GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Güncel
3 Mayıs 2023 Çarşamba 16:00

İZDENİZ'de TİS krizi... Her gün 2 dakika düdüklü eylem!

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin şirketlerinden İzmir Deniz İşletmeciliği Nakliye ve Turizm Ticaret A.Ş’de  (İZDENİZ) devam eden toplu iş sözleşmesi görüşmeleri tıkandı.  İZDENİZ Genel Müdürlüğü önünde basın açıklaması gerçekleştirildi. Açıklamada konuşan Türkiye Denizciler Sendikası Şehir Hatları Şube Başkanı Tuncay Yeniay, “Taleplerimiz karşılanıncaya kadar her gün 09:00 ve 18:00 saatlerinde 1 dakikalık gemi düdüklerini çalarak eylemlerimize başlıyoruz ve eylemlerimiz artarak mücadelemiz sonuna kadar devam edecektir” dedi.

Diren ÇELİK/EGEDESONSÖZ- İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin şirketlerinden İzmir Deniz İşletmeciliği Nakliye ve Turizm Ticaret A.Ş’de  (İZDENİZ) devam eden toplu iş sözleşmesi görüşmeleri tıkandı.  İşyerinde örgütlü Türk-İş’e bağlı Türkiye Denizciler Sendikası Şehir Hatları Şubesi ile İzmir Büyükşehir Belediyesi adına Sosyal Demokrat Kamu İşverenleri Sendikası (SODEMSEN) arasında devam eden görüşmelerde uzlaşı sağlanamadı. İZDENİZ işçileri sabah 09:00’da düdük eylemi yaptı.

İZDENİZ’in farklı birimlerinde çalışan kaptan, gemi adamı, iskele adamı, idari personel ve temizlik işleri işçisi 450 personeli ilgilendiren görüşmelerde taraflar anlaşamayınca arabulucu süreci devreye girdi. Sendika, İZDENİZ’de çalışan personelin ücretlerinin diğer kentlerin şehir hatları şirketlerinde çalışan personelin seviyesine çekilmesini talep ediyor.

Tıkanan görüşmelerin ardından Türkiye Denizciler Sendikası Şehir Hatları Şube Başkanı Tuncay Yeniay ve Türk İş Ege Bölge Temsilcisi Hayrettin Çakmak’ın katılımıyla İZDENİZ A.Ş Genel Müdürlük önünde basın açıklaması gerçekleştirildi.  

ARABULUCULUK SÜRECİ BAŞLADI
Açıklamada konuşan Başkan Yeniay sabah saatlerinde düdük eyleminin yapıldığını ifade ederek, “Öncelikle Bu sabah başlatmış olduğumuz düdük eylemi nedeniyle vermiş olduğumuz rahatsızlıktan dolayı İzmir halkından İzdeniz çalışanları adına özür diliyoruz.İzmir Büyükşehir Belediyesine bağlı İZDENİZ A.Ş ile Ocak ayında başlayan 11. Dönem Toplu İş Sözleşmesi görüşmelerinin 6. Oturumunda da ücret zammı konusunda anlaşma sağlanamamış olup, 60 günlük anlaşma süresi sona ermiş ve arabulucu sürecimiz başlamıştır” dedi 

Çalışanların alım gücünün düştüğünü kaydeden Yeniay,”Biz çalışanların bu süreçleri bekleyecek gücü ve tahammülü kalmamıştır. Türkiye’nin içerisinde bulunduğu ekonomik kriz sebebiyle tüm emekçilerin yaşamakta olduğu geçim sıkıntısını İZDENİZ çalışanları olarak bizlerde yaşamaktayız. Türkiye’de yaşam maliyetleri her geçen gün artıyor, sürekli fiyat etikleri değişiyor ve alım gücümüz düşüyor. Hemen hemen tüm çalışanların maaş arkası kredi ve kredi kartı limitleri bitmiş temel ihtiyaçlarını dahil karşılayamaz duruma gelmişlerdir. Enflasyonun böylesine yüksek seyrettiği bir dönemde İzdeniz çalışanları olarak 16 Aydır sadece 01 Temmuz 2022 tarihinde asgari ücrete yapılan ara zam öncesinde İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Sn. Tunç SOYER çalışanların talebine %18 oranında iyileştirme yaparak cevap vermiştir. Kendisine o gün olduğu gibi bugünde teşekkür ediyoruz. Ancak Enflasyonun yüksek seyri nedeniyle çalışanlara yapılmış olan bu iyileştirme 01 Ocak 2023 tarihi itibariyle asgari ücret seviyesine gerilemiş ve hala asgari ücret seviyesinde devam etmektedir” ifadelerini kullandı.

Biz geçinebilecek ücretler istiyoruz. Biz üyelerimizi açlık yoksulluk sınırında yaşamaya mahkûm edemeyiz. Bizim talebimiz üyelerimizin insan onuruna yakışır ücretler almasıdır. Bugün itibarıyla haklı taleplerimiz için İzmir de düdük eylemlerimize başladık. Neden mi gemi düdüklerini kullanıyoruz uluslararası kurallar gereği denizde çatışmayı önleme tüzüğü, denizde çatışma yaşanmaması için uygulanması gereken kuralları içerir.Kural 34 (Manevra ve uyarı işaretleri) bu kuralda bir çatışma yaşanmaması için karşı tarafa düdük işaretleri ile niyetinizi belirtiniz ve çatışmaya engel olunuz diyor, bugün yapmış olduğumuz düdük eylemi ile çalışanlar olarak İzmir Büyükşehir Belediyesi ve İzdeniz yönetimi ile bir çatışma yaşamak istemiyoruz.

SİZLERİ DENİZCİ DİLİ İLE UYARIYORUZ
Bizler biliyoruz ki bir çatışma olursa her iki tarafta bundan zarar görür biz çalışanlar olarak bunu istemiyoruz.Bizler emeğimizin karşılığı olan insanca yaşanabilir ücretler istiyoruz.Çünkü biz çalışanlar bugün çalışarak geçinemiyor durumdayız. Sendika olarak Taleplerimiz karşılanıncaya kadar hergün 09:00 ve 18:00 saatlerinde 1 dakikalık gemi düdüklerini çalarak eylemlerimize başlıyoruz ve eylemlerimiz artarak mücadelemiz sonuna kadar devam edecektir. Bugün burada bizleri yalnız bırakmayan basın emekçilerine ve  Türk-İş’ e bağlı Sendikalarımızın Başkanlarına İZDENİZ çalışanları olarak teşekkür ederiz” diyerek açıklamasına son verdi.

ORANSAL ANLAMDA MESAFE ÇOK AÇIK
Yeniay, yaptığı açıklamada "arkadaşlarımıza yüzde oranında hiçbirşey söylemedik. Özellikle deniz çalışanları için, deniz emekçilerinin ücretleri neyse onu talep ettik.Kara çalışanları ile ilgili uygulanan ücret ne ise, o ücretleri, karşılığı neyse onu talep ettik.Büyükşehir'den yüzde olarak bir oran söylenmedi.Oransal anlamda mesafemiz çok açık. Görüşmeler bir noktaya geldiğinde rakamları açıklayacağız." dedi.

SEÇİM ÖNCESİ SİYASET YAPMIYORUZ
'Eşit iş eşit ücret' çağrısında bulunan Türk-İş Ege Bölge Temsilcisi Hayrettin Çakmak, "Büyükşehir Belediye Başkanına seslenmek istiyorum, Biz asla elimizi indirmeyiz yeter ki bize düşen neyse, ne gerekiyorsa onu bize teslim edin, biz de gerekeni yapalım. Ama eğer ki aile içerisinde ayrımcılık yapılacaksa birine farklı birine diğerine farklı bir Toplu Sözleşme olacaksa biz orada yokuz zaten. Aile içerisinde evlatlar arasında ayrımcılık yapmayın diyoruz. Bu kenti seviyorsanız eşit işe eşit ücret veriniz. İnşallah bunu bütün aile fertlerine uygularsınız diyorum. Seçim öncesi siyaset yapmıyoruz, kimseye de siyasi yön verme mücadelesi içerisinde değiliz. Neden, biz Türk-İş’iz arkadaşlar. Türkiye işçi sınıfına yön veren insanlarız biz. Herkesin siyasi görüşü kendine aittir. Biz masada toplu sözleşmeyi ve emeği savunuruz. Asla hiçbir şeyin arkasında başka bir şey aramayız. 16 aydır bu emekçi kardeşlerim asgari ücretin üzerinde belli bir seviyede ücret alıyor. Enflasyonu biz patlatmadık, doları biz patlatmadık. Bunları patlatanlar düşünsünler, yönetenler düşünsünler. Biz sadece kendi hakkımıza düşeni istiyoruz. Kendi Toplu Sözleşme masamıza pazarlığa oturmuşuz. Bu pazarlık hakkında da inşallah en iyi şekilde sizleri mutlu edecek rakamları bulduğumuzda imzalayacağımızı düşünüyorum yönetim olarak. Bugün geldiğimiz nokta bu arkadaşlar. Türk-İş Ege Bölge Başkanı olarak da ben burada bugün şube başkanı arkadaşlarımla geldim. Kendi içimizde olduğumuz için geldim. Eğer gerekirse başkanlık önünde de aynı basın açıklaması yaparız. O zaman oraya yığacağımız üye sayısını kentte görür Büyükşehir de görür" dedi.