GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Sağlık
16 Kasım 2021 Salı 10:16

Günde 10 bin adım atmanın faydaları

Yürümek hafife alınmayan bir egzersizdir. Özellikle günlük rutininize dahil ettiğinizde inanılmaz sağlık ve zindelik faydalarına sahiptir. Günde 10 bin adım yürümeyi hedeflememiz tavsiye edilir. Bu yaklaşık 8 kilometreye denk gelmektedir. Peki günde 10 bin adım atarsanız ne olur? İşte cevabı!

Kilo verdirir, fit kalmanızı sağlar 

Forma girmeniz gerekiyorsa veya fitliğinizi korumak istiyorsanız bunun en kolay yolu tempolu yürüyüştür. Günde 7 bin 500 ile 10 bin adım arasında yürüdüğünüzde bu, siz farkına bile varmadan kondisyon seviyenizi ciddi şekilde artıracaktır ve çok yorucu değildir. Bu nedenle çoğu insan hedefine gerçekçi bir şekilde ulaşabilir. Ayrıca, spor salonuna gitmeye gerek kalmadan yağ yakmak istiyorsanız, kilo vermenin harika bir yoludur!

Yüksek tansiyonu düşürür, kalbi korur 

Günlük yürüyüşler, kötü kolesterolünüzü düşürebilir ve iyi kolesterolü artırarak kalp krizi ve felç riskini azaltabilir. Ayrıca kalbinizin ve kanınızın pompalanmasını sağlayan günlük bir aktivite olduğundan kalbinizin sağlıklı kalmasını sağlar. Araştırmaya göre haftada beş gün, günde en az 30 dakika yürümek, koroner kalp hastalığı riskinizi yaklaşık yüzde 19 oranında azaltabilir.

Stres seviyesini düşürür, depresyondan korur 

Sadece 10 dakika dışarıda ve doğayla iç içe olmanın ruh halinizi olumlu yönde etkileyebileceğini ve stres seviyenizi azaltabileceğini biliyor muydunuz? Buna bir de bir egzersiz ve endorfin salınımı şekli olarak yürüyüşü ekleyin. Rahat bir yürüyüş yapmak, stresten kurtulmanın, sakinleşmenin ve kafanızı boşaltmanın mükemmel bir yoludur. Ayrıca, bir podcast dinleyebilir, bir arkadaşınızı arayabilir veya en sevdiğiniz müziği, hareket halindeyken kulaklığınızda dinleyebilirsiniz. Ekstra bir motivasyon desteği ve güne en iyi şekilde başlamak için sabah yürüyüşlerini tercih edin ve bir arkadaşınızı dahil edin.

Kan şekerinizi düşürür 

Yemek yedikten sonra kısa bir yürüyüş yapmak kan şekerinizi düşürmenize yardımcı olabilir. Bir çalışma, günde üç kez (kahvaltı, öğle yemeği ve akşam yemeğinden sonra) 15 dakikalık bir yürüyüş yapmanın, kan şekeri düzeylerini günün diğer saatlerinde yapılan 45 dakikalık bir yürüyüşe göre daha fazla iyileştirdiğini buldu.

Bağışıklığınızı güçlendirir 

Yürümek, soğuk algınlığı veya grip olma riskinizi azaltabilir. Bir çalışma, grip mevsimi boyunca bin yetişkini izledi. Günde 30 ila 45 dakika orta hızda yürüyenlerin yüzde 43 daha az hastalandığı ve daha az üst solunum yolu enfeksiyonuna yakalandığı görüldü. Hastalandıklarında ise semptomlarının daha az olduğu görüldü.

Eklem ağrısını hafifletir 

Yürümek, dizleriniz ve kalçalarınız da dahil olmak üzere eklemlerin korunmasına yardımcı olabilir. Bunun nedeni, eklemleri destekleyen kasların yağlanmasına ve güçlendirilmesine yardımcı olmasıdır. Yürümek ayrıca artrit ile yaşayan insanlar için ağrıyı azaltmak gibi faydalar sağlayabilir. Haftada 8-10 km yürümek de artriti önlemeye yardımcı olabilir.

Yaratıcı düşünmeyi geliştirir 

Yürümek kafanızı boşaltmanıza ve yaratıcı düşünmenize yardımcı olabilir. Dört deney içeren bir çalışma, yürürken veya otururken yeni fikirler düşünmeye çalışan insanları karşılaştırdı. Araştırmacılar, katılımcıların özellikle dışarıda yürürken yürürken daha iyi performans gösterdiğini buldu. Yürümenin özgür bir fikir akışını başlattığı ve aynı zamanda yaratıcılığı artırmanın ve fiziksel aktivite yapmanın basit bir yolu olduğu ortaya konuldu. Bir dahaki sefere işyerinde bir soruna takılıp kaldığınızda bir yürüyüşe çıkmayı deneyin.

Yürüyüşünüzü güvenli hale getirin! 

Kaliteli bir yürüyüş için sağlıklı ayakkabılar giymek büyük önem taşıyor. Topuk ve kavis desteği sağlayan ayakkabılar giymelisiniz. Aksi halde yürüyüş faydadan çok vücudunuzda hasara neden olacaktır. Rahat, spor için tasarlanmış, nefes alan kıyafetler giymek de önemli. Bunlarla birlikte susuz kalmamak için yürüyüşünüzden önce ve sonra bol bol su içmelisiniz. (Milliyet)