.2019 tarihli Yapı Kayıt Belgesi’nde yer alan 2.406 m2 ’lik alanın 1.293,95 m2 ’lik bölümünde gerçekleşecektir” ifadeleri yer aldı.

2009’DA ÇALIŞMALARINA BAŞLADI

İşletmenin hali hazırda yürüttüğü “tehlikeli maddelerle kontamine olmuş ambalaj atıkları, atık kablo ve atık metal talaşı geri kazanımı” faaliyetine ilişkin 2009 almış olduğu “ÇED Olumlu” kararı bulunuyor.  Yeni yapılacak tesiste depolanacak tehlikeli atıklar işletme için geri dönüştürülmesi planlanıyor.