GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Güncel
23 Eylül 2023 Cumartesi 09:09

Halkın kantarına çıkıyor… Zeytinliklere sondaj!

Mahkemenin tarım alanların vereceği zararı gerekçe göstererek iptal ettiği JES projesinin koordinatları değiştirilerek yeni başvuru yapıldı. Selçuk’ta açılması planlan sondaj noktalarının yakınlarında zeytinlikler, incir ağaçları ve narenciye bahçeleri bulunuyor.

Metehan UD/EGEDESONSÖZ- Rama Enerji ve Bilgi Teknolojileri isimli şirket İzmir-Aydın sınırındaki bölgede jeotermal elektrik santrali kurmak için Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’ndan izin istedi.

Proje tanıtım dosyasında şirket İzmir’in Selçuk ve Aydın’ın Germencik ilçelerinde 10 MWe kapasiteli Jeotermal Enerji Santrali (JES) kurulması amacıyla 6 adet sondaj kuyusu ve jeotermal ısıtmaya dayalı sera tesisi açmayı planlıyor. Sondaj alanın etrafında zeytinlikler, narenciye ve incir bahçeleri yer alıyor.

Proje tanıtım dosyasını inceleyen Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, çevresel etki değerlendirme süreci başlattığını duyurdu.

ÇED alanı Havuçlu Mahallesine 1 km, Aydın’daki Naipli Mahallesi’ne ise 1,7 km uzakta kalıyor. Şirket bu proje için 70 milyon TL bütçe ayırdı.  

Projenin halkın katılım toplantısı 24 Ekim tarihinde gerçekleştirilecek ancak saat ve yer tarihi henüz açıklanmadı.

İLK BAŞVURU MAHKEMEDEN DÖNDÜ
Rama Enerji Şirketi ilk olarak 2020 4 adet sondaj için başvuru yapmış ve ‘ÇED Olumlu’ kararı almıştı. Süreçte İzmir 5. İdare Mahkemesi ise ‘ÇED Olumlu’ kararını iptal etmiş Danıştay ise kararı onamıştı. Mahkeme, bilirkişi heyetinin tarım arazilerine zarar vereceği sebebiyle ÇED olumlu raporu iptal etmişti.

Şirket sondaja arama noktalarında revizyona giderek bakanlığa yeni başvuruda bulundu.

ÇED TOPLANTISI YAPTIRILMADI
Öte yandan Selçuk Havutçulu Köyü’nde gerçekleştirilmek istenen projenin halkın katılımı toplantısı köylülerin ve yaşam savunucuların tepkisi nedeniyle yaptırılmamıştı. ÇED toplantısında köylüler protestoları nedeniyle toplantı iptal edilmişti.