GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Spor
10 Haziran 2016 Cuma 12:17

Göztepe Stadı’nda ‘Yıldırım’ gelişme: Yeni süreç başlıyor

Büyükşehir Belediyesi tarafından açılan davada İdare Mahkemesi tarafından ihalesi iptal edilen stat için önemli bir gelişme yaşandı. Başbakan Yıldırım’ın talimatıyla Danıştay’a yapılan itirazın sonucu beklenmeden ihale iptal edildi. Stat için rötuşlar yapılarak yeni ihale yapılacak.

Mehmet İŞLER / EGEDESONSÖZ - Ankara 18'inci İdare Mahkemesi, 2016 yılının ilk ayında İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin açtığı dava üzerine Karşıyaka ve Göztepe'ye yapılması planlanan 15'er bin kişilik iki yeni stadın ihalesini iptal etti.

28 Ocak ve 29 Ocak 2014'te Toplu Konut İdaresi'nce gerçekleşen ihalelerin iptaline gerekçe olarak, stat yapılacak arazilerdeki mülkiyet sorunu, arazi birleştirme ve ayırma işlemlerinin tamamlanmaması gösterildi. Ancak ihalelerin ardından geçen 2 yıllık süreçte İzmir Büyükşehir Belediyesi Göztepe Gürsel Aksel Tesisleri'ndeki arazi içindeki 1406 metrekare, Karşıyaka Belediyesi de Karşıyaka İlçe Stadı'ndaki 2770 metrekarelik paylarını bedelsiz olarak Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü'ne devretmişti.

Karar sonrası iki takım taraftarlarının büyük tepkisiyle karşılaşan Başkan Aziz Kocaoğlu, Gençlik ve Spor Bakanlığı ile TOKİ arasında imzalanan protokole vurgu yaparak, “Bu protokolün kapsamı Örnekköy stadı ile ilişkilidir. Mahkeme Göztepe ve Karşıyaka statlarının bu protokol çerçevesinde yapılamayacağını tespit etti. Bunlar için ayrı bir protokol yapılması gerekir. Mahkeme 'Bu ve diğer eksiklerden dolayı statların inşaat ihalesini iptal ettim' diyor. Bu eksiklikler tamamlanırsa yani imar düzenlemeleri, üçüncü şahıs parselasyonları, TOKİ ile Bakanlık arasında bu yerler için yeni protokol imzalanırsa, Büyükşehir ve Karşıyaka Belediyesi olarak zaten hisse tahsisi ile önünü açtık. Statlar için problem kalmıyor. İki stadın yapımına başlanabiliyor" demişti.

İdare Mahkemesi’nin verdiği karar için Danıştay’a yapılan itirazın cevabı beklenirken, Başbakan Binali Yıldırım’dan flaş bir hamle geldi. Başbakan Yıldırım’ın talimatıyla Danıştay’ın karar sürecinde zaman kaybetmemek için ihale TOKİ tarafından iptal edildi.

Stat projesinin iptal kararına neden olan hususlarda düzeltme yapılarak yeniden ihaleye çıkması bekleniyor.