GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Güncel
17 Haziran 2020 Çarşamba 14:11

Güzelbahçe’nin tepki gösterdiği Go-Kart’a bakanlıktan onay!

İzmir’in Güzelbahçe ilçesinde Doğal SİT ve Tarım Alanı içerisinde yer alan arazinin Go-Kart olarak kullanılmasına bakanlıktan vize geldi. Söz konusu planın bir ay askıda kalacağı açıklanırken, Güzelbahçe Belediye Başkanı Mustafa İnce, “Davalık olan planda yapılan değişikliği inceleyeceğiz. Yine sıkıntı yaratacak bir durum görürsek, yine itiraz ederiz” dedi

Muhittin AKBEL/EGEDESONSÖZ- Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Güzelbahçe’nin Yelki Mahallesi’nde Doğal Sit ve tarım alanı içinde yer alan go-kart pisti planlarını onaylandı. İzmir Çevre İl Müdürlüğü, alanın imar planı değişikliğinin, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın 12 Haziran 2020 tarihli oluruyla onay aldığını, planın 16 Temmuz’a kadar askıda kalacağını bildirdi.

Bu gelişmeyi değerlendiren Güzelbahçe Belediye Başkanı Mustafa İnce, “Söz konusu plan, daha önce de onaylanmış, belediye olarak itiraz etmiştik. Bizimle birlikte bazı vatandaşlar ve sivil toplum kuruluşları da itirazda bulunmuştu. Yargı süreci devam ederken, planda bir değişiklik yaparak yeniden bakanlığa sundular. Yeni planı görmedik. Arkadaşlarımdan bu konuda brifing alacağım. Yeni plan, çevre değerlerine uygun değilse, tekrar itiraz etmekte tereddütümüz olmaz” dedi.

MAHKEME SÜRECİ SÜRÜYORDU
Güzelbahçe Belediye Başkanı Mustafa İnce, o bölgedeki zeytin ağaçlarının çok değerli olduğunu belirterek şu açıklamalarda bulundu: “Çevre Bakanlığı’na, 22A sınır düzenlemelerini bahane ederek planda tadilata gittiler. Plan yanlıştı. O zaman da söylemiştik. Yeni planın nasıl olduğunu bilmiyoruz. Mahkeme süreci devam ediyordu. Hatta önümüzdeki günlerde yerinde keşif olacaktı. Şimdi bunların hepsi havada kaldı. Çünkü yeni bir plan hazırlamışlar. Genel olarak planın doğruluğundan çok, çevrede yol açacağı zararları içeren bir görüş bildirmiştik. Bu konuda bizde bir kanaat değişikliği yok. Yatırımcı, ÇED gereksizdir kararını almış. Yeni planda neler değişmiş, bakacağız. Plan bir bütündür. 1. Derece Doğal Sit ve tarım alanı içinde böyle bir tesisi uygun görmüyoruz. Söz konusu alanda yapılacak her şey, yan parselleri de ilgilendirir. Brifing sonrası, nasıl bir tavır alacağımız konusunu netleştireceğiz.”

İLÇE BAŞKANINDAN SERT TEPKİ
Güzelbahçe CHP İlçe Başkanı Çağlayan Bilgen de çeşitli aldatmacalarla yeşil bölgenin katledilmesinin yolunu açmaya çalıştıklarını iddia ederek şu açıklamalarda bulundu: “Bu işin arkasında şampiyon motosikletçi, AKP Milletvekili Kenan Sofuoğlu var. Burası, Yelki’nin yerlilerinden kiralanmış. Adını Açık Spor Tesisleri olarak değiştirdiler. Açık tenis kortu yapacaklarmış. İnsanlar, sakin bir atmosferi olduğu için Yelki’ye yerleşiyor. Yoldan bir motosiklet geçse, onun gürültüsüne isyan ediyor. Go-kart yapılırsa, zeytin ağaçları katledilecek, gürültü kirliliği dayanılmaz boyutlara ulaşacak. Böyle bir projeyi kabul etmemiz mümkün değil.”

ESKİ PLANDA NELER VARDI?
Yaklaşık 50 dönümlük Doğal Sit ve tarım alanı içinde yer alan Go-kart pisti eski imar planına göre, 4 metre yükseklikte tek katlı binalar inşa edilebilecek. Yönetim binası, açık otopark, soyunma odası ve dinlenme salonları da yapılabilecek. Çevreciler ve bölge sakinleri de projenin, adı geçen alanda tarımsal kullanıma, insan ve hayvan sağlığına zarar vereceği gerekçeleriyle mahkemeye başvurmuştu.