GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Yerel Yönetimler
22 Ekim 2021 Cuma 04:14

Greve saatler kala metro ve tramvayda anlaşma!

Grevin başlamasına saatler kala metro ve tramvayda anlaşma sağlandı. Perşembe akşam saatlerinde başlayan Cuma gününün ilk saatlerinde son bulan pazarlık görüşmeleri masada sonuçlandı. 

Metehan UD/EGEDESONSÖZ - İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne ait Metro AŞ ve işveren sendikası Sosyal Demokrat Kamu İşverenleri Sendikası (SODEM-SEN) ile bu işyerinde örgütlü Türk İş’e bağlı Demiryol-İş Sendikası arasındaki 9. Dönem Toplu İş Sözleşmesi görüşmelerinde müzakereler son saatlere kadar devam etti. 

Dün  Metro AŞ’nin Halkapınar’daki ana binasında şirket temsilcileri, SODEM-SEN  yetkilileri ve sendika yöneticileri tekrar bir araya geldi. Saatlerce süren görüşmede sendikanın talepleri detaylı olarak yeniden tartışıldı, üzerinde uzlaşılmaya çalışıldı. Görüşme boyunca mesai saatleri dışındaki işçiler de ana binanın önünde bekleyişlerini sürdürdü. 

İKİ YENİ TEKLİF SUNULDU
Görüşmeler sırasında sendikaya yeni bir teklif sunuldu. Bu teklif, kök ücretlere ilk altı ay içi 30 TL brüt artış, ikinci altı için 10 TL brüt artış, 3. ve 4. aylar için de enflasyon artı yüzde 1’lik artıştı. Ancak bu rakamlar sendikacılar tarafından kabul görmedi. Teklifin yine beklentinin altındağı kaydedildi. 

Bu talebin kabul görmemesi üzerine ilerleyen saatlarde sendikaya ikinci bir teklif de daha bulunuldu. Bu teklifin ise kök ücretlere ilk altı ay içi 32 TL brüt artış, ikinci altı için 15 TL brüt artış, 3. ve 4. aylar için de enflasyon artı yüzde 1’lik artış olduğu öğrenildi. Bu teklif ise sendikacılar tarafından kabul gördü. Karşılıklı olarak sözleşme imzalanarak TİS süreci sonlandırıldı. 

‘KÖK ÜCRETLERDE EŞİT DURUMA GELDİNİZ’
Görüşme sonrası sendikacılar, sözleşmeye dair bilgilendirme yaptı. İşçilere açıklama yapan Şube Başkanı Hamdullah Giral “Kök ücretlerde belediyenin diğer şirketleri ile eşit hale geldiniz.  Denkleştirme iki yılın sonunda bitecek. İş riski tazminatımız hiç yoktu arkadaşlar. Birinci altı ayda 150, ikinci altı ayda 200, üçüncü altı ayda 250, dördüncü altı ayda 300 olacak. Bu brüt rakamlar. Bunu herkes alacak. Sorumluluk tazminatlarında da artış oldu. İşe devam teşvik primi yoktu , her ay birer yevmiye alacaksınız. Kendi okuyan işçi arkadaşlarımız 1500 TL öğrenim yardımı alacak. Eşinden boşanmış olsa da çocuğunun velayetini alanlar aile yardımı alacak.” dedi. 

İzinlerin 3 gün arttırıldığının bilgisini veren Giral şunları söyledi “Banka promosyonu yoktu. 1500 TL net banka promosyonu alacaksınız. Bundan sonra TİS süreçlerinde düzenli olarak promosyon alacaksanız. İlk yıl için 6 lira kıdem zammı ikinci yıl için 7 lira kıdem zammı aldık.  Sürücü arkadaşlarımız belediyedenin diğer şirketlerindeki arkadaşlarımızla eşit duruma geldi. İkramiyeler ise 6’ya bölündü. Gece çalışmaları yüzde 100 arttı. Denkleştirmenin kademeli olarak kalkmasından kaynaklı fazla mesai ücretlerini alacaksınız.  Ulusal bayramlarda çalışma 1 yevmiyeden 3 yevmiyeye çıktı.  Bundan sonraki sözleşmelere daha güçlü girecekseniz. Bu sizin gücünüz beraber yaptık.”. 

İŞÇİLERİN ALACAKLARI MAAŞLAR
Giral’ın açıkladığı rakamlara göre, baştrafik kontrolü  7637 TL, trafik kontrolü 7564 TL, haberleşme işçisi 6901 TL, istasyon şefi 6840 TL, sürücü vardiya sorumlusu 6739 TL, araç ve SBT teknikerleri 6678 TL, sürücüler 6534 TL, istasyon operatörleri 6182 TL, araç ve SBT teknisyenleri 6146 TL, muhasebe çalışanları 6090 TL, vezne, satın-alma birimindekiler 5924 TL, hat işçileri 5856 TL, makasçılar 4804 TL, servis hizmetleri 4729 TL net maaş alacak. Bu ücretlere ikramiye dahil, AGİ, eğitim, çocuk ve gece çalışma ücretleri dahil değil.

BAŞKAN SOYER: ÇOK MEMNUNUM
Konuyla ilgili sosyal medya hesabı üzerinden açıklamada bulunan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, çok memnunum diyerek "Sevgili hemşehrilerim, İzmir Metro A.Ş. ve İzmir Tramvayı emekçilerimizle anlaştığımızı müjdelemekten mutluluk duyuyorum. Vatandaşlarımızın mağdur olmadığı, işçilerimizin emeklerinin karşılığını aldığı bir sonuca varmaktan çok memnunum" açıklamalarında bulundu.