GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
İnşaat/Emlak
8 Aralık 2021 Çarşamba 12:51

İZDEDA’dan, TMMOB'a 'emsal itirazı' eleştirisi: Hükümete dava açın da görelim!

TMMOB İzmir İl Koordinasyon Kurulu'nun Bayraklı Belediyesi'nde kabul edilen emsal artışı kararına itiraz etmesini eleştiren İZDEDA Başkanı Haydar Özkan, "Madem TMMOB'un düşüncesi konutları hükümetin yapması yönünde o zaman genel merkezleri aracılığı ile hükümete gitsinler, ilgili bakanlıklar ile görüşsünler gerekiyorsa dava açsınlar ve bizim evlerimizi hükümetin yapmasın sağlasınlar. Biz de düşüncelerinde samimi olduklarını sadece bizi engellemek için böyle bir itirazda bulunmadıklarını düşünürüz. Tabii ki bu süreçte de depremzedelerin kira ücretleri TMMOB tarafından karşılansın" diye konuştu

Oktay GÜÇTEKİN / EGEDESONSÖZ - İzmir'de 30 Ekim 2020 tarihinde Seferihisar'ın Samos Fay Hattı'nda yaşanan 6,9 büyüklüğündeki deprem sonrasında hasar gören binaların dönüşümü için depremzedelerin en büyük talebi olan emsal artışı geçtiğimiz aylarda Bayraklı Belediyesi'nden çıkmış ve ilk etapta yüzde 10 olarak Büyükşehir Belediye Meclisi'ne gönderilen Bayraklı Belediyesi'nin emsal artışı önerisi, Büyükşehir Belediyesi'nde yapılan çalışma sonrası parselde yüzde 20, ada bazlı ise yüzde 30 olarak belirlenmişti.

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) İzmir İl Koordinasyon Kurulu ve depremzedeler sık sık 'emsal artışı' konusunda karşı karşıya gelirken, TMMOB 'yoğunluk ve altyapı eksikliği' ve 'yıkılan evlerin devlet tarafından yapılması' gerektiği gerekçesi ile askı sürecinde bulunan planlara itiraz etti.

Depremzedelerin yaklaşık 1 yıl beklediği habere yapılan itiraz sonrası kararı Ege'de Sonsöz'e değerlendiren İzmir Depremzedeleri Derneği (İZDEDA)  Başkanı Haydar Özkan, itiraza sert bir dille karşı çıktıklarını belirtti.

TMMOB BİZLERİN YANINDA OLMAMAYI TERCİH ETTİ
Emsal artışı kararını uzun bir süreç içinde tüm partilerin yan yana gelmesi ile aldıklarını hatırlatan Başkan Haydar Özkan, "İzmir'de yaşanan felaketin üzerinden 1 yılı aşkın bir süreç geçti. Aylarca mücadele ettiğimiz ve verilmesi için uğraştığımız 'emsal artışı' kararını kentte yerel yönetimde olan Cumhuriyet Halk Partisi, yönetim ortakları olan İYİ Parti, yerelde muhalefet ancak genelde iktidar olan AK Parti ve Milliyetçi Hareket Partisi hep birlikte siyaseti bir kenara bırakarak 'vicdanları' ile ortak hareket ederek aldılar. Burada sürekli karşı karşıya geldiğini gördüğümüz siyasi partiler depremzedeler için, mağdur vatandaşlar için elini taşın altına koyarak ortak bir karar alabilme iradesini gösterdiler. Ancak tüm partiler insani olarak yanımızda olmasına rağmen görüyoruz ki TMMOB depremzede yurttaşların yanında olmamayı tercih etmişti. Yani işin siyasi boyutunda tüm siyasi partiler tek vücut olurken, TMMOB işin insani boyutunda depremzedeler ile bir olamamıştır. Herkes birleşip yaralarımıza merhem olmaya çalışırken meslek odalarının bu kararını anlamak mümkün değil. Bu hamle süreci yavaşlatmaktır. Aylardır ışık görmek için bekleyen bizlerin önüne perde çekmekten başka bir şey değildir" dedi.

TMMOB HÜKÜMETE DAVA AÇSIN!
İtiraz dilekçesinde yer alan 'konutları hükümet yapmalı' sözünü de eleştiren Özkan, kendilerinin gücünün buna yetmediğini, TMMOB'un hükümete dava açarak bu haklarını kazanmaları için çalışmasını talep ederken şu ifadeleri kullandı:

"İtiraz dilekçelerini bizde okuduk. Gerçekten bir gerçeklik var mı yani iptale yol açabilecek bir durum var mı diye inceledik. Ancak gördüğümüz kadarıyla itiraz nedenleri 'yoğunluk', 'altyapı' ve 'hükümet yapsın' gibi belirtilmiş. Yoğunluk ve altyapı ile ilgili zaten gerek ilçe belediyesi gerekse Büyükşehir Belediyesi gerekli açıklamaları yaptı. Bu sorunun oluşmaması için çalışma yürüteceklerini böyle bir sıkıntı olmayacağını belirtti. Ancak biz 'hükümet yapsın' gerekçesini anlamış değiliz. Bir deprem yaşandı, 79 bin bağımsız birim hasar aldı evlerine giremeyen vatandaşlar oldu evleri yıkılanlar oldu hala evlerine kavuşamayan binlerce yurttaş var… Tüm bunlar görmezden gelinip 'emsal artışı değil hükümet yapsın' denilmesi kolaya kaçıştır. Madem düşüncelerinde kararlılar, emsal artışı konusuna gerek olmadığını hükümetin daireleri yapıp vermesinin doğru olduğunu düşünüyorlar o zaman hükümete dava açsınlar. Bizlerin gücü bu kararı verdirmek için yetmiyor, bizler elimizden geldiğince depremzedeler için hak kaybının önüne geçmeye çalıştık, madem TMMOB'un düşüncesi bu genel merkezleri aracılığı ile hükümete gitsinler, ilgili bakanlıklar ile görüşsünler gerekiyorsa dava açsınlar ve bizim evlerimizi hükümetin yapmasını sağlasınlar. Bizde düşüncelerinde samimi olduklarını sadece bizi engellemek için böyle bir itirazda bulunmadıklarını düşünürüz. Tabii ki bu süreçte de depremzedelerin kira ücretleri TMMOB tarafından karşılansın."

GEREKİRSE ÇADIR KURARIZ
İtirazların kabul görmesi halinde TMMOB ve Bayraklı Belediyesi önüne çadır kuracaklarını da vurgulayan Özkan, "Şu an bildiğimiz kadarıyla itirazlar Bayraklı Belediyesi'nde incelenecek. Umarım bu itirazlar kabul görmez. Bizler belediyenin vatandaşın yanında yer alacağını düşüyoruz. Ancak kabul görmesi durumunda hem TMMOB hem Bayraklı Belediyesi önünde gerekirse çadır kurarız. Kendilerini de bu çadıra davet ederiz ki depremzedelerin hayatı nasıl görsünler. Hala ikna olmazlarsa gerekirse Ankara'ya da yürürüz" diye konuştu.