GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Güncel
2 Ağustos 2024 Cuma 15:43

İZSU bürokratlarından ‘yargı’ hamlesi: İddianamenin iadesi istendi!

Konak'ta yaşanan elektrik faciasının ardından başlatılan yargılama sürecinde hazırlanan iddianame mahkeme tarafından kabul edilirken İZSU bürokratları iddianamenin iade edilmesini istedi. Mahkemeye başvuran üst düzey bürokratlar hukuki sürecin kendileri açısından valilik oluru ve soruşturma izni alınmadan ilerletildiğini belirtti. 

EGEDESONSÖZ- izmir'in Konak İlçesi Alsancak semtinde Özge Ceren Deniz ve İnanç Öktemay'ın hayatını kaybettiği elektrik faciasının ardından hazırlanan iddianame İzmir 10. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edildi. Sorumluların yargılanması ve ceza almasını talep eden savcılık iddianameyi tamamlarken yargılama sürecinin adli tatil sonrasında başlayacağı öğrenildi. 

Yargılama takviminin netleştiği süreçte İZSU bürokratları mahkemeye başvuru yaparak iddianamenin mahkeme tarafından tekrar savcılığa iade edilmesini istedi. İZSU Genel Müdürü Gürkan Erdoğan, İZSU eski Genel Müdürü ve Adana Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Ali Hıdır Köseoğlu, İZSU Genel Müdür Yardımcısı Serdar Sadi, Kanalizasyon Daire Başkanı Barış Koç avukatları aracılığıyla talebi mahkemeye iletti. İsimler, iddianamenin iade edilmesini, iade işlemi yapılmaması halinde yargılamanın kendileri açısından durdurularak dosyadan ayrılma talebinde bulundu. Bürokratlar, yargılama öncesinde mülki amirin izni olması, muhakkik yani müfettiş raporuyla sürecin ilerlemesi gerektiğini ifade etti. 

YETKİLİ MERCİ VALİLİKTİR

Talep şu şekilde kayıtlara geçti:

"4483 sayılı Memurlar ve Diğer Görevlilerinin Yargılanması Hakkındaki Kanunun 4. maddesinde; “Cumhuriyet başsavcıları, memurlar ve diğer kamu görevlilerinin bu kanun kapsamına giren suçlarına ilişkin herhangi bir ihbar veya şikayet aldıklarında veya böyle bir durumu öğrendiklerinde ivedilikle toplanması gerekli ve kaybolma ihtimali bulunan delilleri tespitten başka hiçbir işlem yapmayarak ve hakkında ihbar veya şikayette bulunulan memur veya diğer kamu görevlisinin ifadesine başvurmaksızın evrakın bir örneğini ilgili makama göndererek soruşturma izni isterler” hükmü bulunmaktadır. Dolayısıyla gerek kanun hükümleri uyarınca gerek Yargıtay ve Danıştay kararları uyarınca kamu hizmetlerinin gerektirdiği asli ve sürekli görevini ifa ederken görevi sebebiyle işlediği suçlar nedeniyle 4483 sayılı Memurlar ve Diğer Görevlilerinin Yargılanması Hakkındaki Yasaya tabi olduğu açıkça ortadadır. Söz konusu yasaya göre il ve merkez ilçede görevli memur ve kamu görevlileri hakkında soruşturma izni vermeye yetkili mercii Validir."