GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Güncel
26 Temmuz 2024 Cuma 13:11

İZSU ve GDZ Elektrik’te gözaltı dalgası… 11 kişi için suçlamalar belli oldu!

İzmir’de Özge Ceren Deniz ve İnanç Öktemay'ın elektrik akımına kapılarak hayatını kaybetmesi ile ilgili olarak yürütülen adli soruşturmada İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı İZSU’nun Genel Müdürü Gürkan Erdoğan ile Genel Müdür Yardımcısı Serdar Sadi ve İZSU'nun önceki Genel Müdürü Ali Hıdır Köseoğlu ile GDZ Elektrik Dağıtım Genel Müdürü Uğur Yüksel dahil 8 kişi gözaltına alınması olayında bilirkişi raporu çıktı. Raporda İZSU ve GDZ Elektrik üst düzey yetkilileri, çalışanların teknik olarak kusurlu olduğuna yer verildi.

Ender ALDANMAZ / EGEDESONSÖZ- Alsancak’ta 12 Temmuz'da sağanak yağış sırasında su birikintisine basan Özge Ceren Deniz ve İnanç Öktemay'ın elektrik akımına kapılarak hayatını kaybetmesiyle ilgili İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı’nın yürüttüğü soruşturma devam ediyor.

İZSU, GDZ Elektrik ve altyapı işlemlerini yürüten firmalardan çalışanların bulunduğu 35 şüpheliden 14'ünün tutuklandığı olayda ek gözaltı kararı verilmişti.

Bu kapsamda İZSU'dan Adana Belediyesi Genel Sekreteri eski Genel Müdür Ali Hıdır Köseoğlu, Genel Müdür Gürkan Erdoğan, Genel Müdür Yardımcısı Serdar Sadi, Gediz Elektrik'ten Dağıtım Genel Müdürü Uğur Yüksel, Metropol Bölge Müdürü Ali Arcan, Sistem İşletme ve Bakım Müdürü Ekrem Yıldırım, Operasyon Direktörü Sefa Pişkinleblebici, Planlama ve Teknoloji Direktörü Necati Ergin, Yapım İşleri Saha Sorumlusu Mürsel Arıcı, Yapım İşleri Sorumlusu Uzman Alper Doğan ve Gediz Elektrik personeli Halit Özpelit gözaltına alınmıştı. 

Gözaltına alınan isimlere yönelik olarak isnat edilen suçlamalar ise belli oldu. İZSU, GDZ Elektrik, yüklenici firmalar ile İzmir Büyükşehir Belediyesi ve Konak Belediyesi yönünden hazırlanan bilirkişi raporunda yaşanan faciada teknik yönden kimlerin kusurlu olup olmadığı ele alındı.

IZGARA BAKIMLARI YAPILMADI
Raporda iki vatandaşın hayatını kaybettiği görsel ele alınarak değerlendirme yapıldı. Değerlendirmede İZSU’nun görevi olan kanal ve ızgara temizliğinin bazı tarihlerde yapılmasına karşın caddenin 750 metrelik mesafesinde yağmur sularının 20 santimetreye yüksekliğe kadar ulaştığı görüldüğü kaydedildi. Bu duruma istinaden ızgara bakımlarının yapılmadığı kanaatinin oluştuğu kaydedildi. Raporda İZSU Teşkilat Yönetmeliği’ne göre arıza, bakım ve onarım işlerinden İZSU Kanalizasyon Dairesi sorumlu olduğu ve kişiler bazında sorumluluğun genel müdür ve genel müdür yardımcısını bağladığı aktarıldı.

Buna istinaden 4 Ocak tarihinde yapılan bakım-onarım çalışmasından bugüne kadar uzanan süreçte yetkileri bulunan İzsu Genel Müdürü Ali Hıdır Köseoğlu'nun, İzsu Genel Müdürü Gürkan Erdoğan'ın, İzsu Genel Müdür Yardımcısı Serdar Sadi'nin, Kanalizasyon Dairesi Başkanı Barış Koç'un, Kanalizasyon Dairesi Güney Bölge Şube Müdürü Ömer Karabilgin'in, Kanalizasyon Dairesi Güney Bölge çalışanı mühendis Ezgi Nazaroğlu'nun, Kanalizasyon Dairesi Güney Bölge çalışanı Teknik Amir Mehmet Zeki Aytulun'un, Kanalizasyon Dairesi Güney Bölge çalışanı mühendis Deniz Sunal'ın, Kanalizasyon Dairesi Güney Bölge çalışanı tekniker Alara Ekli'nin, Kanalizasyon Dairesi Güney Bölge çalışanı gözlemci Mustafa Atakan'ın, Barış Sevgili'nin kolluktaki ifadesinde geçen Doğan Yıldırım’ın, Barış Sevgili'nin teknik yönden kusurlu olduğu rapora geçti. Ayrıca soyadı tespit edilemeyen Zeki Usta'nın teknik yönden kusurlu olduğu da rapora eklendi.

GDZ ELEKTRİK TEDBİR ALMADI
GDZ Elektrik yönünden ise gerekli koruyucu önlemlerin ve tedbirlerin alınmaması ve risk seviyesine göre herhangi bir işlemin yapılmaması kusur olarak sayıldı. Bu kapsamda Gediz Elektrik Dağıtım A.Ş. Genel Müdürü Uğur Yüksel, Genel Müdür Uğur Yüksel'e bağlı Gediz Elektrik Dağıtım A.Ş. Planlama ve Teknoloji Direktörü Necati Ergin, Planlama ve Teknoloji Direktörü Necati Ergin'e bağlı Gediz Elektrik Dağıtım A.Ş. Sistem işletme ve Bakım Müdürü Ekrem Yıldırım, Genel Müdür Uğur Yüksel'e bağlı Gediz Elektrik Dağıtim A.Ş. Operasyon Direktörü Sefa Pişkinleblebici, Operasyon Direktörü Sefa Pişkinleblebici'ye bağlı Gediz Elektrik Dağıtım A.Ş. Metropol Bölge Müdürü Ali Aran, Metropol Bölge Müdürü Ali Arcan'a bağlı Konak İşletme Yöneticisi Koray Arif Fırat, Gediz Elektrik Dağıtım A.Ş. Metropol Bölge Konak Operasyon Takım Yöneticisi Abdülkadir Satik, Gediz Elektrik Dağıtım A.Ş., Metropol Bölge Konak Arıza Onarım Yöneticisi Mehmet Fatih Tosun, Gediz Elektrik Dağıtım A.Ş. Metropol Bölge Konak Operasyon Teknik Şefi Ahmet Orhan Kaygısız, Gediz Elektrik Dağıtım A.Ş. Metropol Bölge Konak Arıza Onarım Müdürü Ali Külak, Gediz Elektrik Dağıtım A.Ş. Metropol Bölge Konak Arıza Onarım Koordinatör Mühendisi Mert Ceylan, Gediz Elektrik Dağıtım A.Ş. Metropol Bölge Konak Arıza Onarım Teknik Şefi Yavuz Üner, Gediz Elektrik Dağıtım A.Ş. Metropol Bölge Konak Arıza Onarım Personeli Teknisyen Serhat Ekin, Gediz Elektrik Dağıtım A.Ş. Metropol Bölge Konak Arıza Onarım Personeli Teknisyen Fırat Akbay, Gediz Elektrik Dağıtım A.Ş. Metropol Bölge Konak Arıza Onarım Personeli Teknisyen Mesut Türkan, Gediz Elektrik Dağıtım A.Ş. Metropol Bölge Konak Arza Onarim Personeli Teknisyen Mehmet Zeki Alkan'ın teknik yönden kusurlu olduğu rapora yansıdı.

Raporda ayrıca yüklenici firma Argan Mühendislik’ten firma sahibi Arif Kapuş'un, Şantiye şefi Doğan Kılıç'ın, çalışanlar Hakan Günay, Barış Sevgili ve İbrahim Şara'nın teknik yönden kusurlu olduğu bildirildi.

Raporda İzmir Büyükşehir Belediyesi ve Konak Belediyesi’nin alan ile ilgili sorumluluğunun bulunmadığı, ayrıca raporda geçen yüklenici firmalar SETAŞ ve İmpera şirketi ile Demircan İnşaat’ın kusurlu olmadığı aktarıldı.

OLAY VE SORUŞTURMA
Konak ilçesinde 12 Temmuz'da sağanak sırasında su birikintisine basan Özge Ceren Deniz ve İnanç Öktemay, elektrik akımına kapılarak hayatını kaybetmiş, soruşturma kapsamında gözaltı talimatı verilen 35 şüpheliden 33'ü yakalanmış, 6'sı ifadelerinin ardından serbest bırakılmıştı. Emniyetteki işlemlerinin ardından adliyeye sevk edilen 27 şüpheliden 14'ü tutuklanmıştı.

Dosya kapsamında 5 şüphelinin daha olayda ihmalinin olduğu belirlenerek gözaltı talimatı verilmiş, bunlardan 3'ü yakalanırken, 1'inin kanser tedavisi gördüğü, diğerinin ise yurt dışında olduğu belirtilmişti. Yakalanan 3 kişi daha sonra adli kontrol şartıyla serbest bırakılmıştı.

Dün, bilirkişi raporunun çıkmasının ardından ek gözaltı talimatı verilen 11 şüpheli yakalanmıştı.