GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Politika
17 Şubat 2024 Cumartesi 12:00

Gündem: Körfez Geçiş… Mega proje için Yap-İşlet-Devret modeli!

Mahkeme tarafından iptal edilen İzmir Körfez Geçiş Projesi, Cumhur İttifakı’nın İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkan Adayı Av. Hamza Dağ’ın projeleri arasında yer alması dikkat çekmişti. Konuyla ilgili detayları anlatan Dağ, artan trafik sebebiyle kent için projenin zorunluluk haline geldiğini söyledi. Dağ açıklamasında "projemizde dayatma içinde değiliz. Maliyetler düşüktü o zaman. Kamu kaynakları ile yapılabilirdi. Şu an Yap-İşlet-Devret ile yapma söz konusu olabilir" dedi.

EGEDESONSÖZ - Cumhur İttifakı İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Hamza Dağ, Bir TV ekranlarında Gazeteci Ümit Yaldız’ın sunduğu Söz Meclisten İçeri programında Gazeteciler Fatih Yapar, Ümit Yaldız, Mustafa Yılmaz ve Hanzade Ünuz'un sorularını yanıtladı. Programın gündeminde İzmir Körfez Geçiş Projesi vardı.

‘KÖRFEZ GEÇİŞ PROJESİ İÇİN DAYATMA İÇERİSİNDE DEĞİLİZ, YAP İŞLET DEVRET MODELİ İLE YAPILABİLİR’
Projelerin tanıtıldığı lansmanın ilk sıralarında yer alan ve İzmir’de geçmiş dönemde de tartışma konusu olan Körfez Tüp Geçiş Projesi’ne değinen Dağ, “Projemizde dayatma içinde değiliz. Maliyetler düşüktü o zaman. Kamu kaynakları ile yapılabilirdi. Şu an Yap-İşlet-Devret ile yapma söz konusu olabilir. Mavişehir bölgesinde bu konuda ciddi bir talep olduğunu gördüm. Bunu 2011 konuştuğumuzda o kadar heyecan oluşmadığını biliyorum. Şimdilerde ise artık lazım olarak bakıyor vatandaşlar. Etütleri konuşacağız. Trafiği rahatlatmak için kavşaklar yapılacak öncelikli olarak. 1 Nisan’dan sonra üzerine çalışacağız. Etütler o gün geldiğinde yapılır” açıklamalarında bulundu

MAHKEME ÇED SÜRECİNİ İPTAL ETMİŞTİ
Proje ilk olarak 2014 tarihindeki yerel seçimlerde AK Parti’nin İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Binali Yıldırım’ın '35 İzmir, 35 Proje'si içerisinde yer almıştı. Yıldırım seçilmese de projenin hayata geçirilmesi için adım atılmıştı.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Karayolları Genel Müdürlüğü tarafından yapılması planlanan (Otoyol ve Raylı Sistem Dahil) İzmir Körfez Geçişi projesi için  Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, 4 Nisan 2017’de ÇED olumlu kararı vermişti.

Karar,  TMMOB, EGEÇEP, Doğa Derneği ve 85 vatandaş yürütmenin durdurulması ve projenin iptali için dava açmıştı. Açılan davalar sonucunda İzmir 3. İdare Mahkemesi iptal kararı vermişti.