GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Yerel Yönetimler
3 Kasım 2023 Cuma 07:33

İZSU'dan kapasite artışı... Körfez için kritik hamle!

İZSU Genel Müdürlüğü, Narlıdere'deki Güneybatı İleri Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisi'nin kapasite artışı için Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'na başvurdu. Tesis, 2060 yılına hazırlanacak.

EGEDESONSÖZ - İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin “Yaşayan Körfez” projesi kapsamında yürüttüğü çalışmalar devam ediyor. İZSU Genel Müdürlüğü’nün Körfez ve kıyılar başta olmak üzere dere ağızları ile kanallarda yaptığı işlemler sonrasında önemli sonuçlar elde edildi.

Son olarak İZSU Genel Müdürlüğü, Narlıdere ilçesindeki Güneybatı İleri Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisi’nin kapasite artışı için harekete geçti.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na başvuran Genel Müdürlük çevresel etki değerlendirme süreci başlattı. 

Proje tanıtım dosyasında kapasite artışı ile ilgili “Mevcut Güneybatı İBAAT 2045 yılı nüfus projeksiyonu olan 253.016 kişi, 2060 yılı için hesaplanan 312.507 kişilik nüfusun ihtiyaçlarını karşılayamayacağı için Tesisinin Kapasite Artışına Yönelik (AAT kapasitesi 2045 yılı için 58.447 m3 /gün olacak, 2060 yılı için 72.189 m3 /gün’e çıkacaktır) yapılan çalışmalarda teknoloji dönüşümüne de gidilerek mevcut tesise 3 adet Membran Biyo-Reaktörler (MBR) eklenmesine ve mevcut tesiste yer alan 2 adet son çökeltim havuzunun ise sökülerek kaldırılmasına karar verilmiştir.” ifadeleri yer aldı.

İZSU bu proje için 475 milyon 678 bin 904 TL yatırım yapacak.



TESİS HAKKINDA
İzmir Büyük Kanal Projesi kapsamında inşa edilen Güneybatı Atıksu Arıtma Tesisi, Güzelbahçe kentsel alanı ile Narlıdere Askeri Birlik Alanı’nda yaşayacak nüfusunda atık suyunu arıtacak şekilde inşa edildi. 2002 yılında işletmeye alınan tesisin günlük kapasitesi 21 bin 600 metreküp. Güneybatı Atıksu Arıtma Tesisi, kaba ızgara, terfi merkezi, ince ızgara, havalandırmalı kum ve yağ tutucu, anaerobik havuz, havalandırma havuzu, son çökeltim havuzu, deniz deşarj yapısı ve mekanik çamur susuzlaştırma ünitelerinden oluşuyor. Güneybatı Atıksu Arıtma Tesisinde arıtılan atık sular 600 metre uzunluğunda bir deniz deşarj hattı ile İzmir körfezinin orta körfez bölümünde 25 metre derine deşarj edilmektedir