GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Enerji
26 Eylül 2024 Perşembe 12:00

Hayalet ÇED toplantısı… Lodos’tan katakulli!

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın Lodos Elektrik Şirketi’nin Karaburun’daki rüzgâr enerji santrallerinin kapasite artışı ile ilgili ÇED olumlu kararı verirken şirketin protestolardan dolayı gerçekleştirilemeyen halkın katılımı toplantısının proje tanıtım dosyasında yapılmış gibi gösterdiği ortaya çıktı. Duruma tepki gösteren Karaburun Kent Konseyi Başkanı Mustafa “Kafamızda ciddi bir endişe var ve soru işaretleri var. Bakanlık yetkilileri ve şirket birlikte hareket ediyor izlenimi veriyorlar.” dedi. 

Metehan UD/ EGEDESONSÖZ - Rüzgâr enerji santrallerine karşı bölge halkının tepkileri ile pek çok kez gündeme gelen Karaburun, bu kez güneş enerji santrallerinin (GES) hedefinde. Özel Çevre Koruma Bölgesi olmasına rağmen yüzde 89’u RES’lere tahsis ilçede peş peşe yeni projeler yolda.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Alto Holding bünyesinde yer alan Lodos Karaburun Elektrik Üretim Şirketi’nin rüzgar enerji santrali projesiyle ilgili yapmış olduğu kapasite artışı için ÇED olumlu kararı verdi. Projeye göre RES türbini sayısı 87’den 128’e çıkacak. 

Bakanlık tarafında yayımlanan ÇED raporunda, ‘haklın bilgilendirme toplantısının 17 Ocak 2023 tarihinde belirtilen yer ve saatte yapıldı’ ifadelerinin yer alması dikkat çekti. Yayla Mahallesi’ndeki halkın katılımı toplantısı Karaburunluların protestosundan dolayı gerçekleştirilememiş, toplantıya hiçbir vatandaş katılmamıştı. Bu durum Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürü görevlileri tarafından da tutanak altına alınmıştı. Ancak şirket proje tanıtım dosyasında toplantı yapılmış gibi gösterdi, vatandaşların itirazlarını ise gizledi. Proje tanıtım dosyasında yayınlanması gereken toplantı tutanağına da yer verilmedi. Bakanlığın ise bu yanlışı düzeltmemesi dikkat çekti. 

Öte yandan Karaburun Belediyesi Meclisi projeyi yargıya taşıma kararı aldı.  Köy muhtarlarının ve çevre derneklerinin de davada taraf olarak yer alması bekleniyor. 

MEMURLAR VE ŞİRKET BİRLİKTE HAREKET EDİYOR İZLENİMİ
Egedesonsöz’e açıklamada bulunan Karaburun Kent Konseyi Başkanı Mustafa Özer “Halkın katılımı toplantısında halk projeyi istemediğini açıkça ortaya koyuyor. Şirket yetkilileri orada halkı bilgilendirmek için herhangi bir şey yapamadı. Bakanlıktan gelen yetkililerin şirket yetkilisi gibi davranmasını hayretler içerisinde izledim. Toplantı tutanağında ‘halk bilgilendirme toplantısı yapılamamıştır’ diyor ve Bakanlığa ‘bilgilendirilmiştir’ yazısı gidiyorsa buradaki durum çok manidar. Kafamızda ciddi bir endişe var ve soru işaretleri var. Bakanlık yetkilileri ve şirket birlikte hareket ediyor izlenimi veriyorlar. Şirket yetkilisi, şirket temsilci görüntüsü veriyorlar. Halbu ki bakanlıktan gelenlerin ‘halk istiyor mu, istemiyor mu?’ diye bakması gerekiyor.” dedi.

PROJE HAKKINDA
2013 yılında aldığı izinle İzmir’in Karaburun ilçesinde faaliyetlerine başlayan Karaburun Rüzgâr Enerji Santrali’nin kapasitesinin artırılması için harekete geçmişti. Şirket, Bakanlığa başvurarak ilçenin Yaylaköy, Küçükbahçe, Bozköy, Parlak, Tepeboz, Saip bölgesinde yer alan rüzgâr enerji santralinin kapasitesini 268 MWm/268 MWe’den 455.16 MWm/455.16 MWe’e türbin sayısının ise 87’den 128’e çıkarılması için bakanlıktan izin istemişti. 4 milyar 350 milyon TL bütçe ayıran şirket bakanlıktan onay alırsa yıllık elektrik üretimini 940 milyondan 1 milyar 596 milyona çıkaracak. 

Türbinlerin dikileceği noktalar yüz bin ölçekli çevre düzeni planında tarım, orman ve mera alanında yer alıyor. RES sahası aynı zamanda, 15 adet endemik, 4 adet nadir ve CITES (Nesli Tehlike Altındaki Türlerin Ticaretine İlişkin Sözleşme)  kapsamında 5 adet bitki türü de yer alıyor. Yarımada florasında, 76 tür tıbbi, 38 tür arıcılık, 30 tür gıda, 39 tür ticari, 34 tür peyzaj ve 19 tür yem değerine sahip ve ekonomik değeri olan bitki türü yer alıyor. Şirket daha önce de iki kez kapasite artışına giderek türbin sayılarını artırmıştı.