GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Ege
21 Ağustos 2022 Pazar 10:18

Güvenlik güçleri de başa çıkamadı... İncir hırsızlarına sopalı önlem!

Germencik ve kırsalındaki incir bahçelerine dadanan hırsızlar, geçen yıllarda olduğu gibi bu yıl da sahneye çıktı. Kaymakamlıkta yapılan toplantıdan incirlerin hırsızlardan korunmasına yönelik bir çözüm çıkmayınca, mal sahipleri çareyi eli sopalı bekçiler tutmakta buldu.

Muhittin AKBEL / EGEDESONSÖZ – Aydın'ın ilçesi olan Germencik ve çevresindeki incir üreticisi, her yıl olduğu gibi bu yıl da ürününü hırsızlardan korumak için çırpınıyor. Kişisel olarak alınan her türlü önleme rağmen incir hırsızlığının önüne geçemeyen üreticiler, Germencik Kaymakamı Turgay Gülenç’in başkanlığında yapılan tüccarın, Çiftçi Mallarını Koruma Derneği’nin, belediye başkan yardımcısının ve emniyet ile jandarma yetkililerinin de katıldığı toplantıdan sonuç alamayınca, kendi önlemini kendisi almaya başladı. Birbirine komşu bahçelerin sahipleri güçlerini birleştirerek, büyük arazileri olanlar da bireysel olarak tuttukları koruma görevlileriyle incirlerini kurtarmaya çalışıyor.

50 KİŞİLİK BİR KORUMA EKİBİ KURULMASI ÖNERİLMİŞTİ
Germencikli incir üreticileri toplantıda, incir hasadının iki ay sürdüğünü, bu süreçte görev yapacak 50 kişilik bir koruma ekibi kurulmasını önermişti. Bahçelerde devriye gezmesi öngörülen bu ekipler oluşturulması mümkün olmayınca, herkes başının çaresine bakmaya başladı. Kurutmaya başladığı incirleri hırsızlardan korumak için iki aylığına, beş kişilik koruma ekibi kuran üretici Tansel Önder, küçük ölçekli komşu bahçelerin sahiplerinin de birleşerek ellerinde sopalarla incirleri koruyan ekipler oluşturduğunu söyledi. Hırsızları yakalayan jandarmanın onları adalete teslim ettiğini ancak yasadaki açık nedeniyle hırsızların iki saat sonra serbest bırakıldığını anlatan Önder, şu değerlendirmelerde bulundu:

JANDARMANIN YAKALADIĞI HIRSIZ, İKİ SAAT SONRA SERBEST BIRAKILIYOR
“Hırsızlar çeşit çeşit yollara başvuruyorlar. Mesela bazıları, küçük bir bahçeyi yüksek bedelle kiralıyor, orasını üs haline getiriyor ve çevresindeki bahçelerde bulunan incirleri çalıp satıyor. Tel örgüler çekiliyor, onları kesip yine bahçelere giriyorlar. Benim bahçelerime iki kez hırsızlık girişimi oldu, ikisinde de korumalarımızın müdahalesiyle kaçtılar. Baktılar ki bize ait bahçeler korunuyor, bir süredir bahçelerimden uzak duruyorlar. Biz bu sancıyı her yıl yaşıyoruz. Jandarma da polis de bu işin önüne geçemiyor. Çünkü yasalar, caydırıcı cezalar öngörmüyor. Jandarma hırsızları yakalıyor, iki saat sonra o incir hırsızı serbest kalıyor. Hırsızları içeride tutabilecekleri bir yasa maddesi olmadığını söylüyorlar. Hiç olmazsa, bir-iki hafta gözaltında tutulsalar, ilk mahkemeye kadar tutuklu yargılansalar, o süreçte üretici incirini kaldırır, incirlerimiz kurtulur. Maalesef yasalar çerçevesinde, yakalanan hırsızlar içeride tutulamıyor. 24 saat bile karakolda kalsalar, belki caydırıcı olacak ama bunu da yapamıyorlar. Kamu otoritesi, üreticiyi önemsemiyor. Önemsemiş olsa, yıllardır kangren haline gelmiş bu sorunumuza çare bulunurdu. Acilen ürün hırsızlığını önleyecek yasa mutlaka çıkarılmalı. Sadece bizim incirimiz çalınmıyor; Antep fıstığı da çalınıyor, pamuk da… Saman balyası çalan da var. Emek hırsızlarına karşı devletin üreticiyi koruması lazım.”