GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Yerel Yönetimler
27 Şubat 2016 Cumartesi 08:41

Hasan Ali Yücel Buca'da anıldı

Cumhuriyet aydınlanmasının omurgasını oluşturan, eğitim devriminin en büyük projesi Köy Enstitüleri’nin mimarı Hasan Ali Yücel ölümünün 55. Yılında Buca’da düzenlenen Çalıştayla anıldı.

Cumhuriyet aydınlanmasının omurgasını oluşturan, eğitim devriminin en büyük projesi Köy Enstitüleri’nin mimarı Hasan Ali Yücel ölümünün 55. Yılında Buca’da düzenlenen Çalıştayla anıldı.

Buca Belediyesi ile Yeni Kuşak Köy Enstitülüler Derneği işbirliğinde düzenlenen, Köy Enstitüleri’nin kuruluşundan kapanmasına kadar yaşanan sürecin aktarıldığı ‘Buca ve Öğretmen Yetiştirme ‘ başlıklı çalıştayda konuşan Buca Belediye Başkanı Levent Piriştina, “Bugün eğitim adına yaptığımız tüm yatırımların gücünü o felsefeden aldık” dedi.

Milli Eğitim eski Bakanı, öğretmen ve Köy Enstitülerinin kurucusu Hasan Ali Yücel, 55. ölüm yıldönümünde Buca’da anıldı. Buca Belediyesi ile Yeni Kuşak Köy Enstitülüler Derneği işbirliğinde, ülkemizin aydınlanma sürecinde önemli bir yere sahip olan Köy Enstitüleri’nin ülkenin geleceğine kattığı değerlerin aktarıldığı   ‘Buca ve Öğretmen Yetiştirme’ başlıklı çalıştay düzenlendi. Buca Belediyesi Meclis Salonu’nda düzenlenen çalıştayın açılış konuşmasını Buca Belediye Başkanı Levent Piriştina ile Yeni Kuşak Köy Enstitülüler Derneği Başkanı Prof. Dr. Kemal Kocabaş yaptı.

“Köy Enstitüleri, çağdaş Türkiye’nin altyapısıydı”

Köy Enstitüleri’nin Anadolu insanının aslında tam bağımsızlık mücadelesinde ortaya koymuş olduğu çok önemli bir proje olduğunu söyleyen Buca Belediye Başkanı Levent Piriştina, “Köy Enstitüleri, sadece köyde bilimi, sanatı yaşatmak değil, aslında toplu bir aydınlanmanın çağdaş bir Türkiye’nin altyapısıydı. Bugünkü şartlar o dönemdeki felsefeye olan özlemi arttırmaktadır.” dedi.

“Eğitime yaptığımız yatırımlar o felsefeden aldığımız umuttandır”

Ülkenin kalkınmasında geleceğimizin şekillenmesinde en önemli unsurun eğitim olduğunu vurgulayan Başkan Piriştina, konuşmasını “Asli görevimiz olmasa da iki yılda zamanımızı, paramızı, enerjimizi ülkenin eğitimine katkı koymaya ayırdık. Bu da o felsefeden o umuttan aldığımız destektendir. O gün emek vermiş yürekli insanlar, bugünün mezunları hocalarımızın önünde saygı ile eğiliyorum. İnanıyorum bugüno yürekler aramızda var, gençlerimizde var. Onların bizlere yansıtmış olduğu bu ruhu hiç kaybetmeyeceğiz. Enerjimizi, ülkenin geleceğine olan inancımızı, yitirmeden kaybetmeden başta kurucumuz Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere tüm eğitim emekçilerini saygı ile selamlıyorum” sözleriyle sonlandırdı.

“Hasan Ali Yücel dönemi ‘Yücelme’ dönemidir”

“Hasan Ali Yücel dönemi bir yücelme dönemidir” diyerek sözlerine başlayan YKKED Başkanı Prof. Dr. Kemal Kocabaş, “ Hasan Ali Yücel, sanat, edebiyat, felsefe, bilim, devlet adamı ve bestekardır. Birinci ve ikinci maruf şuraları onun zamanında yapılmıştır. Mesleki teknik eğitim, bilim ve spor şurası, üniversiteler kanunu, Ankara Devlet Konservatuarı, birinci Türk neşriyat kongresi, klasiklerin tercümesi ve köy enstitüleri onun imzasının olduğu projelerdir. Türkiye 1940’ta başardı, 2016’ta da bu aydınlanmayı başarabiliriz.”

Çalıştayın açılış konuşmalarının ardından YKKED Mandolin Topluluğu mini bir konser verdi. Müzik ziyafetinin ardından çalıştay, Köy Enstitülerinin kuruluşundan kapanışına kadar geçen süreçte yaşanan gelişmelerin konuşulduğu 2 oturum ile devam etti.

Cumhuriyet Gazetesi yazarı Sedar Kızık moderatörlüğünde gerçekleşen ilk oturumun konuşmacılığını Prof. Dr. Kemal Kocabaş, Prof Dr. Semih Çelenk ile Yard. Doç. Dr. Emin Elmacı yaparken, Prof. Dr. Nevzat Kavcarmoderatörlüğünde gerçekleşen ikinci oturumun konuşmacılığını ise Prof Dr. Ayfer Kocabaş, Münevver Manav, Hidayet Karakuş, Eftal Sevinçli yaptı.