GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Yerel Yönetimler
6 Eylül 2019 Cuma 11:17

Herkes teyakkuza geçti: Yarımada orkinos için ayakta!

İzmir’in Seferihisar ve Urla İlçeleri’nin denizlerini büyük oranda etkileyecek olan Başaranlar Su Ürünleri Şirketi’ne ait orkinos çiftliği için Yarımada ayağa kalktı.  İki ilçenin belediye başkanları öncülüğünde bir araya gelen STK’ları eylem yapacak.

EGEDESONSÖZ- İzmir’in Seferihisar ve Urla İlçeleri’nin kıyılarını etkileyecek olan Başaranlar Su Ürünleri Şirketi’ne ait orkinos çiftliğine tepkiler sürüyor. Yıllar önce Sıgacık Körfezi’nde belli bir alanda yapılması planlanan çiftlik gelen tepkiler ve mahkeme kararı sonrasında iptal edilmişti. Şirket, bu kez ÇED alacağı sahayı değiştirerek Sığacık Körfezi’nden Urla Demirci Köyü açıklarına geldi. Burası için yapılan başvuruya bu kez Urlalılar tepki gösterdi. İki ilçenin belediye başkanları ve STK temsilcileri ÇED süreci yeniden başlayan orkinos projesine tepki için eylem kararı aldı. Cumartesi günü saat 12:00’de Urla Demircili Sahili’nde eylem yapılacak. Seferihisar ve Urla’dan sabah saatlerinde araçlar kaldırılarak bölgele halk taşınacak.

Bölgede yapılacak çiftlik için dava açan isimlerin başında gelen Av. Şehrazat Mercan, " Şimdiye kadar 15 dava açtık ve kazandık. Bunlar yokmuş gibi yeni bir ÇED süreci başlattılar. Sığacık Koyu'ndan bu alana kafesleri taşımak üzere ÇED olumlu kararı almak için uğraşıyorlar. Orkinos üretiminin daha açık denizlere, yaşam alanlarından uzak bölgelere yapılması gerekiyor. Arkeolojik ve doğal sitin özel olduğu yere yapılmaması gerekiyor” ifadelerini kullanmıştı.

Urla Belediye Başkanı Burak Oğuz ve Seferihisar Belediye Başkanı İsmail Yetişkin de projeye karşı çıkmıştı.