GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Ekonomi
2 Ağustos 2024 Cuma 09:12

Gurbetçiler de terk etti... Çeşme'de oteller boş kaldı!

ÇEŞTOB Başkanı Yakup Demir, Avrupa Futbol Şampiyonası sonrası gurbetçilerin akın akın ilçeye geleceğini hayal ederken düş kırıklığına uğradıklarını söyledi. Otellerdeki doluluk oranının yüzde 60 dolayında olduğunu belirten Başkan Demir, “Gurbetçiler henüz gelmedi, belki de gelmeyecek. Otellerde sokaklarda geçmiş yıllardaki gibi yoğunluk yok. Gurbetçi yokluğu nedeniyle geçen yılki doluluğun yüzde 20 gerisindeyiz” dedi.

Muhittin AKBEL / EGEDESONSÖZ – İzmirli turizmciler, yurtdışında yaşayan gurbetçilerimizden de bir darbe yedi. Avrupa Futbol Şampiyonası sonrası tatil beldelerimize akın etmesi beklenen gurbetçilerden İzmir’e gelenlerin sayısı, beklentilerin altında kaldı. Çeşme Turistik Otelciler Birliği (ÇEŞTOB) Başkanı Yakup Demir, bu yaz dolulukta geçen yılın yüzde 20 gerisinde kaldıklarını, bu düşüklüğün de gurbetçilerin beklenen düzeyde gelmemesinden kaynaklandığını söyledi.

OTELLERDEKİ DOLULUKTA GEÇEN YILIN YÜZDE 20 GERİSİNDEYİZ
Avrupa Futbol Şampiyonası iki hafta önce sona ermesine rağmen gurbetçilerin hala gelmediğini belirten Başkan Demir, “Üç hafta önce, umutlarımızı gurbetçilere bağladığımızı söylemiştim. O umutlarımız gerçekleşmedi, hayal kırıklığına uğradık” dedi. Başkan Demir, “Gelmesini beklediğimiz gurbetçiler bugüne kadar gelmedi, belki de bundan sonra da gelmeyecek. Çeşme’deki otellerde de sokaklarda da geçmiş yıllardaki gurbetçi misafir yoğunluğunu maalesef görmüyoruz” değerlendirmesinde bulunurken, şu bilgileri paylaştı:

“Otelcilerimizin bu sezon umut bağladığı gurbetçiler, yeteri kadar gelmedi. Otellerimizde doluluk oranları da doğal olarak beklenen düzeyde değil. Beklentilerimizin çok altında kaldı. Gurbetçilerin gelmemesi Tarihi Kemeraltı Çarşısı’na nasıl olumsuz yansıyorsa, turizme de aynı şekilde yansıyor. Hayal ettiğimiz dolulukların çok gerisindeyiz. Yüzde 60 dolayında doluluk yaşanıyor ve bir önceki yıla göre yüzde 20 geride olduğumuzu söyleyebilirim.”

KENDİ İNSANIMIZ BİLE BAŞKA ÜLKELERİ TERCİH EDİYOR
ÇEŞTOB Başkanı Yakup Demir, “Gurbetçiler, sizce neden gelmedi?” sorusuna şu yanıtı verdi:

“Avrupa Futbol Şampiyonası vardı, o bitince gelirler diye ümit ettik, gelmediler. Paris olimpiyatları var, acaba o mu etkiledi diye düşünüyoruz ama bu gelmemenin altında olimpiyatların olmadığı kanısındayım. Çünkü bize benzeyen ülkeler de bizim kadar uygun fiyatlı olmaya başladı, özellikle Akdeniz ülkeleri. İtalya, İspanya, Yunanistan gibi ülkeler daha cazip hale geldiler. Gurbetçiler ve yabancı turistler, eskiden Türkiye’ye ucuzluğu için geliyorlardı. Ülkemizde ucuzluk diye bir kavram kalmadığı için sanırım eski misafirlerimiz, kendi insanımız gurbetçiler bile başka ülkeleri tercih ediyor. Türkiye’ye ailesini görmek isteyenler, düğünü olanlar geliyor.”

İRANLILAR AZALDI, RUMENLER GELMEYE BAŞLADI
Gurbette yaşayan, başka ülkelerin insanlarının da eskiden Çeşme ve Türkiye’yi tercih ettiğini, onların da gelmez olduğunu öne süren Yakup Demir, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Turistler, dünya genelinde tatil satan siteleri inceliyor, tüm ülkelerin fiyatlarını görüyor ve en ucuz yer neresiyse orasını tercih ediyor. Uçak biletlerinin fiyatlarına bakıyor, hangi ülkeye uçmak ekonomikse, o ülkeye gidiyor. Özetleyecek olursak, ekonomik veriler, her şeyde olduğu gibi tatil tercihlerinde de etkili oluyor artık. Hatta tatilde çok daha öne çıktı. Eğer senin ülkende tatil ekonomikse, turist geliyor. İranlıların bir tatil dönemi vardı. O dönemde geldiler ama şu anda çok yoğun bir İranlı turist akımı söz konusu değil. Bükreş’e İzmir’den başlayan uçak seferleri, Romanya’dan gelen turistlerin sayısını artırdı. Haftada iki gün yapılan seferler çok faydalı oldu.  Yüzde 60 doluluk ortalamasıyla bu sezonu bitirecek gibi görünüyoruz.”