GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Güncel
22 Ağustos 2022 Pazartesi 14:12

Havrita’ya İzmirli hayvanseverlerden tepki!

Hayvan Hakları Federasyonu İzmir Temsilcisi Esin Önder,  ülke gündemine oturan ve hayvanseverleri endişelendiren Havrita isimli internet sitesi üzerinden sokak hayvanlarının hedef gösterildiğini belirterek “Barolarla birlikte birçok kez suç duyurusunda bulunduk ancak hala bu site kapatılmıyorsa köpeklerin öldürülmesi yetkililerin işine geliyor. Tüm suç kanun maddesini uygulamayan yetkililerde” dedi.

Diren ÇELİK/ EGEDESONSÖZ- Sokak köpeklerinin harita üzerinde yerini gösteren internet uygulaması Havrita, hayvanları hedef gösterdiği ve ölümlerine neden olduğu gerekçesiyle özellikle hayvanseverlerin tepkisini toplamıştı. Hayvan Hakları Federasyonu (HAYTAP) İzmir Temsilcisi Esin Önder, İzmir’de köpek popülasyonunun az olmasına rağmen site üzerinden çok fazla hedef gösterme olduğunu söyledi.

“SALDIRGAN OLMAYANLAR BİLE HEDEFTE”
Bazı ilçelerde saldırgan olmayan zararsız hayvanların da hedef gösterildiğini belirten Önder,”İzmir’de de durum kötü, popülasyon az olmasına rağmen çok fazla şikayet var. Kanun çıktığından beri onları kısırlaştırmaya, popülasyonu önlemeye çalıştık. İzmir’de tüm bölgelerden şikâyet var. Birbirlerinden görüp öldürülsün diye şikâyet ediyorlar ve şikâyet sayısı artıyor. Kapının önünde yatan zararsız bir köpeği bile hedef göstermişler” dedi.

TÜM SUÇ YETKİLİ KURUMLARDA
Özellikle Seferihisar, Çeşme gibi ilçelerde havrita üzerinden yapılan şikayetlerin çok sayıda olduğunu vurgulayan Önder, “CİMER’e çok sayıda şikayette bulunduk. Yetkili kurumlar görmezden geliyor.  Köpeklerin öldürülmesinin onların da işine geliyor diye düşünüyoruz artık. Bütün barolarla birlikte suç duyurusunda bulunduk. Ama hala bu yer kapatılmıyorsa belediyelerle işbirliği içerisinde olduklarını düşünüyoruz. Mayıs ayından beri suç duyurularımız var. Hiçbir şey yapılmadı. 2004’te belediyelere kısırlaştırma görevi verildi. Yaptırım olmadığı için çoğu belediye kısırlaştırmayı yapmadı. Tüm suç popülasyonu azaltmayıp kısırlaştırmayı yapmayan belediyelerde ve kanun maddesinde olduğu halde görevini yapmayan yaptırım uygulamayan, üretim ve satışa göz yuman yetkili kurumlardadır” ifadelerini kullandı.

BİRLİKTE HAREKET EDİYORLAR
Yetkililer ve havrita isimli sitenin birlikte hareket ettiğini düşündüklerini belirten Önder, “2021 yılının Temmuz ayında kanun yenilendi yine kanunda ilçe belediyelerde mutlaka kısırlaştırma yapılacak dendi. 2 sene müddet verildi. Neden müddet veriliyor? 2004’ten bu yana 17 sene geçmiş. Kısırlaştırma olmazsa bunu önlemek mümkün değil. Yetkili kurumlar ve havritanın birlikte hareket ettiğini düşünüyoruz” şeklinde konuştu.