GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Yerel Yönetimler
22 Eylül 2023 Cuma 14:09

Gümrükçü, ‘yer bulunamıyor, olan İzmirliye oluyor’ dedi ve ekledi: İki kurum arasında sorun var!

Harmandalı Çöplüğü’nün kaldırılması kararı sonrası yer belirleme noktasında İzmir Büyükşehir Belediyesi ile Çevre, Şehircilik İl Müdürlüğü arasında koordinasyon sorununun olduğunu belirten Çiğli Belediye Başkanı Utku Gümrükçü, “Sanırım bu iki kurum arasında diyalog eksikliği var. Kurumlar konuşuyor ancak ‘araya siyaset mi giriyor?’ diye endişe doğuyor. İzmir’in önemli konuları siyasete kurban gidiyor algısı yerleşiyor. Olan İzmir halkına oluyor” dedi.

EGEDESONSÖZ- Çiğli Belediye Başkanı Utku Gümrükçü, SonSöz TV’de katıldığı programda Gazeteci Fatih Yapar’ın sorularını yanıtladı. Programın gündeminde mahkeme tarafından kapatılma kararı alınan Harmandalı Çöplüğü vardı.

ÇÖP DÖKECEK YER OLMAMASI NEDENİ İLE HARMANDALI GİTMEZ
Harmandalı Çöplüğü’nün kullanılmaması noktasında mahkeme kararı olmasına rağmen çöplük için yeni yer belirlenemediğini belirten Gümrükçü, “Ben Çiğli Belediye başkanları arasında en sakin kalanım. Biz hakkımızı bilimle masada konuşarak korumaya çalışıyoruz. İlk defe Çevre Şehircilik İl Müdürü’nü, AFAD İl Müdürü’nü, İZBB Daire Başkanı’nı, odaları masaya oturtmuş tek belediye başkanıyım. Harmandalı konusunu net bir şekilde konuştuk. Konuştuk ne oldu? Sonuç yok. ‘Menderes olsun’ diyoruz. Onlar diyor ki ‘Çiğli Belediye başkanının niyeti ne?’ diyorlar. Yamanlar’a götürülecekti, niye götürülmedi konuşmadık şimdiye kadar bunu. Manisa’ya da bir yer söyledik o hiç tartışılmadı. Çöp dökecek yer olmaması nedeniyle Harmandalı gitmez. İzmir tüm çöpünü buraya dökerek sorunu çözemeyecek durumda. Sabah kalkıyoruz toprak kayması, öğle yangın, akşam farklı bir şey… Sorun üreten bir yer burası. Buranın sorun ürettiğini herkes biliyor. Sorundan etkilenen binlerce Çiğlili var. Bu tesis yeni kaymıyor, geçmişte de kaydı. Harmandalı köyüne doğru hareket belirlendiğinde set çekildi, bu sefer farklı yönde kayma oldu. 100’e yakın insan bundan birinci derecede etkilendi. Yüzlerce insan da belediyeden satın aldıkları imarlı alana yerleşemiyorlar. Bu da bir problem… Bize göre toprak kaymasından etkilenmeyen ancak imar sorunu yaşayan bölgeler var” dedi.

İKİ KURUM ARASINDA DİYALOG EKSİKLİĞİ VAR, OLAN İZMİR HALKINA OLUYOR
Çöplüğün kaldırılması kararı sonrası yer belirleme konusunda kurumlar arası diyalog sorunu olduğunu belirten Gümrükçü, “Bu tesis yürümüyor, çözüm lazım. Biz konun tarafıyız. Alternatif yerimiz olsa şuraya dökün diyeceğiz. Ancak Manisa sınırında yer var. Yamanlar’da belirlenmiş yer var. Ben adayken söyledim, sorun çözüldü oraya dökülecek dedim. Ancak 4,5 sene oldu. Çiğli Belediyesi konunun yetkilisi ve sorumlusu değil. Yetkilisi İzBB ve Çevre Şehircilik. Sanırım bu iki kurum arasında diyalog eksikliği var. Kurumlar konuşuyor ancak ‘araya siyaset mi giriyor?’ diye endişe doğuyor. İzmir’in önemli konuları siyasete kurban gidiyor algısı yerleşiyor. Olan İzmir halkına oluyor” ifadelerini kullandı.

ONLAR OTURURKEN BEN AYAKTA DURMAYI TERCİH ETTİM
Harmandalı’na giden çöp araçlarının bir grup vatandaş tarafından durdurularak protesto edilmesi ile ilgili konuşan Gümrükçü, “Muhtarımız 2 gün yolu kapatma eylemi yaptı. Belediye başkanısın, kentte yaşıyorsun, ne yapacaksın? Görmezden gelemezsin. Ancak destek olsan çöpü nereye dökeceksin? 25-26 ilçenin çöpü Çiğli'ye geliyor. Moloz sorunumuz var. Atıkları dökecek yerimiz yok. Ancak siz bunu birinci derecede Çiğli'de yaşıyorsunuz. Sonra diyorsunuz muhtarı yanında mı oturayım İZBB'nin yanında mı oturayım... Onlar otururken ben ayakta durmayı tercih ettim. Bir tarafta muhtar sonuna kadar haklı, diğer taraftan Büyükşehir'in de elinden gelen bir şey yok. Ancak mahkeme kararı sonuna kadar uygulanmalı” değerlendirmesini yaptı.

SİNEK SORUNUNA BİLE BİZ BAKAMIYORUZ
İZSU’ya ait arıtma tesisi üzerinden koku sorununa değinen Başkan Gümrükçü, “Belediye başkanı olduğunuzu düşünün. 9'da eve geliyorsunuz koku çıkıyor. Kapılar kapalıyken evin içine giriyor. 5-10 bin kişinin evine giriyor. Arıyorsunuz ‘kokuyor’ diyorsunuz, 'hayır kokmuyor' deniliyor dönemin yetkilisi tarafından. Birçok böyle nokta var. Bu sizin yetkiniz değil ancak vatandaş önce size küsüyor ancak sizde orada oturduğunuz için sizde bir şey diyemiyorsunuz. Aktif biçimde konuların peşine düştük. İZSU Genel Müdürü ile kokunun kaynaklarını tek tek yerinde inceledik. Güzel bir terim var deşarj deniliyor. Dereye atılınca böyle yumuşatılmış... Ancak atık sinek yapıyor, körfeze zarar veriyor, koku yapıyor. Ancak sizin ceza kesme yetkiniz yok. ‘Koku ceza yetkisini bize devredin’ diye yazıyla istedik. Ancak veremediler. Sineklere bile biz bakmıyoruz o da kanunen İzBB'de. Bizim günlük atığı toplamak haricinde bir durumumuz yok” şeklinde konuştu.

ÇİĞLİ TRAMVAYINDA SON DURUM
Çiğli Tramvayı’ndaki son durumu aktaran Gümrükçü, “31 Aralık’ta deneme seferi yaptık.  Anladığım kadarıyla müteahhit firma ile büyükşehir arasındaki ödemeden kaynaklı anlaşmazlık var. Deprem girdi araya bir de. Biz Mayıs-Mart gibi açarız diyorduk. Sonra seçim girdi. Ciddi bir fiyat farkı oluştu. İhale edilmişti ama bugün 2 milyar TL'yi geçmiştir. Bütçeyi 500 milyona göre yapmışsınız, enflasyondan kaynaklı yaşanan artış var. Firma büyük bir firma. Bir diyalog kopuşu oldu. Geçen ay bir temas oluştu. Eylül ayı gibi oturup protokole bağlayalım denildi” dedi.