GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Güncel
7 Mart 2023 Salı 14:57

İZELMAN’da TİS çıkmazı... Adım adım grev!

7 binin üzerinde işçinin çalıştığı İZELMAN’da devam eden toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde İzmir Büyükşehir Belediyesi verdiği yüzde 35’lik teklifi yükseltmeyince yine anlaşma sağlanamadı. İşçilere açıklama yapan Genel İş İzmir 3 Nolu Şube Başkanı Faruk Saral “Bu sözleşmeyi ister üretimden gelen gücümüzle ister de şölen havasında sizlerle birlikte bitireceğiz” dedi.

Metehan UD/EGEDESONSÖZ -  İzmir Büyükşehir Belediyesine ait İZELMAN AŞ’de örgütlü Genel-İş İzmir 1 ve 3 No’lu Şubeler ile belediye bürokratları ve Sosyal Demokrat Kamu İşverenleri Sendikası (SODEMSEN) arasındaki toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde işveren tarafı verdiği zam teklifini değiştirmedi.

7 binin üzerinde işçiyi ilgilendiren TİS görüşmelerinde ara bulucunun çağrısıyla İZELMAN Genel Müdürlüğünde gerçekleşen ikinci oturumda belediye yönetimi tarafından gelen ilk 6 aylık için yüzde 35’lik zam teklifinde ısrarını sürdürdü.

Teklif edilen zam işçiler tarafından kabul görmezken, taban ücret, primler ve sosyal haklar gibi mali maddeleri içeren 13 maddede yine bir ilerleme kaydedilemedi.

‘KESKİN BİR VİRAJA GİRDİK’
Görüşme sonrası İZELMAN önünde toplanan işçilere açıklamada bulunan şube başkanları bilgilendirme yaptı. Herhangi bir madde üzerinde anlaşamadıklarını belirten Genel İş İzmir 1 Nolu Şube Başkanı Engin Topal “Hiçbir madde bitmeden bugünkü oturuma son verdik. Zorlu bir sürece, keskin bir viraja girdik. Parasal maddelere gelince ketum tutumları başladı. Biz taleplerimizin farkındayız. Bizi hiç kimse taleplerimizden vazgeçiremez. Hiç kimse bizden popülist sendikacılık yapmamızı beklemesin ama hiçbir işçinin hakkını başka hak kazanmak için de peşkeş çekmeyeceğiz. Bir yerlere yaranmak için şov sendikacılığı yapmayacağız. Ülkenin içinde bulunduğu başlarına yıkılasıcası konjektörü de bizim başımıza geçirmeye kimsenin de hakkı yok. Hakkımız olanı almak için ucu nereye gidiyorsa gitsin sürdüreceğiz. 16’sından sonra buradaki tavıra göre söylemlerimiz daha farklı olacaktır.” dedi.



‘TAVİZ VERMEYECEĞİZ’
16 Mart’ta yapılacak görüşmenin arabulucu ile yapılacak son oturum olacağını ifade eden Genel İş İzmir 3 Nolu Şube Başkanı Faruk Saral da “16 Mart’ta arabulucu ile son toplantı olacaktır. Sonra 2 aylık sürece gireceğiz. Ama hiç kimse 2 ay içerisinde kimse bizim sükûnetle durmamızı beklemesin. Kalan 13 maddede işveren istediği kadar vermem desin. Biz bu 13 maddeden gram geri adım atmadık, taviz vermedik. Bu toplu sözleşme daha çetin geçecektir. Birlikte başaracağız. Bu sözleşmeyi ister üretimden gelen gücümüzle ister de şölen havasında sizlerle birlikte bitireceğiz” diye konuştu.