GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Yerel Yönetimler
18 Nisan 2023 Salı 01:59

İZENERJİ'de adım adım greve... Gözler Soyer'le yapılacak görüşmede!

Büyükşehir Belediyesi şirketlerinden İZENERJİ işçilerinin bugün iş bırakması üzerine gerçekleşen yeni toplu iş sözleşmesi görüşmesinde verilen yeni zam teklifi yine beklentilerinin altında kaldı. Yüzde 51'lik zam önerisi sendikacılar tarafından kabul görmedi. Sendika, Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer'den görüşme talep etti. Bayram öncesi bir görüşmelerde ilerleme kaydedilmezse sendika yönetimi bayram sonrası grev kararını asacağını duyurdu.

Metehan UD/ EGEDESONSÖZ - İzmir Büyükşehir Belediyesine ait İZENERJİ AŞ’de örgütlü Genel-İş İzmir 2 ve 9 No’lu Şubeler ile belediye bürokratları ve Sosyal Demokrat Kamu İşverenleri Sendikası (SODEMSEN) arasındaki devam eden toplu iş sözleşmesi görüşmelerinin tıkanması üzerine işçiler bugün iş bıraktı.

İzmir Büyükşehir Belediye bünyesindeki temizlik, park bahçeler, fen işleri, katı atık, çevre temizliği, makine atölyeleri, İZSU, ESHOT, huzurevleri ile güvenlik gibi 20 biriminde görevli 10 binin üzerinde işçi öğle mesaisi ile birlikte hizmet vermeyi kesti. Sadece Eşrefpaşa Hastanesi acil birimi ve mezarlıklar gibi bazı birimlerde çalışan işçiler üretimi durdurmadı.

Basmane Meydanı’nda toplanan işçiler sloganlar İZENERJİ Genel Müdürlüğü’ne yürüdü. İşçiler sık sık ‘Eşit İşe Eşit Ücret’, ‘Toplu Sözleşme Hakkımız Grev Silahımız’ sloganlarını attı.

Büyükşehir Belediyesi bürokratları sendika yönetimlerini bugün toplantıya çağırdı. Görüşme sırasında iş bırakan işçiler İZENEJİ Genel Müdürlüğü önünden ayrılmadı.

KRİTİK 6 MADDE MASADA
Dün saatler süren görüşmelerde kalan 6 madde üzerinde görüşülmüş, İzmir Büyükşehir Belediyesi yüzde 40’lık zam teklifini yüzde 45’e çekmişti. Ancak bu teklif de sendika tarafından kabul görmemişti.

3 MADDEDE DAHA ANLAŞMA
Görüşme sonrası yapılan açıklamada iş riski primi, mesleki denklik tazminatı primi ve güvenlik personeli risk ve silah tazminatı, işe devam teşvik primi ve kıdem zammı maddelerinde anlaşma sağlandı. 3 madde ise hala masada bekliyor.

Ayrıca taban ücreti için verilen zam önerisi ise yüzde 45’ten yüzde 51’e yükseltildi. Ancak bu öneri de beklentinin altında kaldığı için kabul edilmedi. İZENERJİ işçileri, bir çok birimde çalıştıkları İZELMAN işçileri eşit ücret almayı talep ediyor. Son bağıtlanan İZELMAN sözleşmesine göre ücret eşitliği ilkesinin sağlanması için yüzde 66 oranında zam yapılması gerekiyor.



‘EŞİTLİK YOKSA ANLAŞMA DA YOK’
Görüşmeye dair işçilere açıklama yapan Genel İş İzmir 2 Nolu Şube Başkanı Ercan Gül, “Biz bu yola çıkarken ‘eşit işe eşit ücret’ ilkesi ile yola çıktık. Eşitlik sağlanmadan bu toplu sözleşmenin altına imza atmayacağımızı her burada hem de masada gerekli mercilere ilettik. Biz bu teklifin hesabını dahi yapmıyoruz. Taban ücretinde bir anlaşma sağlanırsa 3’üncü enflasyon da hayat da bulacaktır.” dedi.

CHP’Lİ AĞBABA’YA ATIF
CHP Genel Başkanı Ağbaba’nın kamuda devam eden toplu sözleşmesi ile ilgili açıklamasını hatırlatan Gül “Ülkemizde bir seçim var ve muhalefet partilerindeki milletvekilleri mecliste, sokakta ülkedeki ekonomik koşulları ve değişimin şart olduğunu anlatıyor. CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba’nın “İçinize sinmeyen, hakkınızı gözetmeyen, sofradan eksilen bir dilim ekmeği yerine getirmeyen bu sözleşmenin altına imza atmayın” açıklaması yaptı. Biz de hakkımızı gözetmeyen, içimize sinmeyen bir sözleşmenin altına imza atmayacağız.” diye konuştu.



‘ANLAŞMA YOKSA BAYRAM SONRA GREV!’
Yarından itibaren Başkan Soyer’le görüşme talep edeceklerini dile getiren Gül “Genel Sekreter Barış Karcı yetkisinin buraya kadar olduğunu söyledi. Biz de yarın itibari ile Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer ile görüşme talep edeceğiz. Umarız Bayram öncesi bir geri dönüş sağlar, görüşmeyi yaparız. Aksi halde Bayramdan sonra eylemliliklere devam edeceğimizi bildirdik. Bizim elimizde tek bir silahımız var, grev. Bayramdan sonra bir anlaşma sağlanmazsa, eşit işe eşit ücret talebimiz hayata geçmezse ‘grev’ kararımızı hep birlikte Egemenlik Binası’na asacağız.” ifadelerini kullandı.

İZENERJİ İŞÇİLERİNİN TALEPLERİ
Taslak sözleşmede yer alan bilgilere 6 farklı grupta çalışan işçilerin günlük taban ücretleri için 550 TL ile 610 TL arasında değişen rakamlarda belirlendi. 2 yıllık sözleşmede bütün parasal talepler içinse sonraki altı ayda bir enflasyon oranında artış ve yüzde 3 oranında da refah payı talep edildi.

GREV SAYACI İLERLİYOR
Arabulucunun uyuşmazlık tutanağının taraflara ulaşmasının ardından 60 günlük grev süreci ilerliyor. 27 Mayıs’a kadar anlaşma sağlanamazsa sendika grev kararını hayata geçirecek.