GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Yerel Yönetimler
15 Aralık 2023 Cuma 19:20

Gündem: Silüet, trafo, ağır sanayi… Büyükşehir’de yılın son meclisi tartışmalı bitti

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin 2023 yılı son olağan meclis oturumu tartışmalara sahne oldu. Bir çok konunun tartışıldığı oturumda Cumhuriyet Halk Partili ve AK Partili isimler sık sık karşı karşıya geldi

Oktay GÜÇTEKİN/ EGEDESONSÖZ  - İzmir Büyükşehir Belediyesi 2023 yılının son olağan meclis oturumu gerçekleştirildi. Oturum, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer başkanlık yaptı.

KEMERALTI ESNAFINA ÖNEMLİ DESTEK
Kemeraltı’nda geçtiğimiz süreçte yaşanan sel ve su baskınlarından etkilenen esnafa destek olmak amacıyla 2024 yılında katı atık bedellerinin alınmaması önerisi meclis gündemine geldi.  Acil kaydı ile komisyonlara sevk edilen gündem maddesi siyasi partilerin oy birliği ile kabul edildi.

Gündem maddesi ile ilgili konuşan Başkan Tunç Soyer, “Kemeraltı esnafımıza böyle bir destek verilmiş olması son derece önemliydi” dedi.

TRAFO ÖNERİSİ KRİZE NEDEN OLDU
Kiraz Belediyesi tarafından talep edilen  ve bir parselde bulunan park içerisine trafo alanı yapılması yönelik önerge tartışmalar neden oldu. CHP’li meclis üyeleri trafonun yeraltına yapılması gerektiğini belirtirken, AK Partili isimler ise sel ve baskınları hatırlatarak yanıt verdi.

BOZTEPE: HER TRAFOYU YER ALTINA ALMAMIZ MÜMKÜN DEĞİL
Konuyla ilgili konuşan AK Partili Meclis Üyesi Hüsnü Boztepe, “Trafolarla ilgili imar komisyonunda son zamanlarda İlhan arkadaşımızın önerisiyle bunların hepsini yer altına alalım dedik. Bu konu ile ilgili sıkıntılar yaşıyorlar. Hepsini yer altına almamız mümkün değil. Bu konudan vazgeçmeliyiz. Önümüze gelen her trafoyu yer altına almamız mümkün değil. Sıkıntı yaşanıyor. Bu uygulamadan derhal vazgeçmeliyiz” dedi.

ŞİMŞEK: YÜKSEK MALİYETLERE SEBEBİYET VERİYOR
Trafo konusunda yeniden değerlendirme isteyen MHP’li Meclis Üyesi Hakan Şimşek, “Bir şeyleri yaparken yeni düğümler atmamamız lazım. Belki gelecekte zaruri ihtiyaçlar doğrultusunda bunları yer altına indirmek mümkün olabilir. Şehirler hızla gelişme içinde ve enerjiye ihtiyaç var. Yer altına alma önerisi imalat olarak hem güç hem de yüksek maliyetlere sebebiyet veren bir unsur. Ama gelişen şehirlerin acilen enerji ihtiyaç var. Herhangi bir yağmur suyu taşkınında yanlarına manevra odaları yapılmak zorunda. Bunlar ilave maliyet ev sıkıntılar doğurmakta. İzmir Büyükşehir Belediye meclisi bu sorunu bu yönden de değerlendirilmelidir” dedi.

SARI: YER ALTINA ALINMA KONUSU GENİŞLETİLMELİ
Yer altına alınma konusunun genişletilmesi gerektiğini ifade eden İYİ Partili Grup Başkanvekili c, “Konu geçen hafta Aliağa belediye meclisinde gündeme geldi. Teknik detayları anlattı. Gediz’in itirazı var bu doğrultuda. Hatırlatmak isterim, bu İzmir Büyükşehir Belediyesi meclisinde yer altına alınması kaydıyla geçiyor. Aliağa’da da Gediz elektriği yaptığı itiraz kabul ediliyor ve kısır dönüye giriyor. Kısır döngü olarak devam ettirmektense komisyon başkanının Gediz Elektrik ile bir görüşme yapması ev elzem durmalarda yer altına alınması kararı verilmeli. Yer altına alınma konusunun biraz genişletilmesi gerekiyor” diye konuştu.

DAL: KENDİ ALANI İÇİN DE TRAFOSUNU AYIRMALI
CHP’li Meclis Üyesi ve İmar Komisyonu Başkanı İlhan Dal ise, “Boztepe öyle dedi ama ben böyle bir şey istemedim. Trafo konusu çözüm üretilmesi gereken bir konudur. Bu yapılırken de daha önceki yıllarda parsel içinde trafolar ayrılabiliyordu. Dedim ki böyle durum söz konusuysa vatandaş inşaat ruhsatı için geldiğinde kendi alanı için de trafosunu ayırmalı dedim. Bazı durumlarda da bunları insanlarasın evlerinin yanına koyuyoruz ve onlara sormadan onları sese maruz bırakıyoruz.  Böyle durumlarda tabi ki yer altına alınmalı dedim” ifadelerini kullandı.

HIZAL: HEPSİNİ YER ALTINA YAPARSAK ÇOK DOĞRU BİR YAKLAŞIM OLMAZ
AK Parti Grup Başkanvekili Özgür Hızal, bütün trafoların yer altına alınmasının doğru olmayacağını ifade ederek, “Yaşanmış örneği var. Bayraklı meclis üyesiyim. Bayraklı’da bunlar tartışıldı, buraya geldi. Yer altına girmesi için karar verildi. Ama fiziki koşullar doğrultusunda bunun yapılmayacağı için yer üstüne yapılmasında karar kılındı. Yerin altında mümkün olabilir ama şirketin savunuculuğu yapmayacağız. Bundan 3 hafta önce su baskını oldu, Alsancak’ın birçok noktasında su baskını oldu. Deprem kuşağındayız. Hepsini yer altına yaparsak çok doğru bir yaklaşım olmaz. Bu önergelerin yeniden değerlendirmesini talep ediyoruz” diye konuştu.

SOYER: BİZ İRADE ORTAYA KOYACAĞIZ
Son olarak konuşan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, “Gediz AŞ’nin yöneticileri ile konuştum. Prensip olarak yer altına mümkün olduğunca yapılması için ısrarcı olacağız. Ancak ir zorunluluk varsa ve seçenek yoksa başka o zaman yer üstüne yapılmasına izin vereceğiz. Ancak biz mümkün olduğunca yer altına yapılması için iradeyi ortaya koyacağız” dedi.

AĞIR SANAYİ GERİLİMİ 
Askıya çıkarılan, 1/25000 ölçekli İzmir Büyükşehir Bütünü Çevre Düzeni Planı Plan Uygulama Hükümleri Değişikliği ve Plan Açıklama Raporuna; Bornova ilçesi sınırları içerisinde kalan  Işıklar Mahallesi'ndeki İzmir Çimento Fabrikası Türk Anonim Şirketi Çimentaş adına vekaleten Meral Celep tarafından askı süresi içerisinde yapılan itirazın oy çokluğu ile reddedilmesi tartışmalara neden oldu.

BOZTEPE: TEKRAR DÜŞÜNMELİYİZ
İlk olarak söz alan AK Parti Meclis Üyesi Hüsnü Boztepe, "Geçmişte ağır sanayini İzmir içinden çıkartılacağını söylemiştiniz. Bizde buna destek veriyoruz. Ancak maddeye itirazımız alan kentsel gelişim alanında yer alıyor. Bizim aldığımız karar bir anlamı yok. Zaten ekonomik ömrünü tamamlayınca çıkacaklar. Biz buradan ağır sanayiden çıkardığımızda buraya konut yapmak isterlerse burada hem değer artışı çıkacak. Bizim önerimiz oldu. İzmir bütününde bir plan notuyla kent merkezindeki tüm ağır sanayiler için bir sınır belirlenir, hepsi buralara taşınır. Biz plan tadilatı yaptığımızda kentte yaşayanların hiçbir kazancı olmaz. Çimentaş sadece itiraz etmiş, Batıbeton itiraz etmiş. Bunu tekrar düşünmeliyiz" ifadelerini kullandı.

ÖNAL: AĞIR SANAYİDE KULLANILMASIN DİYE PLAN TADİLATINA GİTTİK
İmar Komisyonu Başkanı CHP'li İrfan Önal ise, "Bu konuda daha önce yaptığımız plan tadilatını iraz kapsamında değerlendirdik.Burada vizyonunuz doğrultusunda siz seçilirken vatandaşa zararı dokunan ağır sanayinin şehir dışına çıkması için söylemde bulunduk. Bunlara rağmen karşı taraftan bir yanıt gelmedi. Buralar para kazanılan yerler ancak kente sağlık sorunu yaratıyor. Bizde bunların ağır sanayide kullanılması için bir plan tadilatına gittik. Kent içindeki sağlığa zararlı ağır sanayinin taşınması bizde isteriz. Ancak bizim önceliğimiz büyümelerini ve  gelişimini öncelik olarak engellemek" diye konuştu.

SOYER:  DURUŞUMUZU GÖSTERMELİYİZ
Son olarak söz alan Başkan Soyer, "Ben Hüsnü Bey’e katılıyorum. Şehir içindeki tüm ağır sanayilerin çıkarılması ile ilgili ekiplerimiz çalışmayı derhal başlatmalı ve mecliste çözüm alınacak şekilde öneri getirilmeli.Ben 2 senede bu şirketlerle defalarca bir araya geldim ancak maalesef olumlu dönüş alamadık. 20-30 sene önce bu fabrikalar şehir dışındaydı. Şehirlerde yaşayan insanlara verdiği zararlar ihmal edilebilir. Ancak artık şehrin göbeğinde nerdeyse bunlar. Çok büyük kirlilik ve sağlık sorunu yaratıyorlar. Bizim ivedikli olarak bu mesele ile ilgili duruşumuzu göstermemiz gerekiyor.

MECLİSTE SİLÜET TARTIŞMASI 
İzmir kent merkezinde yapılacak olan binaların kent silüeti bağlamında değerlendirilmesine yönelik rehber hazırlama amacıyla “Silüet Yönetimi Çerçevesinin Oluşturulması” kapsamında 10 ay boyunca sürecek proje ve iş birliğinin gerçekleştirilmesi amacıyla İzmir Büyükşehir Belediyesi ile İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü arasında imzalanmak üzere hazırlanan ve önerge tartışmalara neden oldu.

YILDIZ: SONUCA GİTMEYEN İŞLER YAPILIYOR
Gündem maddesi hakkında söz alan AK Parti Grup Sözcüsü Hakan Yıldız, “Kenti temel bir takım sorunlarının varlığını tespit etmeye çalışıyoruz ve bazı çalışmalar ortaya koyuyoruz. Onun yaptırım gücü noktasında eksik kalıyoruz. Kent silueti ile ilgili çalışma... Yüksek Teknoloji Üniversitesi ile İzmir Körfez kent merkezinin çalışmasıyla ilgili proje noktasında iş birliği protokolü… Esasında kentin bir kimliği olması gerektiğine inanıyorum. 4,5 yıldır da bunu dile getirdik. İçerisine baktığımızda buralar yüzde 90 planlanması tamamlanmış oralar yerler. 1/1000, 1/5000'lik planları bitmiş. Mahkeme süreçlerini tamamlamış, çoğunun uygulaması tamamlanmış. Zaten kent, kentin yükünü ağır taşıyan bölgelerde düzenleme yapıyoruz. İç maddelerine baktığımızda… Güneşin geliş açısı güneş koridorları… Göztepe sahilde, Çin Seddi gibi binaları dizdiniz. Siz koridorlara göre düzenleme yapsanız bunu yapabilecek planlamanız yok. Plan altlığınız yok. Yaptığınız çakışma sadece yapmaktan öteye geçmeyen duruma dönüyor. Bu tür çalışmalardan önce buraların tekrar planlanmadığı... Ki biz deprem kuşağındayız ve depremi yaşamış bir kentiz. Bu meclisi bu depremi yaladı, bunun sonucunu da yaşıyoruz. Bu meclis salonu bu depremin sonucunda oluşmuş meclis salonu. Belediye binamızı yıkmak ve taşımak zorunda kaldık. Bunun benzerini inşaat mühendisleri odası ile Bornova’da Bayraklı’da hasar tespitlerle koyduğumuz çekincelerimizde bu vardır. Bu çalışmaların sonucu nereye dayanıyordu diye. Siz tespit ettiğiniz uygulama sonucu nasıl yaptırımlar yapacaksınız. Belirlediğiniz kriterler sonucunda ilçe belediyesi neye göre ruhsatlandırma neye göre ilerleme yapacak? Önemli bir şey atladığımızı düşünüyorum. Ankara Asfaltı yolu üzerinde Bayraklı sınırları içinde kalan ana aksta ciddi anlamda ağır ve orta hasarlı binalar var. Bunların çoğu yıkıldı. Kent estetiği diyorsanız burada bir zorunlu dış cephe planlama yapmak durumundayız. İlçe belediyeleri kent estetiği komisyonları var. trafolarda ilkesel olarak yer altına alabiliriz am abu ilçenin temel sorunu. Oysa plan notuyla bu ilke kararımızı uygulama esas ve yöntemlerin ilçe belediyesine bırakabilirdik çünkü oranın ihtiyacını ilçe belediyesi biliyor. Fiziki şartlarını biliyor. İlgili raporu, ilgili teknik detayı koyması, estetik kurullarından geçmesi şartıyla yer sütüne yapılması veya yapılmamasını ilçe belediyesine bırakabilirdik. Yapıyormuş tarzı geçiriyoruz birçok konuyu. Bu sorunların hiçbiri çimento fabrikalarının gerçekliği gibi ortadan kaldırmadığı gibi 2000’li yıllarda kent merkezi bitmiş planlar var. Ballkuyu’nun planlarını 2012’de yaptık. 11 yıldır tek çivi çakılmadığı plandan bahsediyoruz. Maalesef alışkanlık var. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin bir alışkanlığı var ve bu alışkanlık sizin döneminizde de devam etti. Sadece üst ölçekte yapalım ama esasları konusunda uygulamadan uzak sonuca gitmeyen işler yapılıyor bu da bu işlerden biri” dedi.

ÖNAL: MAHKEME DOĞRULTUSUNDA YAPILAN İŞLEM
AK Partili Yıldız’a yanıt veren CHP’li İrfan Önal, “2020 yılında çıkan yasa geri yükseklik sınırı belirlenmeye yerlerin yüksekliğini belirlenerek onaylanmasıdır. Bunla ilgili ilçeler yükseklikleri belirleyip bizde mümkün olduğunca onaylıyorduk.Bununla ilgili İzmir kent genelindeki yükseklik serbest olan yerler ile ilgili mahkeme karar veriyor. Bu karar da kent siliyetinin bütüncül olarak ele alınması gerektiğinin ve parsel bazı ile belirlenmemesi gerektiğini belirtiyordu. Yani İzmir’de ayrı ayrı yüksekliği belirlediğimiz tüm parselleri iptal ediyor. Bu da tüm hepsinin bilimsel bir çalışmasının gerekliliğini getiriyor. Bu çalışmayı da üniversite yapacak.  Mahkeme doğrultusunda yapılmış bir işlem” diye konuştu.

SOYER: BİLİMSEL ALTLIK OLUŞTURMAYI AMAÇLIYORUZ 
Konuyla ilgili konuşan Başkan Soyer, “Ben hakan beyin kaygılarına katılıyorum. Daha altlığı dolu yol haritası izlenmeli. Ancak bu kentin silüeti ile ilgili bir takım kararlar alıyoruz. 80-60 kat 100-120 metre, Hilton’u geçmesin… Bunlar subjektif kalıyor. Bunların bizim arkadaşlarımız çalışırken kendilerinden kuşku duyuyorlar. Bu şehrin geleceği ile ilgili gerçekten bilimsel olarak kentin geleceğine tarif getirecek veriler alabileceğiz. Sonuçta Hakan Bey’in dediklerine itirazımız yok. Ancak bundan sonrası ile ilgili kentin iletti ile ilgili cümle kurulurken bilimsel dayanak oluşmasına imkan verecek protokol. Bu şehrin silüeti ile ilgili bilim insanları ne düşünüyorlar bunun peşindeyiz” ifadelerini kullandı.

YILDIZ: REVİZE EDİLMESİ LAZIM
Yeniden söz alan AK Parti Grup Sözcüsü Hakan Yıldız, “İrfan Bey’in söylediklerinden şunu anlıyorum, mahkeme kararı var. Yaptığımız çalışma planlara altlık mı oluşturacak? İçerisinde bir sürü teknik sorunları beraberinde getiren çalışma.  Ben bu sorunları yaşayan bir meclis üyesiyim.Bu kapsamda ilçemin 1/1000’lik planları bu rapor doğrultusunda revize etmem lazım. Sorunun doğabileceği diğer adımın farkında mıyız?” dedi.

SOYER: DEĞERLENDİRME MECLİSE KALMIŞ
Son olarak yeniden söz alan Başkan Soyer, “Benim söylediğim farklı bir şey. Ben diyorum ki kentin silüeti ile ilgili karar alacağımız zaman  kararımızın altılığını oluşturacak dayanaklar oluşturmaya çalışıyoruz. Bunları değerlendirip değerlendirmemek yine meclise kalmış bir şey sonuçta” dedi.

İlgili gündem maddesi AK Parti ve MHP’nin ‘ret’ CHP ve İYİ Parti’nin ‘kabul’ oyları sonrası oy çokluğuyla kabul edildi.