GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Güncel
21 Şubat 2023 Salı 12:22

İZDEDA'dan emsal kararına tepki: Bizi ölüme terk etmeyin!

Mahkemenin verdiği emsal artışı kararını değerlendiren İzmir Depremzedeleri Derneği Başkanı Haydar Özkan, “Biz evlerimizin tabutumuz olmasını istemiyoruz, sokakta kalmak istemiyoruz. Depremzedelerin evlerine kavuşabilmesinin, güvenli dönüşümünün yapılabilmesinin tek yolu maalesef ki mevcut koşullarda sadece emsal artışıdır. Lütfen bizleri ölüme terk etmeyin” diye konuştu.

Oktay GÜÇTEKİN / EGEDESONSÖZ - İzmir'de 30 Ekim 2020 tarihinde yaşanan 6,9 büyüklüğündeki deprem sonrası, depremde mağdur olan vatandaşların yeniden evlerine kavuşabilmesi için gündeme gelen ve kentte gerek siyasi partiler arasında gerekse odalar ile yerel yönetim arasında tartışmalara neden olan emsal artışı için mahkeme yürütmeyi durdurma kararı verdi.

Mahkeme kararına saygı duyduklarını dile getiren İzmir Depremzedeleri Derneği Başkanı Haydar Özkan, depremzedelerin tek umudunun emsal artışı olduğunu vurgularken, istinaf mahkemesini işaret etti.

MAHKEME NE KARAR VERMİŞTİ?

İSTİNAFTA BOZULACAKTIR
Kararın istinafta bozulacağını düşündüklerini belirten Özkan, “Evet bizim de öğrendiğimiz kadarıyla emsal artışı ile ilgili mahkeme yürütmeyi durumda kararı vermiş durumda. Bize verilen bilgiye göre bu karar hemen uygulanması gereken bir karar konumunda. Süreç içinde mevcut yapımına başlamış yapılara etki edip etmeyeceğini henüz bilmiyoruz ancak mahkemenin itiraz yolu açık bırakılmış. Burada gerek İzmir Büyükşehir Belediyesi, gerekse Bayraklı Belediyesi konuyu istinafa taşıyacaktır. Biz zaten bu kararın istinafta bozulacağına eminiz” dedi.

DEPREMZEDELERİMİZİN HAFIZALARI KUVVETLİDİR
Emsal davasının sadece derneğin sorunu olmadığının altını çizen ve 500 bin depremzedeyi hatırlayan Özkan, “Emsal artışı konusu sadece İzmir Depremzedeleri Derneği’nin konusu değildir. Bu 30 Ekim 2020 depreminden etkilenen 80 bin bağımsız birimin yaklaşık 500 bin vatandaşımızın etkilendiği bir konudur. Ne yazık ki mahkeme heyeti bilirkişi tarafından verilmiş raporu dikkate dahil almamıştır. Ancak inanıyoruz ki yüce Türk Mahkemeleri depremzedelerini mağdur etmeyecektir. Bu sorun demin de dediğim gibi sadece İZDEDA’nın sorunu değildir. Önümüzdeki seçimler de göz ardı edilmemelidir. 500 bin vatandaş bu süreçte yanında olanları da, olmayanları da yakından izlemektedir. Depremzedelerin hafızası kuvvetlidir” diye konuştu.

İNANIYORUZ, İNANMAK İSTİYORUZ
Siyasilerin de emsal konusunda ellerinden geleni yapacaklarına inandıklarını belirten Özkan,“Burada gerek İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer ve Bayraklı Belediye Başkanı Serdar Sandal , gerekse AK Parti İzmir İl Başkanı Kerem Ali Sürekli, AK Parti Genel Başkan Başdanışmanı Binali Yıldırım, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hamza Dağ, AK Parti İzmir Milletvekili Mahmut Atilla Kaya’nın emsal kararındaki duruşunu net bir şekilde biliyoruz.  Depremzedelerin haklarının alınması için ellerinden geleni yapacaklarına inanıyoruz, inanmak istiyoruz” ifadelerini kullandı.

TEK YOL EMSAL
Elazığ depremi ve Kahramanmaraş depremlerini hatırlatarak güvenli dönüşümün emsal ile olabileceğini belirten Özkan, “İzmir depreminin ardından 28 ay geride kaldı… 75 bin kişi konutsuz durumda…  Hala az hasarlı olarak kayıtlara geçen evlerde oturan vatandaşlarımız var. Elazığ Depremi bize gösterdi, Kahramanmaraş depremleri bize en ağır şekilde gösterdi… Biz evlerimizin tabutumuz olmasını istemiyoruz, sokakta kalmak istemiyoruz. Depremzedelerin evlerine kavuşabilmesinin, güvenli dönüşümünün yapılabilmesinin tek yolu maalesef ki mevcut koşullarda sadece emsal artışıdır. Lütfen bizleri ölüme terk etmeyin” dedi.