GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Ekonomi
20 Ekim 2021 Çarşamba 09:46

Greve 2 gün kaldı... Toplantı üstüne toplantı!

İzmir Büyükşehir Belediyesi bürokratları ile Demiryol-İş Sendikası yöneticileri Cuma günü başlaması olası grev öncesi bir kez daha bir araya geldi. Görüşmelerin olumlu ilerlediği öğrenildi.

Metehan UD/EGEDESONÖZ - İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne ait Metro AŞ ve işveren sendikası SODEM-SEN ile metro ve tramvay işçilerinin örgütlü olduğu Türk-İş’e bağlı Demiryol İş Sendikası arasındaki toplu iş sözleşmesi görüşmeleri ve arabulucu süreci uyuşmazlıkla sonuçlandı, sendika işçilerin 22 Ekim’de grevin başlayacağını duyurdu.

Grev kararının ilan edilmesinden sonra sendika ile işveren temsilcileri arasında görüşmeler gerçekleşmiş olsa da şimdiye kadar olumlu bir ilerleme olmadı. Son olarak İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, İzmir Metro AŞ Yönetim Kurulu üyesi Aytekin Sözen’i görevlendirdi.

Dün akşam Metro AŞ Yöneticisi Sözen, sendika temsilcileri ile bir araya gelerek anlaşılamayan maddeler üzerine bir görüşme gerçekleşti. Sözen masaya resmi bir teklifle gelmediği ancak sendikanın taleplerinin İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’e ileteceğinin bilgisini verdiği kaydedildi. Görüşmelerin olumlu ilerlediği öğrenildi. Sendikacılar, metro ve tramvay işyeri temsilcileri ile yapacakları toplantı sonrasında yol haritasını belirleyecek. Sözen ve sendika temsilcilerinin bugün yeniden bir araya gelmesi bekleniyor.

EKONOMİK MADDELER MASADA
22 Ekim sabahı saat 5’e kadar bir anlaşma sağlanamazsa metro ve tramvayda seferler çalışmayacak. Sendika ve işveren temsilcileri ile şimdiye kadar yapılan görüşmelerde 69 maddelik toplu iş sözleşmesi taslağının 60 maddesinde uzlaşırken 9 maddede bir sonuca varılmadı. Üzerinde sonuca varılamayan maddelerin biri hariç ücrete dair maddeler. Bu maddeler arasında günlük ücret, iş riskleri, yıllık izinler ve denkleştirme çalışması yer alıyor. İşçiler, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin diğer ulaşım şirketlerindeki maaş ve sosyal hakların kendileri için de talep ediyor.

ULAŞIM FELÇ OLABİLİR
Evka-3 ile Fahrettin Altay arasında çalışan metro ile Konak ve Karşıyaka tramvaylarını günlük olarak 500 binden fazla İzmirli kullanıyor. İzmir’de metro yılda yaklaşık 100 milyon yolcu taşırken tramvaylar ise 40 milyon kişinin ulaşım ihtiyacına yanıt veriyor. Grev gerçekleşirse İzmir’de kent içi ulaşımın en önemli ayaklarından biri aksayacak.