GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Ekonomi
16 Mayıs 2024 Perşembe 08:35

Gözler kruvaziyerde… Kemeraltı turistleri bekliyor

İzmir Limanı’na  yıl sonuna kadar uğrayacak 59 kruvaziyer gemi için çağrıda bulunan İzmir Tarihi Kemeraltı Esnaf Derneği Başkanı Semihn Girgin, “Kruvaziyerden artık Kemeraltı da nemalansın. Valilik, Büyükşehir, odalar, ilgili bürokratlar, Kemeraltı’nın daha gemi gelmeden pazarlanması için bir şeyler yapmalı” çağrısında bulundu.

Muhittin AKBEL / EGEDESONSÖZ – Kruvaziyer turizminde sezon açıldı. İzmir’e 2024 yılı içerisinde 68 geminin ziyaret etmesi planlanırken, 9’u geride kalan 4,5 aylık süreçte gelecek 59 gemi daha olduğunu belirten İzmir Tarihi Kemeraltı Esnaf Derneği Başkanı Semih Girgin, “Turistlerin Kemeraltı’na gelmesi için gemi daha İzmir Limanı’na gelmeden çarşımız anlatılmalı, broşürler dağıtılmalı, pazarlanmalı. Bu konuda tüm kurumlar üzerlerine düşeni yapmalı. Yoksa geçen yıllarda olduğu gibi yine hayal kırıklığına uğrarız” ifadelerini kullandı.

GEMİDE SADECE EFES DEĞİL, KEMERALTI DA ANLATILSIN
İzmir’e gelecek gemilerin 6 ila 13 saat arasında limanda kaldığını, bu sürenin en iyi şekilde değerlendirilmesi, turistlerin Kemeraltı’na da getirilmesi için çaba harcadıklarını belirten Başkan Girgin,  “İzmir gemileri, bizler de turistleri bekliyoruz. Misafirlerimizi Kemeraltı’nda ağırlamaya hazırız” dedi.

Dünyanın en büyük açık hava çarşısının dünyaya tanıtılması gerektiğinin altını çizen Girgin, şu değerlendirmelerde bulundu:

“Gemilerin getirdiği yolcuların Kemeraltı’na uğramasını, tarihi çarşımıza getirilmelerini bekliyoruz. Hep diyoruz, gemiler İzmir’e doğru gelirken, İzmir’i tanıtan, çarşımızı da anlatan broşürler yolculara dağıtılsın. Gemideki yayınlarda İzmir’in sadece Efes’i değil, çarşımız da gösterilsin. Tur şirketleri, Efes turunu daha kolay satıyorlar elbette ama bizi de ihmal etmesinler istiyoruz. Biz de istiyoruz, turistleri ağırlayalım, onlara hizmet edelim, çarşımızdan alışveriş yapsınlar. Duydum ki, bir rehber, turistleri almış, Karşıyaka’ya götürmüş. Karşıyaka da bizim en güzel ilçelerimizden biri, itirazımız yok ama turistleri neden Kemeraltı’na getirmiyorlar? Merkez, Kemeraltı’dır. Bu konuda bize yardımcı olunmasını istiyoruz. Biz dernek olarak üzerimize düşen görevi yapmaya hazırız. İzmir Ticaret Odası, Deniz Ticaret Odası, Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü, Belediyemizin Turizm Daire Başkanlığı, bu konuda ortak bir çalışma yürütmeli. Kemeraltı’nı, İzmir’e gelen gemilerde pazarlamalıyız. Geçmişte yapılan hatalar vardı. O hatalara karşı hala önlem alamazsak, yine hayal kırıklığına uğrarız. İzmir’e 100 turist gelir, 1000 lira kazanırsınız, 1000 turist gelir 1 lira kazanamazsınız. Bu katma değeri esnafa yansıtmamız lazım. Geçen sezon mutlu değildik. Her turistin ülkesine mutlu dönmesini, İzmir’den mutlu ayrılmasını sağlamamız gerekiyor. Taksiciden tutun esnafa kadar, herkes sorumluluğunu yerine getirmeli.  İnsanlar İzmir’e gelmeden önce İzmir’i anlatmamız lazım. Ben bütün gemiye talibim.  Bergama’ya da gidilsin, Efes’e de gidilsin ama o turistler Kemeraltı’nda da ağırlansın. Kemeraltı, turizmden nemalansın artık.”