GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Yerel Yönetimler
7 Haziran 2024 Cuma 13:40

Gözler mecliste… Büyükşehir tüp taktırıyor!

ESHOT ve İZULAŞ’ta yakıt fiyatlarını azaltmayı amaçlayan İzmir Büyükşehir Belediyesi dizel yakıt kullanan araçlarını CNG (sıkıştırılmış doğal gaz) yakıt sistemine çevirmeye hazırlanıyor.

Oktay GÜÇTEKİN / EGEDESONSÖZ - Dünyada  petrol fiyatlarının artması sonrası lastik tekerlekli ulaşım araçlarında da gider maliyetleri artmıştı.

İzmir’de de İzmir Büyükşehir Belediyesi ulaşım ücretlerini düşük tutmak için lastik taşımalı araçlar kullanan ESHOT ve İZULAŞ’a dönem dönem sübvanse ödemeleri yaparken, Büyükşehir Belediye Başkanlığı görevine Cemil Tugay’ın gelmesi sonrası ise dikkat çekici bir karar almaya hazırlanıyor.

İzmir Büyükşehir Belediyesi bünyesinde görev yapan ESHOT ve İZULAŞ araçları için harekete geçerken, otobüslerin yakıt giderlerinin en aza indirilmesi ve karbon emisyonlarının azaltılması amacıyla dizel motorlarını CNG ( sıkıştırılmış doğal gaz) yakıt sistemine çevirme kararı almaya hazırlanıyor. Sürdürülebilir Enerji ve İklim Değişikliği Komisyonu ve Ulaşım Komisyonu’na sevk edilen ilgili önerge Enerji ve İklim Değişikliği Komisyonu tarafından oy birliği ile kabul edilirken, Ulaşım Komisyonu tarafından ise oy birliği ile reddedildi. Son kararı pazartesi günü gerçekleştirilecek meclis oturumunda meclis üyeleri verecek.

İlgili önergede şu ifadelere yer verildi;

ESHOT ve İZULAŞ tarafından kullanılmakta olan ve İzmir kent içi ulaşımda önemli bir pay sahibi olan otobüslerin yakıt giderlerinin en aza indirilmesi ve karbon emisyonlarının azaltılması amacıyla dizel motorların “CNG” (sıkıştırılmış doğal gaz) yakıt sistemi dönüşümlerinin fayda maliyet analizinin yapılmasına yönelik Yazılı Önergenin; Sürdürülebilir Enerji ve İklim Değişikliği Komisyonumuzca “Belediyemizin sürdürülebilir enerji ve iklim değişikliği hedefleri doğrultusunda, dizel otobüslerin CNG dönüştürülmesi önerisi çevresel, ekonomik ve sosyal açıdan olumlu değerlendirilmiştir. Ayrıca Komisyonumuz bu dönüşümün başarılı olabilmesi için detaylı bir maliyet – fayda analizinin yapılması, gerekli alt yapının oluşturulması ve personelin eğitilmesi gibi adımların atılmasını gerekli görmektedir. Bu dönüşümün uzun vadede hem ekonomik hem de çevresel açıdan fayda sağlayacağı görüşündeyiz.” şeklindeki görüş doğrultusunda oybirliği ile uygun bulunduğuna, Ulaşım Komisyonumuzca oybirliği ile uygun bulunmadığına ilişkin Rapor."