GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Güncel
5 Nisan 2023 Çarşamba 12:49

İZSU istedi, Bakanlık geri çevirdi… İzmir’in çatısını kurtaran karar!

İZSU’nun verdiği olumsuz görüş doğrultusunda Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Ödemiş Çamyayla’da açılmak istenen mermer ocağının ÇED süreci sonlandırıldı.

Metehan UD/ EGEDESONSÖZ - Manisa merkezli Mete Doğaltaş isimli şirketin sahibi Mehmet Mete, İzmir’in Ödemiş ilçesinde açmak istediği mermer ocağı ile ilgili Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın kararını açıkladı.

Bakanlık,  İzmir Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü'nün (İZSU) olumsuz görüşü doğrultusunda projenin ÇED sürecini sonlandırdığını duyurdu.

Duyuruda “İzmir İli, Ödemiş İlçesi, Çamyayla Mahallesi Mevkiinde,  Mehmet METE tarafından yapılması planlanan "II- B Grubu Mermer Ocağı (Rn:201500505, Er:3301850)"  projesinin ÇED süreci İzmir Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü'nün  olumsuz görüşü doğrultusunda, ÇED Yönetmeliğinin  5. Maddesi  2 (a)  bendi uyarınca  sonlandırılmıştır.” denildi.



KONUTLARA 560 METRE UZAKLIKTA
İlçenin Çamyayla Mahallesi’nde, proje kapsamında; 97,94 ha’lık ruhsat sahasının 24,86 hektarlık kısmında yılda 24 bin metreküp mermer çıkarılacak bir ocak açılması planlanıyordu.
Ocak alanı, İzmir-Manisa Planlama Bölgesi 1/100.000 Ölçekli Çevre Düzeni Planı’nda ormanlık alan sınırları içerisinde yer alıyordu. Ocak alanın Çamyayla Mahallesi’ne 560 metre uzaklıkta yer alması dikkat çekti. Yine ocak alanın yanı başında tarım arazileri bulunuyordu.

ÜÇÜNCÜ KEZ GERİ ÇEVRİLDİ
Şirket’in, Ödemiş’te mermer ocağı açmak için yaptığı 3’üncü başvuru da geri çekilmiş oldu. Şirket ilk olarak Başova Yaylası’nda açmak için başvurmuş ancak köylülerin eylemleri ve tepkileri nedeniyle bakanlık Mehmet Mete’ye ait ruhsatı iptal etmiş, çalışmaları durdurmuştu. Şirket ardından Çamyayla Mahallesi’nde mermer ocağının kurulması için bakanlığa ÇED başvurusu yapmıştı. Ancak bakanlık bu kez ÇED dosyasını şirkete iade etmişti. Şirketin son başvurusunda koordinatları değiştirdiği ve ÇED sahasını küçülttüğü görüldü.