GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Güncel
17 Şubat 2022 Perşembe 10:06

İbre 12 milyona dayandı… Buca'da Cezaevi çıkmazı!

İzmir'de yıkım süreci ve yerine ne yapılacağı henüz belli olmayan Buca Cezaevi için Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından; 3 Şubat tarihinde çıkılan ihaleyi 12 milyon TL karşılığında İzmirli bir firma kazanmış ancak sözleşme imzalamaya gitmedi. Bunun sonucunda ise bakanlık 4 Mart tarihinde yeniden ihaleye çıkma kararı aldı.

Oktay GÜÇTEKİN / EGEDESONSÖZ - Şehir içinde kalması sebebiyle kaldırılması gündeme gelen Buca Cezaevi için AK Parti ve Buca Belediyesi elbirliği ile çalışmalara başlamıştı. Adalet Bakanlığı tarafından boşaltılan Buca Cezaevi için son aşamaya gelen planlama süreci ile ilgili olarak AK Partili isimler alanın yeşil alan, ticaret alanı ve belediye hizmeti alanı (kapalı pazar yeri ve belediye hizmet binası) olarak planlandığını belirtmişti. CHP'lilerin AVM fikrine karşı olduklarını duyurmasının ardından ise AK Partili siyasiler  ve 'ticaret' alanı olarak belirlenen alana kesinlikle yüksek katlı bir AVM yapılmayacağını söylemişti.

3 ŞUBAT'TAKİ İHALE İPTAL!
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı 19 Ocak'ta yaptığı duyuru ile Buca Cezaevi için 2 milyon 250 bin TL bedelle ihaleye çıkma kararı almıştı.

Edinilen bilgiye göre, 3 Şubat tarihinde ihaleye çıkılırken, kapalı teklif usulü ile gerçekleştirilen ihaleyi 12 milyon TL teklif veren İzmirli bir firma kazanmıştı. İhalenin tamamlanmasının ardından ise süreç imza atımına kalırken, firma yıkım işini üstlenmekten vazgeçti.

Kapalı teklifi kazanan İzmirli firma maliyeti karşılayamadığı gerekçesi ile 12 milyonluk teklifinden vazgeçerek imza atmayacağını bakanlığa bildirmesi sonrası ise ihale iptal edildi.

YENİDEN İHALEYE ÇIKILIYOR
Yıkım sürecine yaklaşılması ile birlikte cezaevinin yerine ne yapılacağı yeniden tartışma konusu olurken Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı alan ile ilgili yeniden yıkım ihalesine çıkma kararı aldı.

Yaklaşık olarak 57 bin 468,88 metrekarelik taşınmazın yıkımı için ihale kararı alan Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, enkazdan çıkacak ekonomik değeri olan her türlü malzeme (Demir+Bakır+Plastik+Taş+ Parke Taşı vb.) karşılığında yıkımı kapalı teklif usulü ile ihale edecek. Alanın yer tesliminin ardından 90 gün içinde yıkım sürecinin tamamlanması planlanıyor.

FİYATI 5 KAT ARTTI
Şubat ayında yıkım için 2 milyon 250 bin TL'lik muhammen bedel belirlenmiş, gelen teklifler sonrası 12 milyona yükselmişti. 4 Mart saat 10:00'da gerçekleştirilecek ihalede ise önceki ihalede 12 milyon TL'ye çıkması dolayısıyla yeni ihale sürecinde muhammen bedel ise bu kez 12 milyon 700 bin 19,53 TL olarak belirlendi.

DEPREMDEN SONRA BOŞALTILMIŞTI
Buca’da 16 blok halinde 1959 yılında inşa edilen Buca Cezaevi, 30 Ekim 2020 tarihinde İzmir’de gerçekleşen 6,9 büyüklüğündeki depremde gördüğü hasar ve depreme dayanıksız olduğu gerekçesiyle Kasım 2020'de boşaltıldı.