GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Güncel
11 Haziran 2018 Pazartesi 17:38

İçişleri Bakanlığı'ndan İzmir'deki o belediyeye soruşturma izni!

Bayraklı Belediye Başkanı Hasan Karabağ ve 28 belediye personeli hakkında İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun onayıyla soruşturma izni verildi. Mülkiye müfettişleri, belediyenin tüm sosyal tesisleri başta olmak üzere mal alımlarının yapıldığı BAY-BEL AŞ. ve Spor Kulübünü inceledi.

EGEDESONSÖZ-  İçişleri Bakanlığı’na bağlı Mülkiye Müfettişleri Bayraklı Belediyesi’nde sık sık tartışmalara neden olan belediye şirketi BAY-BEL A.Ş ve Bayraklı Belediyesi Spor Kulübü’nün yaptığı işlere yönelik inceleme başlattı. Şikayet üzerine yapılan inceleme geçmiş yılları da kapsarken Bayraklı Belediye Başkanı Hasan Karabağ başta olmak üzere toplam 64 personelin ifadesi alındı, haklarında ön inceleme yapıldı. Müfettişler uzun süren çalışmanın sonunda üç ana başlık altında hazırladıkları rapordan ikisinde usulsüzlük tespit edemezken bir tanesi hakkında geniş açıklamalı değerlendirme yaptı. Bunun sonucunda Belediye Başkanı Karabağ başta olmak üzere 28 personel hakkında İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun oluruyla ‘soruşturma izni’ verildi.

Mülkiye müfettişleri, Bayraklı Belediyesi’nin şirketi BAY-BEL A.Ş’nin bir tedarikçi şirket gibi hareket ettiği, kuruluşundan bu yana şirketten yapılan alımlarda usulsüzlük yapıldığı iddiasıyla ilgili geniş çaplı inceleme yaptı. 

DOĞRUDAN TEMİN MİLYONA ULAŞTI
Yapılan incelemede, BAY-BEL’den 2013 yılında 22 adet ödeme emir belgesiyle 638 bin TL, 2014 yılında 72 adet ödeme emir belgesiyle 1 milyon 282 bin TL, 2015 yılında 163 adet ödeme emir belgesiyle 3 milyon TL, 2016 yılında 162 adet ödeme emir belgesiyle 2 milyon 524 bin TL, 2017 yılının Eylül ayına kadar da 68 adet ödeme emir belgesiyle 1 milyon 83 bin TL’lik mal ve hizmet alımı yapıldığı, buna yönelik belediye kasasından şirkete ödeme yapıldığı, tüm bunların da doğrudan temin yöntemiyle gerçekleştirildiği tespit edildi.

Müfettişler, araştırmanın gerçekleştirildiği tarih aralığına denk gelen zamanda 217 ödeme emir belgesinin karşılığı olan ödemelerin rakamlarının yüksekliğine dikkat çekerken BAY-BEL’in malları alışı ve belediyeye satışı arasında çok ciddi rakam farklarının bulunduğunu vurguladı.

TEKLİF SAHİBİ “TEKLİFİNİ” KABUL ETMEDİ!
Yapılan incelemede, tekliflerin ve piyasa araştırmasının şirket personeli tarafından yapıldığı, tekliflerin belediye tarafından hazırlanarak teklif sahiplerine imzalatılmak istendiği, teklif sahibinin teklifinin kendisine ait olmadığını ileri sürmesi, şirket ile belediye kesilen faturaların birbiriyle uyumsuz olduğu, gerçek piyasa fiyat araştırması yapılmadığı, faturalar arasındaki farkların belediyeye zarara uğrattığı tespitlerini yaptı.

Müfettişler, şirketlerin denetiminin ayrıca yapılacak bir savcılık soruşturmasıyla daha da açığa çıkması gerektiğini rapor ederken, valilikçe görevlendirilen defterdarlık personelinin araştırmasında da aynı sonuçların çıktığını belirtti. Yapılan alımlar için “şaibeli” vurgusu yapılırken tüm işlemlerde üst yöneticilerin yani başkanın da sorumlu olduğunun altı çizildi. Konuyla ilgili ayrıca 5393 sayılı belediye kanununun ‘belediye başkanı’ başlıklı 37 maddesindeki ‘başkanın görev ve sorumlulukları’ listesine atıfta bulunuldu.

ÖNCE ŞİRKETE SONRA BELEDİYEYE
Yine, belediye başkanının yetkileri arasında kendisine ayrılan “temsil ve ağırlama” giderlerinin kullanma yetkisinin başkana bırakıldığı ifade edilirken BAY-BEL şirketinden yapılan alımların ilginç bir şekilde yine temsil, ağırlama, tören giderleri adı altında kalemlerden alındığı vurgulandı.  Belediyenin ihtiyacı olan malzeme ve malı doğrudan kendisinin almasının uygun olacağı fakat bunu yapmak yerine önce şirkete oradan da kendisine alım yapıldığı belirtildi.  Son olarak, BAY-BEL’in piyasadan aldığı mal ve hizmet alımlarının iştigal konusuyla alakasız olduğu da rapora yansıdı.

Müfettiş raporunun ardından Belediye Başkanı Hasan Karabağ başta olmak üzere 64 personel arasından Başkan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Özel Kalem Müdürü Çağla Kadakal, Şef Ulviye Ekiztaş Aslan, Muhasebeci Sakine Akyüz, Ebe Güler Hayırlı, Psikolog Gülhan Ayaz, Sosyolog Onur Yıldız, Grafiker Saniye Tüylü, Bilgisayar İşletmenleri Ayla Düzce ve Ayhan Akgül, Tercüman Cansu İlgen Uçar, Şef Mualla Aytekin, Teknikerler İrem Tortoç, Selin Orhan, Çağdaş Edinsel, Jale Gönüslü Karasu, Veri Hazırlama Kontrol İşletmenleri Varol Aydoğan ve Hakan Günenç, Belediye eski Personeli Çağrı Armağan Elgin, Memur Taner Ergen, Belediye eski Personeli Fatih Çetin ve Ramadan Gezginci, Bilgisayar İşletmeni İsmail Aslan, Koray Gemicioğlu ve Utku Baş, Grafiker Kaan Şahintaş ve Peyzaj Mimarı Gamze Eraslan hakkında soruşturma izni verildi.

Soruşturma izni Bakan Süleyman Soylu tarafından imzalanırken Danıştay 1. Dairesi’nde tarafla için itiraz yolu açık bırakıldı.

Öte yandan, belediye şirketi BAY-BEL A.Ş’nin dışarıda bir şahıs olan Cüneyt Erdoğan tarafından kurulup belediyeye hibe edilmesi ile sosyal tesisler ve restoran/cafelerin belediye tarafından işletilmediği iddialarıyla ilgili de “soruşturma izni verilmemesine” karar verildi.