GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Spor
7 Nisan 2022 Perşembe 08:36

İZVAK Başkanı, stat tartışmasına noktayı koydu: Uygulama projesi yok çünkü…

Bir türlü başlanamayan Karşıyaka Stadı için CHP ve AK Parti arasında 'proje' tartışmaları devam ederken, İZVAK Başkanı Ali Erten, "Mevcutta avan proje var, ancak uygulama projelerinin olmadığı doğru. TOKİ'nin sistemine göre uygulama projelerini müteahhitler yapar. Ancak süreçte yol alınamadığı için müteahhitler, uygulama projesini yapamadı” dedi

EGEDESONSÖZ - İzmir Spor Kulüpleri Birliği Vakfı (İZVAK) Başkanı Ali Erten, Sonsöz TV'nin konuğu oldu. Gazeteci yazar Muhittin Akbel'in sorularını yanıtlayan Erten, İzmir'in spor gündemine dair önemli açıklamalarda bulundu.

TAKIMLARIMIZIN HAKLARINI KORUYACAK TEMSİLCİMİZ YOK
İzmir'deki futbol takımlarının son dönemlerdeki düşüşlerini değerlendiren Erten, "Başarı kadar başarısızlık da futbolun içinde olan bir şey. Son yıllarda İzmir takımlarında yukarıya doğru bir ivme vardı. İyi bir mesafe alınmıştı ancak bu sene işler iyi gitmiyor. Bunun birçok sebebi var. Bunların içinde somut sebepler var. Birkaç sebep sayılabilir ancak bizim şehir olarak başaramadığımızı bir durum var. Şehrimizin federasyonlar nezdinde bir temsilcisi yok. Şehrin takımlarının haklarını koruyacak temsilcimiz yok. Bu iş çok büyük rakamlarla dönüyor. Süper Lig'e baktığımızda en makul bütçesi olan kulüpler bizim kulüplerimiz. Diğer şehirlerde bir türlü ekonomik kaynaklar bulunup dayanışma sağlanabiliyor. Süper Lig'de başarılı olabilmek artık yöneticilerin ekonomisi ile olacak değil. İzmir'de iki kurum var, kulüplere destek sağlayan. Bunlardan biri Büyükşehir Belediyesi, diğeri Folkart. Bunlar dışında şehirden bir destek alamıyoruz. Bunun bir istisnası var, o da Pınar Karşıyaka. Ekonominin yanında temsilcilik anlamında bir lobi eksikliğimiz olduğu kesin" diye konuştu.

FEDERASYON, CİDDİ BİR KAOS YARATTI
Türkiye Futbol Federasyonu'nun aldığı karar ile 13 hakemin klasman dışına çıkarılmasının doğru olmadığının altını çizen Ali Erten, şu açıklamalarda bulundu:

“Bazı şeyleri biz de hayretle izliyoruz. Sezon rotasında bazı hakemlerin klasman dışı bırakıldığını ben hatırlamıyorum. Bu 13 hakemin Altay ve Göztepe'nin en az 10’ar maçını yönettiğini görüyoruz. Bu hakemlerin bir anda klasman dışı bırakılmaları, o maçları ister istemez tartışmalı hale getiriyor. Zaten sezon içinde birçok tartışmalar yaşanmıştı, saha içinde alınan kararlar nedeniyle. Bu değişiklikler ciddi bir kaos yarattı. Federasyonun eğitimcisi görevini bıraktı ve 'Kararlar dürüst ve adil değil' diyerek bıraktı. İşin içindeki kişi ve hakem hocası, alınan kararların doğru olmadığını ve federasyon başkanı ile çalışmak istemediğini belirtti.  Bu işler bu kadar kaos kaldırmaz. Bu bazı işlerin gölgelenmesi anlamına geliyor. Baktığınızda en fazla zararı gören şehir İzmir, en fazla zarar gören takımlar da İzmir takımlarıdır. Hem üst, hem de alt liglerde böyle. Bu sene Karşıyaka'ya karşı yapılan hataları alt alta koyarsanız, isyan etmeleri çok normal."

EKSTREM DURUMLARDA BU TÜR KARARLAR ALINABİLİR
Yanlış kararlar ile ilgili dava açıp açmayacakları konusunda yöneltilen soruyu da yanıtlayan Erten,  "Kulüplerimiz ile konuşup verileri bir araya getirip ona göre karar vereceğiz. Gerekirse dava açacağız demiştik. Onların mağduriyetlerini bizler şehir ve İZVAK olarak bir şekilde sahiplenmemiz gerekiyor. Bizim dışımızdan gelinen noktalar nedeni ile gelinen durumdan şikayetçiyiz. Bu kadar kaosun olduğu yerde en azından küme düşme kaldırılabilir. Bu en azından mağduriyetin ortadan kalmasına neden olacaktır. Ülkelerde böyle ekstrem durumlarda bu tür kararlar alınabilir" dedi.

UZUN VADEDE ÇOK FAYDASINI GÖRECEĞİZ
Açılışları yapılan Gürsel Aksel ve Alsancak Mustafa Denizli Stadyumları  sonrası kulüplerde yaşanan düşüşleri değerlendiren Ali Erten, şu görüşlere yer verdi:

“Stat ile saadet olmuyor, dememek lazım. Sportif başarıyı bir kenara koyarak söylersek bu iki eser İzmir'e kazandırıldı. Bu eserler bu şehre belki 100 sene hizmet edecek. Statların takımlarına hizmeti anlamına baktığımızda zaten Gürsel Aksel'de taraftar ile bir araya gelmemiz pandemi nedeniyle yeni bir süreçte oldu.  Alsancak Mustafa Denizli Stadı ise yeni açıldı. Uzun vadede çok faydasını göreceğiz. Birkaç maçlık süreçte buralardan sonuç alamadık gibi bir izlenim doğru değil, haksızlık olur."

BİZİM HEM ARŞİVİMİZDE HEM STAT HİKAYESİNDE ÇOK CİDDİ BİR BİLGİ BİRİKİMİMİZ VAR
Yapım süreci yılan hikayesine dönen Karşıyaka Stadyumu için  de değerlendirmelerde bulunan ve süreci anlatan Erten, şunları söyledi:

"Biz kulüplerin ihtiyaç duyduğu zaman devreye giren bir kuruluşuz. Biz onlara yardımcı olan ve talep ettiklerinde destek olan bir kuruluşuz. Bizim hem arşivimizde hem stat hikayesinde çok ciddi bir bilgi birikimimiz var. Bu anlamda bizden yardım istendiğinde biz seve seve yardıma koşuyoruz. Karşıyaka Stadı ile ilgili çalışmalar 2015 yılında inşaatı başladı, ihalesi yapıldı, zemin iyileştirme çalışmaları yapıldı.  O dönem iki kere TOKİ ihale yaptı. İlk ihale yapılınca iş başladı ancak açılan davalar nedeniyle ihale iptal oldu, yürütmenin durdurulması kararı çıktı ve ilerlemesi söz konusu olamadı. İkinci ihaleden önce ikinci bir mimari proje hazırlandı.  İkinci ihalede  firma davaların sonuçlanmasını bekledi. İş uzayınca iki ihalede iptal oldu. Bakanlık arazinin tahsisini ise Büyükşehir'e vermeyi kabul etti. Tahsis yönündeki protokol gönderildi İzmir'e."

PROJE ÜZERİNDE YAPILAN TARTIŞMALAR ÇOK GEREKSİZ
AK Parti ve CHP arasında yaşanan 'Karşıyaka Stadı'nın projesi var/yok' tartışmaları hakkında da bilgilerini aktaran Erten, "Biz bu tartışmanın üçüncü tarafı olmak istemeyiz. Avan proje olduğu doğru, uygulama projelerinin yapılmadığı da doğru. Çünkü TOKİ'nin sistemi bu. Bu sadece bize özgü bir durum değil. TOKİ sistemine göre uygulama projelerini müteahhitler yapar. Ancak müteahhitler süreçte yol alamadıkları için bu proje yapılamamış. Belediyedeki tüm toplantılarda bulunduk. Ben kimsenin kötü niyetli olduğunu düşünmüyorum. 20 milyon lira proje için istendi diye bir şey konuşulmadı o toplantılarda. Proje üzerinde yapılan tartışmalar çok gereksiz. Neticede üzerinde bir avan proje var."

KONU TEKRAR GÜNDEMDE
Göztepe Spor Kulübü tarafından Torbalı'da yapılması planlanan ancak açılan davalar ve dönemin belediye başkanının karşı çıkması nedeniyle süreci duran altyapı tesislerinin son durumunu değerlendiren Erten,  "Süreci Göztepe Kulübü yönetiyor. Onların adına açıklama yapmak için yetkili değilim. Torbalı tesisleri ciddi bir sekteye uğradı ancak tekrar canlandırılıyor süreç.  Konu tekrar gündemde. Belediye başkanımız da devrede bu konuda. Çünkü orası bu iş için gerçekten mükemmel bir yerdi. Torbalı haricinde de yer arayışları oldu ancak boyut konusu çok önemli. Çünkü oradaki amaç sadece saha yapmak değil, akademi kurmak amaçlanıyor. Bu nedenle Torbalı, tekrar gündeme gelecek ve inşallah yapılacak diye düşünüyorum" dedi.

 TAKIMLARIMIZ, MAÇLARINI ŞEHİR DIŞINDA OYNAMAK ZORUNDA KALMIŞTI
Erten, İzmir'de uzun süre sonra A Milli Takım'ı ağırlaması konusunda neler düşündüğünün sorulması hakkında ise;  "Buraya gelene kadar aslında çok şükür bu günleri gördük dememiz lazım. Çok uzun süre kendi takımlarımız ile kendi maçlarını şehir dışında oynamak zorunda kalmıştı. O günlerin aşıldığını görmek mutluluk verici. 2009 yılında Fildişi Sahili ile hazırlık maçı oynandı ancak resmi maç ne zaman oynandı hatırlamıyoruz. 14 Haziran’da Gürsel Aksel’de Türkiye ile Litvanya, UEFA Ligi’nde karşı karşıya gelecek. Uzun süre sonra kentimizde bir milli maçın oynanacak olmasından dolayı çok heyecanlıyım. Hele ki Gürsel Aksel'de oynanacak olması, heyecanımızı artırıyor” ifadesini kullandı.