GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Güncel
26 Mart 2016 Cumartesi 08:41

Hasan Topal’a Mimarlar Odası’nda önemli görev

Kentte plan, proje, imar uygulamalarına gerek İzmir Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı olarak imza atan, gerekse Mimarlar Odası Sekreteri ve Başkanı olduğu dönemde itirazları, önerileri ve muhalefetiyle katkı koyan Hasan Topal bu kez de Mimarlar Odası Genel Sekreteri oldu.

Mimarlar Odası'nın 45. Genel Kurulu sonrasında oluşan yeni yönetim kurulu, görev dağılımı yaptı. Genel Başkanı Eyüm Muhcu, Genel Başkan Yardımcısı Zeynep Eres Özdoğan, Genel Sekreter ise Hasan Topal oldu. Topal, geçen şubat ayında yapılan Mimarlar Odası İzmir Şubesi seçimlerinde, 8 yıldır (2008-2016) üstlendiği başkanlığı bırakmıştı. 1989-1999 yılları arasında 10 yıl yönetim kurulu sekter üyeliği yapan Topal, 1999-2008 yılları arasında ise İzmir Büyükşehir Belediyesi'nde Ahmet Piriştina'nın başkanlığında ve Aziz Kocaoğlu'nun ilk döneminde imar ve planlamadan sorumlu Genel Sekreter Yardımcılığı görevlerini üstlenmişti. İzmir Büyükşehir Belediyesi'nde görev yaptığı dönemde, "Kordon Kıyı düzenlemesi, Doğal Yaşam Parkı, Yeni fuar alanı, Havagazı Fabrikası Kültür Merkezi, 30 yıl sonra ilk kez yapılan 1/25000 ölçekli Kentsel Bölge Nazım İmar Planı, Ahmet Adnan Saygun Sanat Merkezi, İZBAN güzergah ve istasyon planları, Gaziemir, ESBAŞ, Sarnıç, Çiğli Egekent, Evka, Harmandalı alt geçitleri planları, Tarihsel Çevre ve Kültür Müdürlüğü'nün kurulması ve ödül programı" gibi çalışmalar yaptı. Mimarlar Odası Sekreteri olduğu dönemde ise Topal, Kordon'dan otoyol geçirilmesine karşı yaptığı mücadele, Şube başkanlığı döneminde ise Alsancak Limanı'na 100 metrekare AVM yapılmasına olanak sağlayan plana itiraz, Konak tramvayının güzergahıyla ilgili muhalefet, İzmir Körfez Geçişi projesinin körfeze zarar vereceği yönündeki eleştiriler, İnciraltı planlarıyla ilgili açılan davalar ve kentle ilgili pek çok konuda açıkladığı görüşleri ile tanındı.

Topal'ın Genel Sekreter olduğu Mimarlar Odası, yeni dönemde yapacağı çalışmalarla ilgili "Yaşam değerlerimizin korunması, nitelikli ve sağlıklı yaşam çevrelerinin, kentsel ve kırsal yapılı çevrenin şehircilik ve planlama esaslarına bağlı üretilmesi, tarihsel, kültürel ve doğal değerlerin, tarım arazilerinin ve orman alanlarının korunması, kent ve planlama politikalarının kamu yararına geliştirilmesi, temel hak ve hürriyetlerden eşitlik ve sosyal adalet gereklerince yararlanma hakkının sağlanması, mimarlık eğitiminde standartların ve kalitenin yükseltilerek geliştirilmesi, kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşumuzun özerk ve bağımsız yapısının korunması ve geliştirilmesi, mesleki hak ve yetkilerin korunması, barınaktan kentsel boyuta kadar, bütün yerleşmelerin fiziksel ortamını oluşturan mimarlığın; mesleği yapmaya yetkin kişilerce yapılmasının sağlanması, amacıyla kamu yararını gözeterek yürüttüğü çalışmalarını sürdürmeye kararlı" açıklaması yaptı. (dha)