GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Sağlık
23 Şubat 2023 Perşembe 09:50

Günde 2 hasta bakmayı reddetmişti… Profesöre mahkemeden kötü haber!

Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanlığının en az 2 hasta bakma kararını yargıya taşıyan profesöre mahkemeden kötü haber geldi. Radyasyon Onkolojisi Anabilim Dalı Prof. Dr. İlknur Görken’in talebini reddeden mahkeme kararında akademik ve idari görevleri olsa da hasta bakma işleminin görevleri arasında olduğunu vurguladı.

EGEDESONSÖZ - Dokuz Eylül Üniversitesi Araştırma Uygulama Hastanesi yönetimi 28 Ocak 2021 tarihinde aldığı kararla mesai dışı gelir getirici faaliyette bulunan ve bu gerekçe ile Uygulama ve Araştırma Merkezinde hasta bakmayı reddeden öğretim üyeleri ile mesai gelir getirici faaliyette bulunmamakla birlikte hasta bakmayı reddeden tüm öğretim üyelerinin günlük asgari 5 olmak üzere hasta kabul etmesi yönünde karar verdi. Bu sayı Anabilim Dalı Başkanlığı/Bilim Dalı Başkanlığı gibi idari görevleri bulunan öğretim görevlileri açısından 2 ile sınırlandırıldı.

Yönetimin bu kararını yargıya taşıyan DEÜ Tıp Fakültesi Radyasyon Onkolojisi Anabilim Dalı Başkanı Prof.Dr. İlknur Görken iptalini istedi. Prof. Dr. Görken karara gerekçe olarak 2547 sayılı Kanuna tabi bir öğretim üyesi olduğu ve asli görevinin bilimsel çalışmalar yapmak olduğunu, Anabilim Dalı Başkanlığı yanında birçok idari ve akademik görevleri bulunduğunu ileri sürdü.

Dosyayı inceleyen İzmir 2. İdare Mahkemesi  söz konusu idari işlemde hukuka aykırılık bulunmadığını belirterek Prof. Görken’in talebini reddetti ve üniversiteyi haklı buldu. 

Kararda “Olayda; davacının Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Radyasyon Onkolojisi Anabilim Dalı Başkanı olarak görev yaptığı, 2547 sayılı Yasada öğretim üyelerinin görevleri arasında yükseköğretim kurumlarında ve bu kanundaki amaç ve ilkelere uygun biçimde önlisans, lisans ve lisansüstü düzeylerde eğitim-öğretim ve uygulamalı çalışmalar yapmak ve yaptırmak ve yetkili organlarca verilecek görevleri yerine getirmenin sayıldığı, davacının yaptığı görev dikkate alındığında poliklinik hastası bakmanın uygulamalı çalışma kapsamında olduğu ve davacıya verilebilecek görevlerden olduğu görülmüş olup, kamu yararı ve hizmet gereklerine uygun tesis edilen dava konusu işlemde hukuka aykırılık bulunmadığı sonucuna varılmıştır” ifadeleri yer aldı.