GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Yerel Yönetimler
25 Nisan 2023 Salı 15:47

İZENERJİ’de seçim öncesi grev kapıda… Yarım gün iş bırakacaklar!

İZENERJİ devam eden toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde ücret eşitliğinin sağlanamaması üzerine Genel İş İzmir 2 ve 9 Nolu Şubeler, 1 Mayıs sonrası grev kararını Egemenlik Binası’na asacak. Anlaşma olmazsa 10 Mayıs’ta grev kararı uygulanacak. Sendika ayrıca Perşembe sabah için de iş bırakma kararı aldı. Öte yandan yarın Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Barış Karcı ile yeni bir görüşme yapması bekleniyor.

Metehan UD/ EGEDESONSÖZ- İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne ait İZENERJİ Şirketi’nde örgütlü Genel İş Sendikası ile Sosyal Demokrat Kamu İşverenleri Sendikası (SODEMSEN) arasında 4 aydır devam eden yeni dönem toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde henüz anlaşma sağlanamadı.

İzmir Büyükşehir Belediye bünyesindeki temizlik, park bahçeler, fen işleri, katı atık, çevre temizliği, makine atölyeleri, İZSU, ESHOT, hastane, huzurevleri ile güvenlik gibi 20 birimde görevli 10 binin üzerinde işçinin çalıştığı İZENERJİ’de yetkili olan Genel İş İzmir 2 ve 9 Nolu Şubeler arasındaki görüşmelerinde taraflar son olarak geçtiğimiz hafta bir araya gelmişti.

Egemenlik Binası’nda İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’le gerçekleşen görüşmede yeni bir zam teklifi verildi. Daha önce verilen yüzde 51’lik zam oranı Başkan Soyer tarafından yüzde 60’a (278 TL'lik taban ücret üzerinden) çekilmişti. Ancak bu teklif de sendikacılar tarafından kabul görmemişti.

GREV TARİHİ 10 MAYIS!
Anlaşma sağlanmazsa İZENERJİ’de örgütlü Genel İş İzmir 2 ve 9 Nolu Şubeler, 2 Mayıs tarihinde grev kararı başta Egemenlik Binası olmak üzere İZENERJİ işçilerinin çalıştığı bütün binalara asılacak. Ayrıca işyeri temsilciler kurulunda alınan karara göre 10 Mayıs’a kadar anlaşma sağlanamazsa sendika grev kararını hayata geçirecek. Ayrıca Perşembe günü için yarım gün iş bırakma kararı alındı. 

YARIN YENİ GÖRÜŞME
Öte yandan yarın sabah Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Barış Karcı ile yeni bir görüşme yapması bekleniyor. Görüşmede verilecek yeni teklif toplu iş sözleşmesi ve grev sürecinin geleceğini de şekillendirecek.

ŞUBE BAŞKANLARI: DERDİMİZ MASADA BİTİRMEK AMA…
Alınan grev kararını değerlendiren Genel İş İzmir 2 Nolu Şube Başkanı Ercan Gül “Bizim derdimiz bu işi masada bitirmek. Tunç başkanımızın bütün işçilere vermiş olduğu bir söz var. ‘Dönemim sonunda bu işi eşitleyeceğim’ dedi. Dönemin de sonu da sonuçta bu yıldır. Bu yıl ücret eşitliğinin sağlanmasını istiyoruz. Masada bitmesi için aylardır mücadele veriyoruz ama taleplerimiz yerine gelmezse grev kararını uygulayacağız. Bizler işçi arkadaşlarımızdan aldığımız irade ile bu masaya oturuyoruz. Sürecimiz tıkanmış durumda mecbur itibari ile grev kararımızı asmak ve uygulamak zorunda kalacağız. Yani bizi bu sürece ittikleri için bu yolu seçmek zorundayız” dedi.

Genel İş 9 Nolu Şube Başkanı Sedat Kanar da “İZENERJİ’nin bu dönemki toplu iş sözleşmesinin çıtasını bir önceki toplu iş sözleşmesi imza töreninde Tunç Başkan belirledi. Bu törende Tunç Başkan “Dönemin sonunda eşit işe eşit olacak” dedi. Ücret eşitliği noktasında makas daralıyor ama kapanmıyor. 11 bin İZENERJİ işçisinin de tek beklentisi Tunç Başkanın ifade ettiği ücret eşitliği ilkesinin hayata geçirilmesi. En iyi toplu sözleşmenin masada biten toplu sözleşme olduğunun farkındayız. Her türlü diyalog yolu açık tutuyoruz. Yapılması gereken irade her ne ise de göstermekten geri durulmayacaktır.” diye konuştu.