GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Yerel Yönetimler
9 Mart 2023 Perşembe 14:06

Gözler halkın katılım toplantısında... Başkan Koştu’dan çöp tesisine rest!

Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, ÇED süreci başlayan Bergama Entegre Katı Atık Yönetim Tesisi ile ilgili 30 Mart’ta Halkın Katılım Toplantısı düzenleyeceğini duyurdu. Bergama Belediye Başkanı Hakan Koştu, o toplantıyı yaptırmamak gibi bir eğilim içinde olmayacaklarını, kendisinin de gidip görüşlerini ileteceğini belirterek, “toplantıya değil, o tesise karşıyım. Bergama’ya çöp tesisi istemiyoruz. Metropolün çöpünü Bergama’ya dökmek hem işletme hem çevresel anlamda doğru değil” yorumunu yaptı.

Muhittin AKBEL/EGEDESONSÖZ - İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin, Harmandalı Çöplüğü’nün yükünü azaltmak amacıyla projelendirdiği, İzmir Doğu Star Elektrik Üretim A.Ş. tarafından kurulması planlanan Bergama Entegre Katı Atık Yönetim Tesisi’nde ÇED süreci başlatılmıştı.

HALKIN KATILIM TOPLANTISI DÜZENLENECEK
Yaklaşık 280 bin metrekare alan üzerine kurulacak tesisle ilgili tartışmalar devam ederken, İzmir Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü, ÇED Başvuru dosyasının halkın görüşüne açıldığını, projeye ilişkin, halkı proje hakkında bilgilendirmek, görüş ve önerileri almak amacıyla 30 Mart’ta Halkın Katılım Toplantısı düzenleneceğini duyurdu. Duyuruda, ÇED Başvuru dosyasını incelemek isteyenlerin, bakanlık merkezinde veya İzmir Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü’nden bilgi alabileceği hatırlatıldı.

DÖRT İLÇENİN ÇÖPÜ İÇİN YAPILAN TESİSE HİÇ KARŞI ÇIKMADIK
Bergama Belediye Başkanı Hakan Koştu, son gelişmeleri Egedesonsöz’e değerlendirdi. Başkan Koştu, prosedür gereği Halkın Katılım Toplantısı’nın düzenleneceğini, toplantıya değil, yapılması planlanan tesise karşı olduklarını söyledi.

Başkan Koştu, proje ve toplantıyla ilgili açıklamalarında şu ifadelere yer verdi:

“O toplantının yapılması doğaldır. Orada herkes fikrini söyler, görüşlerini beyan eder. Bergama halkı adına daha önce yaptığımız açıklamanın arkasındayız. Fikrimizde değişen bir şey yok. Biz bu Entegre Katı Atık Yönetim Tesisi’ni burada istemiyoruz. Bu proje, Bergama’ya yapılan en büyük ihanettir. Siz 100 kilometre öteden çöp alacaksınız, Bergama’ya dökeceksiniz. Bu sorunun, birinci kısmıdır. İkinci kısmı da Bergama’nın, İzmir’in en büyük topraklarına sahip, en geniş coğrafyaya sahip, aynı zamanda bir tarım şehri, orman şehri ve bir tarih şehri olmasıdır. UNESCO Dünya Mirası kapsamında olan İzmir’in en nadide ilçelerinden biridir. Bu tesisin böyle özelliklere sahip Bergama’ya yapılması doğru değil. Zaten iki üç yıl önce Kınık, Bergama, Dikili ve Aliağa’nın evsel atıklarıyla ilgili buraya bir tesis kuruldu. Biz o tesise karşı çıkmadık, buraya olmaz demedik, çünkü mantıklı bir projeydi. Her ilçeye tesis yapamayacağınıza göre, 3-4 ilçe için böyle bir tesis mantıklıydı. Bizi komisyonlara çağırdılar, gittim, bilgi aldık, bilgi verdik ve hiç itiraz etmedik. Şimdi yapılması planlanan tesise itirazımız var. Çünkü İzmir metropolünün tüm çöpünün buraya toplanması doğru değil. Bu riski dağıtmak lazım. İzmir’in kırsalında pek çok yer var, gitsinler oraya yapsınlar. Oralara dağıtılması hem işletme, hem çevre açısından çok daha uygun olacağı görüşündeyim.”

İZMİR METROPOLÜNÜN ÇÖPÜNÜ BERGAMA’YA DÖKEMEZSİNİZ
Aliağa, Dikili, Bergama ve Kınık’ın, yani kuzey ilçelerinin çöplerinin toplanmasında herhangi bir sıkıntı olmadığını, bu bölgenin çöpleri için açılan tesisin sorunsuz çalıştığını anlatan Başkan Hakan Koştu, “Kuzey derken, işin içine Bornova’yı, Karşıyaka’yı, Çiğli’yi katarsanız, kuzey olmaktan çıkar” dedi ve şunları söyledi:

“O kadar şehrin çöpünü Bergama’ya getirip dökemezsiniz. Buna müsaade etmeyiz. ÇED sürecinin prosedürü kapsamında 30 Mart’ta Halkın Katılım Toplantısı yapılacakmış. Bu toplantıyı yaptırmamak gibi bir gayret içinde olmayız, prosedür gereği bu toplantı yapılır. Biz zaten toplantıya değil, kurulması planlanan tesise karşıyız. Söz konusu toplantıya ben de katılacağım, fikirlerimi beyan edeceğim. Biz zaten Büyükşehir’e görüşümüzü bildirdik. O görüşümüzde, düşüncemizde herhangi bir değişiklik yok. Tek kelimeyle, o tesisi Bergama’da istemiyoruz. Bergamalı hemşehrilerim de istemediklerini açıkça dile getiriyorlar. Yüzlerce telefon aldım, mesaj aldım. Hatta Bornova’da, Karşıyaka’da oturan Bergamalı hemşehrilerimiz de arayıp o tesise izin verme başkanım diyenler oldu. Aliağa’dan yukarısını ayırdığınız zaman, mantıklı. Zaten daha önce de söylediğim gibi bu dört ilçenin çöpleri için kurulan tesise en küçük itirazda bulunmadık. Çünkü bu ilçelerin evsel atıklarının Bergama’da toplanması, bunların tesis vasıtasıyla geri dönüşümle ekonomiye kazandırılması doğru bir şeydi. Ama Aliağa’nın güneyine, Foça’ya, Menemen’e,  Çiğli’ye, Karşıyaka’ya, Bornova’ya indiğinizde işin rengi değişiyor. O şehirlerin çöplerinin başka bir yerde toplanması daha mantıklı. Bu ilçelere ait tesis nereye yapılacak diye soracak olursanız… Onu da Büyükşehir düşünsün. Biz işin mantık çerçevesini çiziyoruz.”