GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Ekonomi
26 Temmuz 2024 Cuma 10:02

Hayvanseverlere müjde: Oy çokluğu ile zam yok!

İzmir Veteriner Hekimleri Odası Başkanı Selim Özkan, meslektaşları arasında yaptığı ankette, “Veterinerlik hizmetlerinde asgari ücret tarifesine zam yapalım mı? sorusunu sordu. Veteriner hekimler, yüzde 70,45 oranında çoğunlukla “Hayır, yapmayalım” dedi. Başkan Özkan, oy çokluğuyla zam yapmama kararı alındığını, 2024 Ocak tarifesinin yıl sonuna kadar uygulanacağını bildirdi. Bir başka anketten de 101 veteriner hekim, her hafta sahipsiz bir köpeği kısırlaştırma sözü verdi.

EGEDESONSÖZ – Her şeye abartılı biçimde zam yapıldığı bir dönemde İzmirli veteriner hekimlerinden yürekleri ısıtan güzel bir haber geldi.

Veteriner hekimleri, yapılan ankette sorulan “Veterinerlik hizmetlerinde asgari ücret tarifesine zam yapalım mı?” sorusuna, yüzde 70,45 oranında “Hayır yapmayalım” yanıtını verdi. Bir başka anketten de 101 hekim, haftada bir sokak hayvanını ücretsiz kısırlaştırmak istediklerini bildirdi.

YIL SONUNA KADAR OCAK TARİFESİ GEÇERLİ OLACAK
İzmir Veteriner Hekimleri Odası Başkanı Selim Özkan, SONSÖZ TV’de Gazeteci Yazar Muhittin Akbel’in programında, İzmirli hayvanseverleri mutlu edecek iki anket sonucunu açıkladı.

Temmuzda memurların, emeklilerin maaşlarına zam yapıldığını, ancak asgari ücretin değişmediğini hatırlatan Başkan Özkan, meslektaşlarının bu duyarlı hareketinden dolayı çok mutlu olduğunu, gurur duyduğunu söyledi.

Meslektaşlarına teşekkür eden Başkan Özkan, konuyla ilgili şu bilgileri aktardı:

“Temmuzda memurların, emeklilerin maaşlarına zam yapıldı. Veteriner hekimleri arasında bir anket yaptırdım. Dedim ki, ülkemizin ve yurttaşlarımızın içinde bulunduğu ekonomik sıkıntıları göz önünde tutarak, veterinerlik hizmetlerindeki asgari ücret tarifesine zam yapalım mı? Soru buydu. Oy çokluğuyla, yüzde 70,45’lik oranla meslektaşlarım, hayır zam yapmayalım, dedi. Biz de sağduyulu meslektaşlarımızın bu görüşleri doğrultusunda zam yapmadık. Yıl sonuna kadar, 1 Ocak 2024’te belirlediğimiz asgari ücret tarifesini uygulamaya devam edeceğiz. Eğer zam yapmış olsaydık, bugün 900 lira olan muayene ücreti, 1500 lira olacaktı. Bu konuda gösterdikleri anlayıştan dolayı tüm meslektaşlarıma teşekkür ediyorum.  Gurur duyuyorum tüm meslektaşlarımla. Vatandaşlarla her zaman yüz yüzeyiz, onlara bir katkımız olsun istiyoruz. Evet; ücretler biraz yüksek ama bunun suçlusu, sorumlusu kesinlikle veteriner hekimler değil. Ankette de görüldüğü gibi benim arkadaşlarım, fiyatların yükselmesini istemiyor. Kullanılan aşı, diğer malzemeler için 900 lira alıyor veteriner hekimi. Ayrıca muayene ücreti almıyor. Oysa muayene ücreti 900 lira ve eğer tarifeyi uygulamış olsalar, hayvan severler 900+900 lira ödemek zorunda kalacaktı. Sonuçta veteriner hekimin de ciddi giderleri var. Elektrik, su gideri  var, personel çalıştırıyor, kirası var ve evini geçindirmek zorunda.”

GÖNÜLLÜ VETERİNER HEKİM SAYISI ARTACAK
Sokak hayvanlarına ötanazi uygulanacağı tartışmaları başladığında bir anket daha yaptırdıklarını belirten İzmir Veteriner Hekimleri Odası Başkanı Selim Özkan, 101 veteriner hekimin her hafta bir sahipsiz hayvanı ücretsiz kısırlaştıracağını açıkladı. Başkan Özkan, şunları söyledi:

“İkinci anketten de gurur verici bir sonuç çıktı. Şu an itibariyle 101 veteriner hekimi arkadaşımız, her hafta bir sahipsiz hayvanı ücretsiz kısırlaştıracağım, dedi. Bugün 101 kişiyiz ama İzmir’de 2680 veteriner hekimi olduğunu göz önünde tutarsak, bu sayı eminim çok çok artacaktır. Bu güzel yaklaşımı, belediyelerimize ilettik ve onlardan işbirliği için haber bekliyoruz. Bizler göreve hazırız. Bu sistem nasıl işleyecek? Siz sokakta sahipsiz bir hayvan buldunuz. Gidip onu belediyede HAYBİS sistemine kaydettireceksiniz. Sonra biz oda olarak o kaydı yayınlayacağız. En yakın gönüllü arkadaşımız neredeyse, oraya yönlendireceğiz ve ücretsiz hizmeti alacaksınız. Bu proje sayesinde hayvan severin de sorumluluk almasının önü açılacak. Üstelik belediyenin yükünü de azaltmış olacağız. Sokak hayvanlarının üremesini de azaltmış olacağız. Bugün 101 veteriner hekimin, her hafta bir hayvanı ücretsiz kısırlaştırmasından yola çıkarsak, ayda 400’den fazla hayvan yapar. 10 ayda 4 bin hayvan yapar. İzmir Büyükşehir ile yaptığımız protokolde, 10 ayda 5 bin hayvanı kısırlaştırmayı hedeflemiştik. Bu büyük özveride bulunan genç arkadaşlarımın alınlarından, büyüklerimin ellerinden öpüyorum. İzmir, Türkiye’ye her zaman her konuda örnek olmuştur, bu konuda da örnek olacaktır.”