GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Spor
13 Temmuz 2019 Cumartesi 11:36

İZVAK projeyi açıkladı: Atatürk Stadı 'spor adası' oluyor!

İzmir’de 48 yıldır hizmet veren Atatürk Stadyumu’nun yıkılarak yerine çok büyük bir kompleks yapılacağını açıklayan İZVAK Başkanı Erten, “Atatürk Stadı’nın tamir edilmesi mümkün değil. Ömrünü tamamladığı için tamirat yeniden yapım kadar maliyet gerekiyor. Mantıklı bir yatırım değil. Yeniden yapılması gerekiyor. Sadece stadyum alanın dönüştürülmesi değil o alanın spor adası olarak, müzeleriyle, konser alanlarıyla, otoparklarıyla tamamen dönüştürülmesiyle olacak. Sanıyorum daha 3-4 yılımız var” dedi.

EGEDESONSÖZ- İzmir’de 1971 yılında hizmete giren ve 51 binlik kapasiteyle kentin en büyük stadyumu olma özelliğini elinde bulunduran Atatürk Stadyumu’nun bulunduğu alanda yeni bir proje için hazırlıklara başlandı.

İzmir takımlarının yıllardır şehir stadyumu olarak kullandığı ve kent tarihinde önemli yer tutan yapı son dönemde valiliğin özel izniyle kullanılıyor. 48 yıl önce Akdeniz Oyunları için inşa edilen tesisle ilgili sıkıntılar olduğu ancak bunun stadın kapanacağı anlamına gelmediği geçmiş süreçlerde dile getiriliyordu.

Tesisin ve çevresinin yer aldığı 245 bin metrekarelik araziye 55 bin kişilik yeni bir stat inşa edilmesi için harekete geçildiği öğrenildi.

Yatırımın, Ankara, Konya, Mersin, Samsun, Gaziantep, Kayseri, Eskişehir ve yurt dışında pek çok yerde şehir stadyumları yapan Bahadır Kul Mimarlık tarafından projesinin hazırlandığı belirtildi.

Yap-İşlet-Devret yöntemiyle hayata geçmesi planlanan dev spor kompleksinin 1 buçuk milyar TL’ye mal olacağı öngörülüyor. Spor tesisinin çevresinde sosyal donatı alanlarının da yapılacağı ifade edildi. Projenin tüm teknik detaylarının yeni süreçte netleşeceği aktarıldı.

İzmir Spor Kulüpleri Birliği Vakfı (İZVAK) Başkanı Ali Erten, konuyla ilgili yaptığı açıklamada önemli ifadeler kullandı. “Atatürk Stadı için 3-4 yılımız daha var” diyen Başkan Erten, İzmir Ticaret Odası’nın (İZTO) da önceki dönemde alanla ilgili bir çalışmasının olduğunu aktardı.

YENİ PROJE HAZIR, ÇOK BÜYÜK BİR KOMPLEKS GELİYOR!
Erten şunları söyledi: Atatürk Stadı 1971 yılında yapılmış ve fiziki olarak ömrünü tamamlamış bir tesis. Birkaç yıldır valiliğin izin vererek maç yapıldığı bir yer. İzmir’e 3 tane lokal stat bir de şehir stadı lazım. Atatürk Stadı baştan beri yenilenmesi düşünülen bir yer. Bu bir zamanlama meselesi. 3 stadı aynı zamanda inşa ettiğinizde Atatürk’ü kapattığınızda takımların maç yapacağı yer kalmıyor. Geçici izinlerle Atatürk Stadı’nda maç oynanıyor. Bu sene de oynanacak. Atatürk Stadı’nın olduğu alanın tamamını yeniden spor alanı olarak değerlendirecek bir proje hazırladık. Daha önceden İzmir Ticaret Odası’nın bir çalışması vardı. Bu sadece stadyum alanın dönüştürülmesi değil o alanın spor adası olarak, müzeleriyle, konser alanlarıyla, otoparklarıyla tamamen dönüştürülmesiyle olacak. Bu biz zamanlama meselesidir. Sanıyorum 3-4 yılımız daha var. Oraya çok ciddi bir bütçe lazım… Çok büyük bir kompleks geliyor. Mevcut 3 stadın bitmesi gerekiyor. Bittiğinde ve Doğanlar’daki stadımız ihtiyacımıza cevap verdiğinde Atatürk Stadı boşa çıkıyor. Atatürk Stadı’nın tamir edilmesi mümkün değil. Ömrünü tamamladığı için tamirat yeniden yapım kadar maliyet gerekiyor. Mantıklı bir yatırım değil. Yeniden yapılması gerekiyor