GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Güncel
9 Temmuz 2021 Cuma 11:33

Hayvanseverler mutsuz... Düzenlemede yeni bir şey yok!

İzmir Veteriner Hekimler Odası Genel Sekreteri Ebru Tong, "17 yıl boşuna beklemişiz. Nüfusu 25 binden az olan ilçelerin belediyelerine barınak açma, kısırlaştırma yapma zorunluluğu ortadan kalkıyor. Tehlikeli köpek ırkları için yine süre verildi. Bunlar zaten vardı. Ne değişti ki?" diye sordu.

Muhittin AKBEL / EGEDESONSÖZ - Hayvanların korunması, hayvan hakları ve hayvan sahiplerinin sorumluluklarına ilişkin kanun teklifi Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonunda kabul edildi. TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonunda kabul edilen, Hayvanları Koruma Kanunu ile Türk Ceza Kanunu'nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi ile yapılacak yeni düzenlemeye göre belediyeler, sahipsiz ve hasta hayvanların korunması için hayvan bakımevleri kuracak, bakımlarını tedavilerini yapacak. Yerel yönetimler, hayvan hastanesi kurabilecek.

HAYVANI KASTEN ÖLDÜRENE 6 AYDAN 4 YILA KADAR HAPİS
Kedi ve köpek sahiplerine, hayvanlarını dijital kimliklendirmeyle kayıt altına aldırma yükümlülüğü getiren yeni düzenleme, petshop'larda canlı hayvan satışına yasak getiriyor ancak katalogdan satış yapma imkanı tanıyor. Hayvanını kayıt altına almayanlara hayvan başına 1200 lira para cezası kesilecek. Tehlike arz eden hayvanları üretmek, sahiplendirmek, takas etmek, sergilemek, hediye etmek ve bunların ülkeye girişini, satışını ve reklamını yapma yasağı devam ediyor. Bu yasaklara sahiplenmek, barındırmak ve beslemek de ilave edildi. Hayvanlara işkence yapmak, suç kapsamına alınarak adli yaptırım alanına girecek. Hayvanların sahiplenilmesi ve bakımıyla ilgili yasaklara, yükümlülüklere uymayanlara verilen hayvan başına 60 lira olan ceza, 1000 liraya çıkarıldı. Hayvanların kuyruğunu, kulağını kesmek gibi eylemlerde bulunanlara verilecek ceza da 1200 liradan 4 bin 500 lira oluyor. Bir ev hayvanını veya evcil hayvanı kasten öldüren kişi, 6 aydan 4 yıla kadar hapis cezası alabilecek. Hayvanları dövüştürene 2 yıla kadar hapis veya adli para cezası verilebilecek.

NÜFUSU 25 BİNDEN AZ OLAN İLÇELER BAKIMEVİ YAPMAKTAN KURTULDU!
Yeni yasa tasarısı, belediyelere hayvanların korunması ve bakımında yeni sorumluluklar getiriyor. Büyükşehir belediyeleri, il belediyeleri ve nüfusu 25 bini aşan büyükşehir ilçe belediyeleri ile diğer belediyeler, sahipsiz veya güçten düşmüş ya da tehlike arz eden hayvanların korunması ve bakımının yapılması ile rehabilitasyonunun sağlanması amacıyla hayvan bakımevleri kuracak. Bu hayvanlar, ilgili belediyeler tarafından hayvan bakımevine götürülecek.

TEHLİKELİ KÖPEK IRKLARI İÇİN 6 AY SÜRE VERİLİYOR
Tehlike arz eden hayvanlar arasında bulunan Pitbull Terrier, Japanese Tosa, Dogo Argentino, Fila Brasilerio gibi türleri veya bunların melezlerini üreten, sahiplenen, sahiplendiren, barındıran, besleyen, takas eden, sergileyen, hediye eden ve bunların Türkiye'ye girişini, satışını ve reklamını yapana hayvan başına 11 bin lira idari para cezası verilecek. Ayrıca bu hayvanlara el konulacak ve bu hayvanlar belediyeler tarafından hayvan bakımevine götürülecek. Belirtilen hayvanları sahiplenmiş olanlar, 6 ay içinde hayvanını kısırlaştıracak. Aykırı hareket edenler 11 bin lira idari para cezasına çarptırılacak. Büyükşehir belediyeleri, il belediyeleri ve nüfusu 75 bini aşan belediyeler 31 Aralık 2023, diğer belediyeler ise 31 Aralık 2025 tarihine kadar hayvan bakımevlerini kuracak. Belediyeler, hayvan bakımevleri kurmak ve rehabilitasyon işlemlerini gerçekleştirmek için en son bütçe gelirlerinin binde beşi oranında kaynak ayıracak. Bu oran büyükşehir belediyelerinde binde üç olarak uygulanacak. Kedi ve köpek sahipleri, hayvanlarını en geç 31 Aralık 2022 tarihine kadar kayıt altına almak zorunda.

BAKIMEVİ İÇİN NEDEN SÜRE UZATIMINA GİDİLDİ, ANLAYAMADIK
Tüm bu düzenlemeleri değerlendiren İzmir Veteriner Hekimler Odası Genel Sekreteri Ebru Tong, "17 yıl boşuna beklemişiz. Yeni düzenleme, hayvanları koruma adına önceki yasadan pek farklı bir şey içermiyor" dedi. Yeni düzenlemede en büyük sıkıntının, nüfusu 25 binden az olan ilçelerde belediyelerin hayvan bakımevi yapmak, sahipsiz hayvanları kısırlaştırmak gibi görevlerini yerine getirme zorunluluğunu ortadan kaldırdığına dikkat çeken Ebru Tong, şunları söyledi:

"Belediyelerin çoğu, bu görevlerini istemeyerek, zorla yerine getiriyorlardı. Şimdi böyle bir zorunluluk olmadığı için nüfusu 25 binin altında olan ilçelerin belediyeleri büyük bir sorumluluktan kurtulmuş oluyor. Nüfusu 25 binden fazla olan ilçelere bakımevi yapmaları için yeniden süre verildi. 14 yıldır zaten bu konuda bir şey yapmıyorlardı ki, neden bir kere daha süre uzatımına gerek görüldü, anlamış değiliz. Tehlike arz eden köpek ırkları konusu var. Bunlarla ilgili yine çözüm yok. Onlara da süre verildi. Bu durumda değişen nedir?"

17 YIL SONRA YAPILMASI GEREKEN DÜZENLEME BU DEĞİLDİ
Yeni yasa teklifiyle getirilen cezaların hiçbir caydırıcılığı olmadığının altını çizen İzmir Veteriner Hekimler Odası Genel Sekreteri Ebru Tong, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Hukukçu arkadaşlar, yeni düzenlemeyle getirilen cezaların, hiçbir caydırıcılığının olmayacağını söylüyor. Cezaların yine ertelenmesi, para çevrilmesi mümkün görünüyor. Petshoplardan hayvan satışı yapılmayacak, iyi güzel; fakat satışlar katalogdan yapılmasına izin veriliyor. Hayvan, bir biblo mudur, porselen tabak mıdır, katalogdan seçilsin? Sözün kısası, çözüme yönelik herhangi bir düzenleme görmedik, yeni yasa tasarısında. Önümüze bir de yönetmelik konulacak. Orada neler göreceğimizi bilemiyoruz. Özetleyecek olursaka 17 yıl sonra yapılması gereken, görmek istediğimiz düzenleme bu değildi."