GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Ekonomi
30 Mart 2016 Çarşamba 07:30

İTB Başkanı’ndan ‘süt tozu’ yorumu: Aspirin tedavisi değil…

İzmir Ticaret Borsası Mart ayı meclisinde konuşan Başkan Işınsu Kestelli üreticilere beklenen don olaylarına karşı uyardı. Süt krizinde bakanlığın süt tozu önerisini değerlendiren Kestelli, “Aspirin tedavisi yerine kalıcı reform yapmak gerekir” dedi.

Onur DENİZ/EGEDESONSÖZ - İzmir Ticaret Borsası Meclis Başkanı Işınsu Kestelli Süt fiyatlarındaki düşüşe yapılan müdahalenin yeterli olmadığını ayrıca Zeytinyağı ve Üzüm için don riskini bu yılda olduğunu vurgulayarak önlemelerini alınması için gerekli çalışmaları yapacaklarını kaydetti. 

İzmir Ticaret Borsası Mart ayı meclis toplantısı, meslek komiteleri ortak toplantısı ile birlikte gerçekleştirildi. 

Meslek komitelerinin bir araya gelip sorunlarını paylaştığı toplantıda konuk KOSGEB Kuzey Müdürü Özgür Armaneri, KOSGEB tarafından geliştirilen destek programlarını anlattı. Armaneri, Ar-Ge ve inovasyon odaklı çalışmaların dünyadaki başarı örneklerini anlatan bir sunum yapıldı.

Ortak toplantının ardından meclis oturumuna geçildi. Meclis Toplantısının konuğu olan Tarihi Kemeraltı Yatırım A.Ş.(TARKEM) Başkan Vekili Uğur Yüce ise Kemeraltı Restorasyon projeleri ile ilgili son gelişmeleri anlattı.

ASPİRİN DEĞİL KALICI ÇÖZÜMLER!
Meclis gündeminde konuşmasını gerçekleştiren İzmir Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Işınsu Kestelli, yem fiyatlarındaki artışa karşın 75 kuruşa kadar düşen süt fiyatları üzerinde durdu. 

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın süt krizine karşı aldığı süt tozu önlemi ve et politikasını değerlendiren Kestelli “Sütün litre fiyatı, 1.15 liradan 1 liranın altına kadar geriledi. Bunun üzerine Tarım Bakanlığı piyasaya Et ve Süt Kurumu kanalıyla müdahale etmeye karar verdi. Bu kurum, süt alımı için 1,15 lira fiyat belirledi ve alınacak sütün süt tozu yapılacağını belirtti. Geçen ay et fiyatlarındaki artışı ve fiyat düzensizliğini konuşmuştuk. Tarımsal ürünlerdeki bu fiyat oynaklığı ne yazık ki sürdürülebilir üretime zarar veriyor. Kamunun regülasyonu elbette çok önemli. Ama bu tür dalgalanmalarda devreye girip aspirin tedavisi yapmak yerine radikal reformlarla sorunun köküne inmek çok daha verimli sonuçlar verecektir” dedi.

DONA KARŞI SİGORTA ÖNERİSİ
Kestelli olumsuz hava koşullarını bu yılda özellikle zeytin ve üzümü etkileyeceğini söyleyerek, “Üretimde yeni sezona ilişkin olacak.  Tarımsal ürünlerde yeni sezona yaklaşıyoruz. Hava şartları ürün gelişimi açısından uygun görünüyor. Geçen yıl da durum böyleydi. Ancak, çiçeklenme döneminde oluşan don ve rüzgar gibi zararlar özellikle kuru üzüm ve zeytinyağı rekoltesini olumsuz etkilemişti. Aynı riskler bu yıl da var. Dolayısıyla buradan üreticilerimize tarım sigortası yaptırmalarını şiddetle tavsiye ediyorum” şeklinde konuştu.

KAYNAKLAR AÇIKLAMASI
Işınsu Kestelli konuşmasının son bölümünde İzmir Ticaret Odası ve Borsa’nın ortak kurdukları şirketle kalımını gerçekleştirdikleri Buca Kaynaklar Et Entegre Tesisi ihalesi hakkında konuştu. Kaybedilen ihalenin ardından ilk kez konuşan Kestelli, “Yaklaşık üç yıldır atıl duran Buca Et Entegre Tesisi’nin yeniden ekonomiye kazandırılması için açılan ihaleye borsamız ve İzmir Ticaret Odası ile ortak teklif verme kararı aldığımızı hepiniz biliyorsunuz. Bu ihale sonuçlandı ve tesisleri işletme işini, başka bir şirket kazandı. Bizim açımızdan bu işte önemli olan, atıl durumdaki bu tesisin İzmir ve çevresindeki hayvancılık sektörünün hizmetine girmesiydi. Amacın hasıl olduğunu düşünüyor ve kazanan şirkete başarılar diliyoruz. İnşallah İzmir için hayırlı olur” ifadelerini kullandı.