GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Yerel Yönetimler
13 Nisan 2023 Perşembe 12:48

İZSU'dan çevreci hamle!

İZSU Karabağlar’daki pompa istasyonunda hidroelektrik santrali kurmak için Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na başvurdu.

EGEDESONSÖZ – Uzun süredir yenilenebilir enerji konusunda çalışmalar yapan İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin su ve kanalizasyon idaresi İZSU bu sefer hidroelektrik santrali kurmak için harekete geçti.

Daha önce kentin çeşitli noktalarına güneş enerji santrali kurmak için Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na başvuran İZSU bu sefer hidroelektrik santrali kurmak için izin istedi.

Bakanlık proje ile ilgili ‘çevresel etki değerlendirme’ sürecini başlattığını duyurdu. 9 buçuk milyona mal olacak proje kapsamında yılda 1.519 GWh elektrik üretilmesi planlanıyor.

Proje tanıtım dosyasında şu ifadeler yer aldı:

Karabağlar Pompa İstasyonu (P11) HES Projesi İzmir İli, Karabağlar İlçesi sınırları içerisinde yer almaktadır. Karabağlar Pompa İstasyonu (P11) HES projesi kapsamında, isale hattı üzerinde yer alan ve su basıncını kırmak amacıyla kullanılan iğne vanaya alternatif olarak mevcut hattan branşman alınarak paralel bir hat oluşturulması ve bu paralel hat üzerine konulacak hidrolik türbin vasıtasıyla su enerjisinin elektrik enerjisine dönüştürülmesi amaçlanmaktadır. Böylece mevcut pompa istasyonunda yer alan 11 adet pompanın çalıştırılması için kullanılan elektriğin tesis işletme giderlerinde büyük payı bulunan elektrik faturasında düşüş sağlanması hedeflenmektedir. Santral isale hattı üstünden alınacak branşman vasıtasıyla oluşturulacak paralel hat üstüne kurulacağı için il şebeke suyunu kullanarak türbinin çalıştırılması hedeflenmektedir. Bu sebepten dolayı DSİ’nin diğer akarsu üstüne kurulan santrallerden talep ettiği, su seviyesinin, su akışının hızının ve debisinin belirli aralıkla ölçüldüğü akım gözlem istasyonu kurulumuna ihtiyaç duyulmamaktadır. Yeni kurulacak HES'in şebeke bağlantısı proje kapsamında kurulacak Otoprodüktör Hücresi üstünden yapılacaktır. Otoprodüktör Hücresi, mevcut hücrelere ek olarak tasarlanacak ve 10.5 kV’luk ortak baraya bağlanacaktır. Bu durumda tesis için kullanılan mevcut sayaç hücresi kullanılmaya devam edilecek ve gerekmesi halinde çift taraflı sayaç takılacak üretim/tüketim değerleri ayrı ayrı alınabilecektir.