GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Enerji
23 Ekim 2023 Pazartesi 14:37

Halkı, yasayı dinleyen olmadı... Karaburun'un canına okuyacak sevkiyat!

Alto Holding bünyesinde yer alan Lodos Karaburun Elektrik Üretim Şirketi’nin Karaburun’daki rüzgar enerji santrallerinin kapasitesi artışı ile ilgili Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’ndan ‘ÇED olumlu’ kararı çıkmadan çalışmaları başlattı. Bölgeye türbin sevkiyatı başlamış durumda.

Metehan UD/ EGEDESONSÖZ – Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’ndan 2013 yılında aldığı izinle İzmir’in Karaburun ilçesinde faaliyetlerine başlayan Karaburun Rüzgâr Enerji Santrali’nin kapasitesinin artırılması için harekete geçmişti.

Alto Holding bünyesinde yer alan Lodos Karaburun Elektrik Üretim Şirketi Bakanlığa başvurarak ilçenin Yaylaköy, Küçükbahçe, Bozköy, Parlak, Tepeboz, Saip bölgesinde yer alan rüzgâr enerji santralinin kapasitesini 268 MWm/268 MWe’den 455.16 MWm/455.16 MWe’e türbin sayısının ise 87’den 128’e çıkarılması için bakanlıktan izin istemişti.

Ancak şirketin ÇED olumlu kararı almadan harekete geçtiği ortaya çıktı. Bakanlık tarafından son duyuruda projenin tanıtım dosyasının 18 Eylül 2023 tarihinde toplanacak olan İnceleme Değerlendirme Kurulu’nda ele alınacağı açıklanmıştı. İDK’dan geçmesi durumunda ‘nihai karar’ süreci başlayacak ve projeye karşı 10 gün içinde itiraz etme süreci başlayacak. İtirazların ardından bakanlık son kararını açıklayacak. 

‘ŞİRKET YASA DİNLEMİYOR’
Karaburun Kent Konseyi’nin yayımladığı görüntülere göre bölgeye rüzgar türbini sevkiyatı başlamış durumda. Egedesonsöz’e açıklamada bulunan Karaburun Kent Konseyi Başkanı Mustafa Özer “Geçtiğimiz cumartesi günü (21.10.2023) firmanın Yayla Köy de bulunan santrallerine ilave tribünleri yapmak için TIR larla malzeme sevkiyatı yaptığını gözlemledik. Kapasite arttırımı için yeni RES lerin montajına başlanmış.  Halka sonuçları hakkında bilgi verilmeden yapılan bu projeler ile Karaburun Yarımadası’nda yaşam tamamen yok olacaktır. Şirket yasa dinlemeden doğa katliamı yapıyor. ‘Ben yaparım oldu’ anlayışı ile türbinleri dikiyor” dedi. 

ÇED TOPLANTISI YAPTIRILMAMIŞTI
Projenin kapasite artışının halkın katılımı toplantısı bölge halkının tepkilerinden dolayı gerçekleştirilememişti. Toplantının yapılacağı köy odasının önünde bir araya gelen Yaylaköylüler, Karaburun Belediye Başkanı İlkay Girgin Erdoğan, Karaburun Kent Konseyi bileşenleri, Karaburunlular ve çok sayıda yaşam hakkı savunucusu kapasitene artışına karşı çıktıklarını dile getirdiler. Halkın katılım toplantısı ise tepkilerden kaynaklı gerçekleşmedi. Durum tutanak altına da alındı. 4 milyar 350 milyon TL bütçe ayıran şirket yıllık elektrik üretimini 940 milyondan 1 milyar 596 milyona çıkaracak. 

ÜÇÜNCÜ KAPASİTE ARTIŞI TALEBİ
14 MW gücündeki ilk 7 rüzgar türbini devreye alınarak üretime başlayan santral ilk kapasite artışı ile türbin sayısı 50'ye toplam kurulu güç 120 MW’ye ikinci kapasite artışı ile ise türbin sayısını 87’ye kurulu gücünü 268 MW’ye çıkarılmıştı. Karaburunlular yaşam alanlarının sınırlarına kadar gelen projenin iptal edilmesi için pek çok kez eylem yapmış, halkın katılımı toplantılarını protesto etmiş ve bakanlığın kararını mahkemeye taşımıştı. Bölge halkının açmış olduğu dava sonucunda yerel mahkeme projenin ‘ÇED olumlu’ kararını iptal etmiş ancak Danıştay 6’ncı Dairesi yerel mahkemenin kararını bozmuştu. 

YÜZDE 89’U RESLERE TAHSİSLİ
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzasıyla 2018 yılında özel çevre koruma bölgesi ilan edilen 484 kilometrekare yüz ölçümlü Karaburun Yarımadası’nın 430 kilometrekarelik kısmı yani yaklaşık yüzde 89’luk bölümü RES projelerine tahsis edilmiş durumda. Bu bölgenin 251 kilometrekarelik kısmı ise Lodos Karaburun Elektrik Üretim şirketine tahsisli.

LODOS ENERJİ KİME AİT?
1970’li yıllarda kurulan Alto Holding, 1990’lı yılların başında Köhler Elektrik Sayaçları'nı kurdu ve üretimine başladı. 1996’da yılında faaliyet alanını genişleten şirket, Alman ortaklarıyla Tekirdağ Çorlu'da 30 bin metrekarelik alana kurulu Altoteks Tekstil Giyim Boya Apre Sanayi adlı firmayı hayata geçirdi. Ardından Altoteks Kumaş Pazarlama, Altoel Elektrik Elektronik Sanayi gibi şirketleri devreye alan firma, 2004’te ise elektrik üretiminde önemli bir adım attı ve Lodos Elektrik Üretim firmasını satın aldı. Şirketin sahipleri arasında Mehmet Uçar, Tahsin Uçar ve Şükrü Uçar yer alıyor.  Alman şirketler ve Alman finans kuruluşlarıyla da bağı bulunan Lodos Şirketi’nin birçok alanda yatırımı bulunuyor.