GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
İş Dünyası
15 Kasım 2023 Çarşamba 20:28

İZTO’da ‘Prestij Kitapları’ tanıtıldı

İzmir Ticaret Odası (İZTO), Türkiye’nin ilk ticaret müzesi olma özelliğini taşıyan İzmir Ticaret Tarihi Müzesi’nin kuruluşunun 20’nci yılı ve müze bünyesinde bulunan eserleri içeren Prestij Kitapları’nın tanıtımı dolayısıyla etkinlik düzenledi.

Diren ÇELİK/EGEDESONSÖZ- Etkinliğe İzmir İl Kültür ve Turizm Müdürü Murat Karaçanta, İZTO Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Özgener, İZTO Meclis Başkanı Selami Özpoyraz, İZTO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve İEÜ Mütevelli Heyet Üyesi Emre Kızılgüneşler, Ege İhracatçı Birlikleri (EİB) Koordinatör Başkanı Jak Eskinazi, İzmir Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Dilek Gappi katıldı. 

SÜRDÜRÜLEBİLİR YAŞAM ALANI SUNUYORUZ
Etkinlikte konuşan İZTO Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Özgener, “Ticaret Tarihi Müzemizin kuruluşunun 20. yılı ve Müzemiz bünyesinde hazırladığımız Prestij Kitapları’mızın tanıtımı vesilesiyle düzenlediğimiz bu kokteylde siz değerli dostlarımla bir arada olmaktan büyük mutluluk duyuyorum.  İzmir, sözde değil gerçek anlamıyla çok kadim bir tarihe sahip. 8 bin 500 yıla dayanan bir kültürel mirası bu topraklarda yaşıyor ve yaşatıyoruz. Bu zengin tarih, içerisinde pek çok farklı unsuru barındırıyor. Bunlardan bir tanesi de hiç şüphesiz ticaret. İzmir’in ticari yolculuğu, volkanik bir taş olan obsidyen ile başlıyor ve bugün dünyanın hemen her yerine açılan bir liman ile yoluna devam ediyor. Bu yolculuğun somutlaşarak vücut bulduğu İzmir Ticaret Odası da 1885 yılında kuruldu ve o tarihten bu yana ticareti canlı tutmak için var gücüyle çalışıyor.  Geleceğe emin adımlarla ilerlemenin temelinde geçmişi çok iyi anlamak ve özümsemek yatıyor. İşte bu bilinçle İzmir’in ticari tarihini sergilemek üzere Odamızda yirmi yıldır faaliyet gösteren bir Ticaret Tarihi Müzemiz var. Müzemizin kuruluşunun öncelikli amacı, odamızı ziyaret eden yerli ve yabancı heyetlere kentimizi ve ticari tarihini anlatmaktı. Ancak geçen yıllar içerisinde gerçekleştirdiğimiz projeler ile artık kentin kültür hayatına katkı koyuyor ve Uluslararası Müzeler Birliği (ICOM) tarafından çok yakın bir tarihte kabul edilen yeni tanımına uygun bir şekilde, kapsayıcı ve sürdürülebilir bir yaşam alanı sunuyoruz” dedi.

SANAL MÜZEMİZİ HAYATA GEÇİRDİK
Özgener, “Gelecekte kentimizin büyükleri olacak çocuklarla kültürel miras ve kentlilik üzerine müzemizde atölyeler düzenliyoruz. Çocuklarımız için özel olarak hazırladığımız bir müze kitabımız da bulunuyor. Üniversitelerimizle, ulusal ve uluslararası kültür kurumları ile ortak eğitimler ve projeler üretiyoruz. Bu projelerimizden belki en öne çıkanı, Louvre Müzesi ile müzemizde gerçekleştirdiğimiz ve bir yayın ile taçlandırdığımız sergidir. Kültürel mirası ve kültür turizmini birleştiren, konusunda uzman konukların konuşmaları ile müzemizi ve yeni konuları kentliler ile buluşturuyoruz. İçinde bulunduğumuz dijitalleşme çağında müze olarak da teknolojiyi takip ediyoruz; 2008 yılında sanal müzemizi hayata geçirdik. Kültürel miras, arkeoloji ve müzecilik fuarlarına katılıyor, İzmir’in kültür turizminde tanıtılmasına katkı sunuyoruz. Kentin geçmişi ile bağını sağlayan Eski ve Yeni Smyrna Antik Kenti arkeolojik kazılarına destek veriyoruz. Bir müzeyi, sanat alanını akademik düzeye taşıyan en önemli unsur yayınlarıdır. Koleksiyonumuzda bulunan eserleri içeren prestij yayınlarımızı bugün bu vesileyle sizlerle paylaşmaktan mutluluk duyuyorum.” ifadelerini kullandı.